(închide)

Biserica Sfântul Gheorghe din Țicleni: „Dumnezeu a lucrat aici prin oameni!”

 

Razele soarelui de aprilie mângâie înălțătoarea biserică din Parohia Țicleni, lăcaș de cult care poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În alți ani, sute de oameni se adunau la slujba hramului și umpleau frumoasa curte și biserica. Acum, din cauza pandemiei de coronavirus, slujba hramului bisericii a avut loc fără credincioși, dar cu aceeași evlavie. În Parohia Țicleni din orașul cu același nume există trei biserici, două dintre ele fiind în Țicleni și cealaltă în cartierul Tunși. Construcția noului lăcaș de cult, cel care poartă hramul Sf. Gheorghe, a început în 1936, dar au fost finalizate după mulți ani, căci au fost întrerupte de al Doilea Război Mondial. La mai bine de 10 ani de la terminarea Războiului, s-a reluat lucrul și abia în 1964, Biserica Sfântul Gheorghe din orașul Țicleni a fost sfințită, în ciuda condițiilor vitrege ale vremurilor. Astăzi, prin muncă și dăruire, preotul paroh alături de mulți țiclenari cu suflete apropiate de biserică și de autoritățile locale, au reușit să îi redea strălucirea de la prima sfințire!

Istoria lăcașului de cult a fost povestită într-o carte a sa de către juristul Ion M. Ungureanu: în 1933 a apărut necesitatea construirii unui nou lăcaș și apoi, după 3 ani, a început efectiv construirea. „Vorbim despre o adevărată odisee, prelungindu-se mulți ani, din cauza survenirii celui de al Doilea Război Mondial. Dacă inimoșii țiclenari au pus bazele construcției înainte de izbucnirea conflagrației și au reușit să confecționeze cărămizi, au adunat fonduri bănești și alte materiale, au zidit corpul bisericii, lucrarea a fost sistată după începerea concentrărilor masive. Abia după 10 ani de la terminarea războiului, lucrările au fost reluate”, scrie Ion M. Ungureanu în volumul „Bisericile Parohiei Nr.1 din orașul Țicleni”.  În 1933, preot paroh la Țicleni era Damian Țicleanu, iar astăzi paroh este părintele Dragomir Țicleanu, nepotul său (nu nepot de fiică sau fiu, dar nepot n.red.). „Este o mare onoare să slujesc în această parohie și în aceeași măsură și o mare responsabilitate. Aici a slujit părintele Damian Țicleanu, unchiul bunicului meu, un om pe care l-am avut mereu ca exemplu de dăruire și omenie. Cred că Dumnezeu a vrut ca hramul acestui sfânt lăcaș să fie Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, căci aceia care au participat la ridicarea acestei biserici au biruit toate obstacolele. Istoria sa ne arată din plin cum Dumnezeu i-a ajutat pe cei din trecut să reușească. Au avut de așteptat, poate alții renunțau la ideea terminării bisericii, dar ei nu! Cred cu tărie că Dumnezeu a lucrat prin acești oameni și noi ne putem bucura astăzi de această biserică”, a spus preotul paroh Dragomir Țicleanu.

Multă dragoste de Dumnezeu și biserică

Terenul pe care este ridicată biserica a fost donat de Constantin și Victoria Țicleanu și de la Martei Gh. și Fifora Popescu. În 1934, potrivit lui Ion M. Ungureanu, s-a confecționat cărămida, apoi în 1936 au început lucrările propriu-zise la lăcaș. „Tot în 1934 am început să adunăm porumb, țuică, vin de la oameni. Cele adunate au fost vândute și banii i-am întrebuințat tot pentru biserică. În 1936 am cumpărat 12.205 kilograme, primul var, care a costat 9.764 lei. (...) Au mai lucrat ei două săptămâni și au început ploile. Am acoperit provizoriu zidurile. (…) Am mai lucrat în august 1937. Apoi a venit Războiul”, scria juristul Ion M. Ungureanu din Țicleni. Anii au trecut, mulți au pierit în Război, și în 1954, lucrările au fost reluate, tot la inițiativa primarului, a preotului Țicleanu și a enoriașilor. „Doctorul Nicolae Hasnaș a donat 10.000 lei de la el din buzunar pentru biserică, de la Prefectură am primit 10.000 lei etc. (…) Doctorul Hasnaș, care era senator acum, n-a mai dat un vagon de porumb pe care l-am vândut și am întrebuințat banii la biserică”, mai scrie în volumul mai sus amintit. În 1964, Biserica din Țicleni a fost sfințită, în 1979, preotul Damian Țicleanu s-a pensionat, iar paroh la Țicleni a fost numit Ion Cucu, care s-a pensionat în 2015. Din decembrie 2015, preot paroh al parohiei Țicleni a fost numit Dragomir Țicleanu, urmașul părintelui Damian. 

În ultimii cinci ani, biserica a trecut prin schimbări care au înfrumusețat-o, i-au redat strălucirea, curtea a fost transformată într-un veritabil parc, florile înmiresmate îi întâmpină pe credincioși zilnic. Din cauza pandemiei, slujbe cu enoriași prezenți nu au mai putut avea loc, nici măcar de Învierea Domnului. De asemenea, de-a lungul ultimilor ani, la Biserica din Țicleni au avut loc numeroase activități culturale în care au fost implicați copiii din oraș, mai ales cei care frecventează Centrul Cultural Țicleni, dar și alte persoane. Detalii AICI ! În ultimii trei ani, la Biserica Țicleni au avut loc ample lucrări de restaurare a picturii lăcașului, dar și de restaurare a bisericii în întregimea ei. Dacă totul va fi bine, în luna iulie a acestui an va avea lo sfințirea bisericii. Într-un articol viitor vă vom prezenta și acest capitol din istoria recentă a Bisericii Sf. Mare Mucenic Gheorghe din orașul Țicleni. 

Galerie foto














Vizualizări: 4,657

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste