(închide)

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” la 81 de ani

 

La 27 octombrie 2019 s-au împlinit 81 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Cu acest prilej, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Institutul Cultural Român au organizat la Târgu Jiu, în zilele de 24 - 27 octombrie 2019, o serie de manifestări cultural-artistice în semn de omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Evenimentele au debutat joi, 24 octombrie, cu prezentarea studiului „Conceptul unitar al Ansamblului sculptural ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu”. Tema a fost susținută de către Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, la Galeriile Municipale de Artă, în fața elevilor de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” și Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”. De asemenea, a vorbit celor prezenți, despre posibile metode de descifrare a operei brâncușiene, profesorul și brâncușiologul Ion Mocioi.

A doua zi, în același spațiu al Galeriilor, Adina Andrițoiu, consilier la Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” a prezentat o serie de date despre „Istoricul Ansamblului sculptural de la Târgu Jiu”. Discuția cu publicul prezent, format majoritar tot din elevi de liceu, a atins și subiecte propuse de aceștia, referitoare la anumite informații care circulă în mediul online și care nu pot fi probate prin documente sau mărturii ale contemporanilor.

Ziua de sâmbătă, 26 octombrie, a fost dedicată pelerinajului tradițional pe „Calea Eroilor”, care se organizează anual, cu începere din 2013. Reeditare a procesiunii din 27 octombrie 1938, atunci când s-a făcut sfințirea Coloanei fără Sfârșit și a Porții Sărutului, evenimentul are rolul de a readuce în conștiința comunității locale amintirea sacrificiului pe care eroii gorjeni l-au făcut în Primul Război Mondial, pentru întregirea țării. În scurta cuvântare de la Masa Tăcerii, Adina Andrițoiu a reamintit celor prezenți despre remarcabilul curaj al târgujienilor care, în ziua de 14 octombrie 1916, au respins atacul trupelor germane venite să cucerească orașul.

Despre acel moment istoric, generalul C. Găvănescul scria în cartea document „Războiul nostru pentru întregirea neamului” (apud Popete-Pătrașcu):

„A fost unul dintre cele mai mari și înălțătoare tablouri ale neamului: copii între moșnegi luptând alături pentru țară… amestecați cu câțiva țărani și civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite și ele să ajute, pansând pe răniți, cărând munițiuni soldaților până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători. Și toți aceștia erau veniți aici cu voia lor, neîmpinși de nimeni, nemânați de nimeni decât de dragostea de țară și de iubirea de neam.”

Ca recunoaștere a eroismului de care au dat dovadă locuitorii săi, orașul Târgu Jiu a fost decorat în anul 1933, de către Regele Carol al II-lea, cu medalia „Virtutea Militară de război”, cls. I.

S-au întâlnit la Masa Tăcerii, pentru a parcurge „Calea Eroilor” trasată de Brâncuși în 1937, membri ai Garnizoanei Târgu Jiu, cercetași, reprezentanți ai Asociației „Cultul Eroilor”, reprezentanți ai administrației publice locale, elevi și studenți, dansatori ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, fanfara „Armonia”. Procesiunea s-a oprit în fața Bisericii „Sfinții Apostoli” pentru o scurtă slujbă de pomenire a eroilor neamului, după care s-a continuat traseul până la Coloana fără Sfârșit.

Evenimentele s-au încheiat duminică, 27 octombrie, cu vernisajul mai multor expoziții de artă plastică și Gala decernării Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi a Premiului Naţional Brâncuşi pentru anul 2018.

 Credite foto: Laurențiu Stoicu

Galerie foto




Vizualizări: 340

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste