(închide)

Moara plutitoare din Mihăilești-Vâlcea, obiectiv des vizitat de turiștii Muzeului ASTRA Sibiu

 

De-a lungul istoriei am putut observa cum anumite sectoare ale sferei productive s-au dezvoltat, acesta fiind și cazul înființării morilor pentru măcinarea cerealelor. La Muzeul Civilizației tradiționale ASTRA din județul Sibiu puteți vizita o moară plutitoare originară din comuna Mihăilești, satul Munteni al județului Vâlcea. A fost reconstruită în Muzeul Astra în 1964, fiind una dintre zecile de mori care au funcționat în județul Vâlcea, pe râul Olt.

Județul Sibiu se mândrește cu un minunat muzeu al civilizației populare tradițioanle românești, muzeu organizat în aer liber, pe o suprafață uriașă! Înființat în perioada anilor 1960, Muzeul Astra din Sibiu a ajuns repede pe lista destinațiilor preferate de români si nu numai. Inițiatorii proiectului au realizat de la început că “tradiția este păstrarea îintru spirit a ceea ce a fost în trecut”, așa că la Muzeul ASTRA Sibiu veți putea vedea case tradiționale din mai toate zonele României, crame, mori de vânt, gospodării ale olarilor, pomicultorilor etc. De asemenea, colecţia muzeală de la Sibiu cuprinde 23 de tipuri de mori, fiind cea mai variată din Europa.  De asemenea, la Muzeul ASTRA Sibiu veți putea admira cele 12 instalații hidraulice active! Reconstruită în 1964 la Muzeul ASTRA din Sibiu, moara plutitoare de la Munteni, sat din comuna vâlceană Mihăilești, este unul dintre exponatele acestui muzeu în aer liber des vizitat de turiști. Morile plutitoare au fost atestate cu secole în urmă la noi în România, căci condițiile hiradulice au dus la apriția și păstrarea lor. Grație acestos instalații, țăranii secolelor trecute exploatau la maximum avantajele râurilor. Moara plutitoare de la Munteni este un exemplar tipic de acest gen și este montată pe două vase sau dube, având o formă specială. Construcția care adăpostește moara-instalația de măcinat nu se suprapune bărcii mari. Fixată pe mal cu ancore, moara putea fi mutate în locul cel mai avantajos de pe râu. Moara a fost construită la sfârşitul secolului XVIII, perioada anilor 1775 - 1800 și este des vizitată de cei care trec pragul minunatului Muzeu. 

„Descriere: Istalaţie de măcinat plutitoare (moară cu dublă trasmisie şi roată mare cilindrică); energie hidraulică. Tipul de acţionare: Roată hidrauică de mari dimensiuni în formă cilindrică cu opt palete. Mod de transmisie: Transmisie în două trepte prin intermediul unei roţi cu dinţi de lemn. Forţa mecanică: Instalaţia de măcinat cu pietre de moară cu D = 0,80 m”, este descrierea muzeografilor de la ASTRA Sibiu. 

Muzeul Astra din Sibiu poate fi destinația pentru următoarea Dumneavoastră ieșire în aer liber! Când vremurile o vor permite, categoric!

Galerie foto



Vizualizări: 967

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste