(închide)

Valorile satului tradițional gorjenesc, redescoperite în Parohia Țicleni

 

Curtea Bisericii Sfântul Gheorghe din Parohia Țicleni a devenit neîncăpătoare pentru zecile de elevi care au participat cu nespusă bucurie la ultima parte a proiectului „Lăsați copiii să vină la mine!”, din cadrul concursului național catehetic „Hristos, sufletul satului meu”. Sâmbătă, 23 martie, cu puțin înainte de mare sărbătoare a Bunei Vestiri, elevi ai Centrului Cultural și ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Țicleni, alături de cadre didactice, părinți și localnici au participat la mai multe activități menite să readucă în atenția celor mai tineri valorile satului tradițional gorjenesc. Elevii au aflat despre îndeletnicirile sătencelor, precum țesutul, facerea pâinii și a mămăligii, a mâncării de post, dar și despre portul tradițional și valorile creștine.

Îmbrăcați în frumoase costume populare, elevii din Țicleni au venit la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unde au fost așteptați de părintele paroh Dragomir Țicleanu și de preotul Robert Ciucă. Cei doi preoți s-au rugat pentru copii și pentru credioncioșii parohiei în cadrul unei slujbe Te Deum. Evenimentul a continuat cu evocarea unor personalități marcante pentru viața comunității din Țicleni: învățătorul Aurel Ciurea, primarul Constantin Ungureanu și preotul Damian Țicleanu.  Despre mult-stimatul învățător Aurel Ciurea a vorbit chiar fiul său, Valentin, care a urmat, cu dragoste, aceeași meserie. „Ca un blazon al învățătorului Aurel Ciurea cred că a fost zâmbetul! Cu oricine s-ar fi întâlnit în sat, el avea mereu o vorbă bună de spus! Avea o noblețe sufletească pentru care a fost iubit de cei care l-au cunoscut. De generațiile pe care le-a pregătit. La școala de la Tunși a activat peste 40 de ani. (…) Acum, această unitate școlare îi poartă numele”, a spus Valentin Ciurea, care este și autoul unor importante cărți despre istoria localității Țicleni. După evocarea personalității preotului Damian Țicleanu, cei prezenți au mers la mormântul său, unde a avut loc o slujbă de pomenire. După aceste momente solemne, copiii s-au putut bucura de razele soarelui și de surprizele pregătite de coordonatorii proiectului „Lăsați copiii să vină la mine!”.

Șezătoare și expoziție de straie tradiționale

Pe iarba verde din curtea lăcașului de cult a fost montat un război de țesit care a supraviețuit, prin grija unor oameni care apreciază lumea veche a satului, trecerii nemiloase a timpului. Una dintre enoriașele Parohiei Țicleni, renumită pentru creațiile sale manuale, le-a arătat elevilor cum se lucrează la războiul de țesut și le-a vorbit despre frumusețea portului traditional gorjenesc. Despre ia românească a avut de povestit și o altă țiclenară, vestită pentru cămășile tradiționale pe care le lucrează cu dragoste. Elevii au mai aflat despre ce obiecte de uz casnic existau în casele țiclenarilor de acum un secol și despre cum se făceau coșurile din nuiele. O expoziție de obiecte vechi, precum vârtelniță, fuse, furcă, fier de călcat, lampă, felinare, bancnote vechi, costume populare și covoare și preșuri țesute de femei din Țicleni acum mai bine de șapte decenii etc. Pentru ca adevărata lume a satului traditional gorjenesc să fie reînviată, copiii au învățat cum se plămădește pâinea noastră cea de toate zilele și au „lucrat” ei înșiși aluatul, dând forme unor colaci și prescuri. Băieții au arătat celor prezenți că știu să cosească, dar și să se joace așa cum o făceau bunicii lor. La final, enoriașele care au dat o mână de ajutor în buna desfășurare a proiectului le-au împărțit copiilor colaci calzi și rumeni, dar și mucenici unși cu miere!

Spectacol de muzică și dans popular

Talentații elevi ai Centrului Cultural Țicleni, condus de profesor Cristina Negreanu și coordonați de profesor Vasile Ciora au prezentat un frumos spectacol de muzică și joc popular. În aplauzele celor prezenți, dansatorii au încins hore săltărețe care au amintit de petrecerile câmpenești din mediul rural. Mai mulți elevi au cântat la diverse instrumente muzicale, dar și cu vocea. De asemenea, au mai fost expuse iconele pictate pe lemn de elevii participanți în proiect. Activitățile proiectului s-au încheiat cu o agapă, cei prezenți bucurându-se de bucate de post pregătite de enoriașe ale parohiei. „A fost o zi binecuvântată, am avut vreme bună și am petrecut câteva ore minunate chiar în curtea lăcașului de cult. Copiii s-au pregătit și ne-au oferit momente de excepție, pline de bucurie, emoționante care ne-au amintit de satul din secolul trecut sau de copilăria noastră. Mulțumim celor care ne-au fost alături în această perioadă în care am desfășurat proiectul Lăsați copiii să vină la mine. Amintesc aici pe profesor Cristina Negreanu, director Carmen Dungă, profesor Codruț Suță, educator Luminița Coman, profesor Dorela Dăescu, profesor consilier Claudia Ungureanu, bibliotecara Abiana Trușcă. Mulțumesc și elevilor și părinților acestora, dar și administrației publice locale!”, a declarat preotul paroh Dragomir Țicleanu.  

Galerie foto

















Vizualizări: 6,022

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste