(închide)

Bicentenar Tudor Vladimirescu: Importante manifestări cultural-artistice la Târgu-Jiu și Vladimir, comuna natală a pandurului

 

Anul 2021 a fost declarat „Anul Tudor Vladimirescu”, căci marchează împlinirea a 200 de ani de la Revoluția din 1821, condusă de pandurul Tudor Vladimirescu. Conducător al mişcării de la 1821, prima mişcare reformatoare a societăţii româneşti, care a pus capăt regimului fanariot şi a determinat revenirea domniilor pământene în Ţara Românească şi Moldova, Tudor Vladimirescu s-a născut în anul 1780, în comuna Vladimiri, judeţul Gorj, într-o familie de ţărani liberi. Potrivit lui Nicolae Iorga, Tudor a fost "moştean" din Gorj, adică ţăran liber. "Tudor Vladimirescu a fost fiu de ţăran şi s-a născut în comuna Vladimir, judeţul Gorj", spunea şi Gheorghe Duncea, cu care Tudor a ridicat biserica din Prejna, potrivit lui E. Vîrtosu, în volumul "Mărturii noi", arată lucrarea "Tudor Vladimirescu şi revoluţia din 1821" (acad. Andrei Oţetea, Editura Ştiinţifică, 1971).

La Târgu Jiu și Vladimir au avut loc pe 27 mai 2021 manifestări prilejuite de împlinirea a 200 de ani de când pandurul Tudor Vladimirescu, „domnitorul fără de coroană” (Gheorghe Nichifor l-a denumit așa în cărțile sale-n.red.) a fost asasinat. Asasinarea lui Tudor Vladimirescu a avut loc în noaptea de 26/27 mai 1821. Seria de evenimente comemorative a debutat joi dimineața cu ședința solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local Târgu-Jiu. Evenimentul a avut loc la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu-Jiu, acolo unde artiștii instituției de cultură, alături de membri ai Asociației de Reconstituiri Istorice „Tomis” Constanța și reprezentanți ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” au prezentat oaspeților invitați momentul muzical-coregrafic „Arc peste timp – Tudor Vladimirescu”. La evenimentele artistice și culturale din cadrul Bicentenarului Tudor Vladimirescu au participat, printre alții, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, primarul Marcel Romanescu, șeful IPJ Gorj – comisar șef de poliție Decebal Drăghiea, prefectul Corneliu Răducan Morega, comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu, col. Gheorghe Andronescu,  consilieri județeni etc. Invitații au participat și la frumoasa manifestare organizată în comuna Vladimir, la Casa Memorială „Tudor Vladimirescu”. Aici au avut loc depuneri de coroane, dar și un moment artistic evocator (o reconstituire istorică n.red.) realizat de membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Tomis” din Constanța – coordonați de dr. istoric Costin Scurtu, actorii Teatrului Elvira Godeanu Târgu-Jiu și membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Programul Bicentenarului Tudor Vladimirescu, gândit de autoritățile județene și locale, cuprinde spectacole de teatru folcloric și religios, spectacole de teatru istoric, având ca subiect eroi ai neamului românesc: Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, proiecții serale de filme istorice românești, susținerea unor spectacole în localitățile gorjene legate direct de Tudor Vladimirescu și de Revoluția de la 1821, precum și expoziții și concursuri pentru copii. 

Despre personalitatea marcantă a lui Tudor Vladimirescu puteți citi articole bine documentat AICI pe www.agerpres.ro!, pe https://www.bibliotell.ro/2021https://www.agerpres.ro/documentare/ și pe https://www.facebook.com/TudorVladimirescu2021/

Galerie foto











Vizualizări: 1,057

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste