(închide)

Broșe și mărțișoare cu motive tradiționale, migălos lucrate de o mămică din Târgu-Jiu! „Sunt o iubitoare a tradiției!”

 

Se definește drept o femeie împlinită, este mama a doi copii minunați și pune mereu familia pe primul loc. În urmă cu patru ani, tânăra Rodica Răscol a căutat o modalitate de a se relaxa cât fiul său dormea și așa a redescoperit pasiunea mai veche pentru tradiție, cusut și croșetat. Lucrând când putea și simțind că îi place foarte mult ceea ce face, Rodica a decis să transforme pasiune într-o afacere. Pe lume a venit și al doilea copil, dar pasiunea pentru cusut a rămas vie. A reușit mereu să își împartă corect timpul între familie și lucrările sale, așa că totul a mers ca „pe roate”! Luna februarie va însemna un nou pas pe acest drum: mămica creativă („Creative Mom”-https://www.facebook.com/mestesugarie) va deschide un magazin în care va scoate la vânzare minunatele sale produse. 

Creativitatea și talentul Rodicăi Răscol, din Târgu-Jiu, sunt foarte apreciate de clienții săi. De când s-a apucat de cusut și croșetat simte că poate transmite și altora persoane marea sa dragoste pentru tradiție și pentru meșteșuguri care riscă să se piardă în tumultul modernității cotidiene. Rodica Răscol are 34 de ani și în prezent, pentru a își consolida cunoștiințele despre tradiții și pentru a afla cât mai multe despre meșteșugul țesătoriei tradiționale românești, a decis să urmeze cursurile predate de meșterul popular Valentina Gheorghe din comuna Bălănești. „Momentan urmez cursuri la Școala Populară de Artă-secția de Meșteșugărie, cu doamna Valentina Gheorghe. Îndrumarea a venit din partea iubitei mele profesoare din liceu, doamna Lupu Ana, persoana care a înființat muzeul de olăritul din Bălănești. Pasiunea mea a debutat, ca să zic așa, în urmă cu patru ani. Eram în maternitate și am simțit nevoia să fac ceva pentru a mă destinde din când în când. Mi-am zis "Ia să văd eu pot să fac?" și spre surprinderea mea îmi ieșeau bine. Apoi am zis să încerc să le și comercializez și au avut succes. Știam de la mama și bunica să cos, croșetez etc. Mi-am adus aminte că bunica mea a făcut din ață o păpușă mare pentru mine și sora mea, mi-am amintit felul în care a făcut-o și am început să fac o variantă a ei, dar mai mică, restul a venit de la sine. Păpușile cusute și croșetate au fost inspirate din motivele tradiționale, eu fiind o iubitoare de tradiție. De fapt, și celelalte produse. În copilărie am făcut parte și dintr-un ansamblu de dansuri populare timp de 10 ani, la mine în comuna Bălești, la Ansamblul "Brâulețul". Îmi place foarte mult să cos, îmi dă o satisfacție aparte. Am stat cinci ani acasă cu cei mici, iar în puținul timp pe care îl prindeam, am încercat să mă ocup și de pasiunea mea!”, a spus, pentru pagina Olteniei, talentata Rodica Răscol sau „Creative Mom (https://www.facebook.com/mestesugarie)”.

Își va deschide propriul magazin

În prezent, Rodica pune la punct ultimele detalii legate de magazinul pe care îl va deschide în municipiul Târgu-Jiu. „Până acum nu am participat la târguri ale meșterilor populari sau alte târguri, totul s-a desfășurat în mediul on-line. După deschiderea magazinului meu propriu cu articole vestimentare, sper să fie în jurul datei de aproximativ 20 februarie, lucrările mele vor putea fi găsite și în magazin, în zona CAM, fostul bar Mamma Mia. Pentru realizarea lor am început să lucrez de la începutul lui iunie, căci având doi copii, timpul a fost foarte limitat. În general am dedicat una sau două ore pe zi, lucrând ceva mai mult doar când ei sunt la grădiniță”, a mai spus tânăra mămică din Târgu-Jiu. În prezent, lucrările Rodicăi (broșe atent lucrate, mărțișoare pline de însemnătate, brățări etc) pot fi găsite pe pagina sa de socializare. „Momentan lucrările mele sunt cele legate de crearea broșelor de tip păpușă, cele cusute pe etamină și diverse modele de brățări. În medie, la o păpușă lucrez câteva minute bune. La broșe este mult de lucru, cam aproximativ o oră, căci sunt cusute pe etamină, dar și croșetate și necesită multă migală. Pasiunea și priceperea cred că am moștenit-o de la mama, ea croșeta când eram mică, îi plăcea să facă mileuri, fiind cumva o modă în aceea vreme. Îmi plac foarte mult costumele populare, îmi dau seama câtă muncă, migală și răbdare necesită realizarea lor, este o adevărată artă! Care nu trebuie să se piardă”, a mai adăugat mămica creativă.

 Dorințe pentru viitor

„Pe viitor nu îmi pot dori decât sănătate pentru cei mici, iar eu să îmi dezvolt această latură cât mai mult, lucrările mele să fie cât mai apreciate. Țin pe această cale să le mulțumesc și celor care m-au susținut și încurajat să urmez această cale, uneori o încurajare la momentul potrivit contează!”, a spus Rodica.

Mult succes pe viitor îți dorim, „Creative Mom”!

Galerie foto




Vizualizări: 1,004

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste