Atenție! Pericol de viitură pe râul Jiu și Cod Roșu de inundații

 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, vineri, o avertizare Cod Roşu de inundaţii, valabilă pe râul Jiu, în următoarele ore. Potrivit hidrologilor, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de pericol, în bazinul hidrografic Jiu – bazin amonte S.H. Iscroni (judeţul Hunedoara).

Prefectura Gorj informează cetățenii județului Gorj de posibilitatea ca o undă de viitură pe Jiu să ajungă în județul Gorj și astfel cotele râului să crească îngrijorător. Din cauza precipitațiilor abundente (peste 130 l/mp) căzute noaptea trecută pe zona Jiul de Vest, la Câmpul lui Neag, se așteaptă ca și în județul Gorj, apele să crească. Prefectul Cristinel Rujan și președintele Consiliului Județean, Cosmin Popescu, alături de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Augustin Malacu, s-au deplasat în această dimineață în zona localității Bumbești Jiu, pentru a gestiona posibilele efecte severe de inundații datorate creșterilor importante de debite ale râului Jiu. Pe Defileul Jiului se află și specialiști ai Apelor Române care monitorizează permanent evoluția situației hidrologice. Deocamdată, debitul Jiului este de 170 mc/s cu tendință de creștere.

Pericol există și pe râul Bistrița, în comuna Peștișani, în zona Gureni unde, de asemenea, debitul a crescut din cauza deversării barajului Clocotiș.

Reprezentanții societății Hidroelectrica au anunțat în această dimineață deschideri controlate cu atenuare undă de viitură la barajele Motru, Vâja, Clocotiș, Vădeni și Tg-Jiu.

Vizualizări: 411

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste