(închide)

Crasna, comuna gorjeană cu două mănăstiri! Una a fost ctitorită de Dumitru Filișanu din Filiași, iar cealaltă de un preot

 

Una dintre localitățile foarte pitorești de sub munte, Crasna este o comună în care pot fi vizitate două frumoase mănăstiri: Crasna și Icoana. În documnetele religioase, localitatea Crasna apare pe 30 iunie 1486, iar în 1615, Dumitru Filișanu din Filiași construiește la Crasna o biserică de lemn, aceasta fiind înlocuită cu una de zid în 1636. Astfel, ctitorul bisericii Schitului (Mănăstirii) Crasna a fost Dumitru Filișanu, nepot al marelui Ban al Olteniei, Dobromir. După sute de ani, pe teritoriul comunei Crasna va fi ridicată altă mănăstire, la Cărpiniș, de către preotul Ioan Popescu, fiu al satului plecat la București. Mănăstirea Icoana este una dintre cele mai noi din Gorj, fiind înființată în 1996. 

Comună bogată, Crasna este un loc în care de-a lungul anilor s-au înființat mai multe pensiuni, iar turiști din toată țara vin în zonă pentru relaxare. Peisaje mirifice, lipsa poluării, mănăstiri de vizitat, posibilitatea efectuării unor plimbări în natură, faptul că este aproape de Polovragi și Novaci, alte localități cu un foarte mare potențial turistic din Gorj, sunt câteva dintre motivele pentru care merită să veniți la Crasna! Când vine vorba despre mănăstiri, la Crasna există două: Mănăstirea Crasna și Mănăstirea Icoana. Una veche, alta nouă, ambele de o frumusețe deosebită însă. Ctitorie a lui Dumitru Filișanu din Filiași, om de o vastă cultură care a lăsat moștenire doljenilor monumente de patrimoniu de o rară frumusețe și mare importanță, Mănăstirea Crasna își află începuturile la 1615. În 1636, biserica de lemn construită de Filișanu, este înlocuită cu actuala, lăcaș de zid, alcătuit din bolovani de râu și cărămidă. „Biserica se înfățișează pe din afară ca o clădire greoae acoperită cu șindrilă, cu streșini largi, cu pereții puțin înalți, decorați cu un mic brâu de cărămidă aproape sub strașină și cu arcaturi ce par a se răzima pe o bogată colonadă ce înconjură biserica, cu o singură turlă octogonală așezată pe o bază pătrată deasupra naosului. Stilul arhitectonic este bizantin. (…) Numai o inimă eminamente pioasă ca a pitarului Dumitru Filișanul putea să dăruiască Crasnei o așa bogată, artistică și măreață catapeteasmă, ce cu greu își poate găsi rivala sa în țară și pe care stă zugrăvit chipul marelui Domnitor Matei Basarab”, scria istoricul Alexandru Ștefulescu în 1910. Catapeteasma acestui lăcaș de cult este de mare valoare: se numără printre cele mai frumoase din România, este înaltă până la boltă, din lemn, cu o sculptură ornamental poleită cu foițe de aur. Biserica a fost pictată între anii 1756-1757 de Grigore Zograf și fiul său. O dată ajuns la Mănăstirea Crasna, care este așezată într-un cadru mirific, simți o liniște aparte. Pădurea care îmbrățișează împrejurimile lăcașului de cult are nuanțe arămii toamna și de smarald primăvara, iar susurul apei care curge pe lângă mănăstire îți încântă în orice anotimp auzul. Dacă ajungeți în Gorj, nu ratați acest lăcaș…

1996-anul în care părintele Ioan Popescu începe lucrările la Crasna

Mici troițe de lemn mărginesc și păzesc drumul spre Mănăstirea Icoana din satul Cărpiniș, al comunei Crasna. În 1996, preotul Ioan Popescu, originar din acest sat, plecat la București de zeci de ani, decide să ridice pe pământul moștenit de la ai săi un lăcaș de cult. Mănăstirea Icoana este așezată într-un cadru natural frumos, la poalele munților Parâng. Constrcuția bisericii de lemn a fost făcută în 1996, în 1997 aici venind maici care au desăvârșit lucrarea preotului. „Primul locaș de rugăciune în jurul căruia s-a adunat obștea de maici a acestei mănăstiri a fost biserica de lemn din 1996. Biserica de lemn îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul a cărui naștere o sărbătorim pe 24 iunie. La data de 5 aprilie 2008 s-a pus piatra de temelie pentru începerea construirii unei noi biserici de zid cu hramul Sfinților Martiri Brâncoveni. Arhitectura bisericii amintește de caracteristicile stilului brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos și pridvor în față. Pictura bisericii este în stil bizantin, realizată în tehnica al fresco. În 2014 s-au finalizat lucrările de construcție și pictură a bisericii”, potrivit celor scrise într-un material de prezentare a Mănăstirii Icoana de la Cărpiniș-Crasna. În anul 1998 a început ridicarea Bisericii celei mari care a fost sfinţită la 7 septembrie 2014, de către IPS Părinte Mitropolit Irineu. Noua biserică de zid poartă hramul “Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi prin arhitectură aminteşte de stilul brâncovenesc – formă de treflă, o singură turlă pe naos şi pridvor la intrare. Veți fi cuceriți de frumusețea acestor locuri, mai ales că maicile au o deosebită grijă de grădina și spațiile verzi ale mănăstirii, având și o mica grădină zoologică. Păunii minunați și celelalte păsări frumoase vor fi cu siguranță pe placul copiilor!

Galerie foto







Vizualizări: 17,821

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste