(închide)

Casa „Vasile Moangă” a renăscut! Au redat strălucirea de altădată monumentului din Târgu-Jiu

 

Casa „Vasile Moangă” din municipiul Târgu-Jiu, imobilul de la balconul căruia Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor săi înainte de a porni spre Padeș, unde a citit cunoscuta Proclamație, „strălucește” din nou, poate chiar mai frumos ca în secolele XVIII-XIX. Imobilul, monument de patrimoniu, a fost restaurat și renovat de omul de afaceri Narcis Ciocăzanu. Acesta a achiziționat clădirea și terenul aferent de la moștenitorii familiei Frumușeanu, ultimii proprietari ai casei. Frumusețea clădirii, detaliile arhitecturale prezente atât la exterior, cât și la interior, fac din Casa „Vasile Moangă” un edificiu simbol al orașului lui Brâncuși.

În zona centrală a municipiului Târgu-Jiu, în vecinătatea parcului și Colegiului „Tudor Vladimirescu”, o bijuterie arhitecturală, monument de patrimoniu, bucură din nou ochii trecătorilor! Clădirea a renăscut grație amplelor lucrări de restaurare și renovare la care a fost supusă în ultimii trei ani. Casa „Vasile Moangă”, imobilul în care boierul Moangă l-a găzduit de mai multe ori pe Tudor Vladimirescu, conducătorul mișcării revoluționare împotriva asupririi feudale și a dominației otomane din 1821, a fost restaurat integral de Narcis Ciocăzanu, om de afaceri gorjean care, în 2015, a achiziționat clădirea și terenul aferent. Zilele trecute, lucrarea a fost recepționată, imobilul urmând a fi scos la vânzare de către proprietarul său.

 

Știam Casa Moangă din anii în care aici a funcționat Secția pentru copii a Bibliotecii Județene Gorj și îmi aminteam cu tristețe pereții degradați, scările de lemn vechi care scârțâiau periculos și exteriorul degradat. Acum, după restaurare, clădirea este mai frumoasă ca niciodată. Pătrunzi în cu totul altă lume când intri în Casa Moangă: chiar de la intrare, detaliile te surprind. Atenția la aceste mici detalii și grija manifestată de echipa care s-a ocupat de restaurare te lasă fără cuvinte, te bucură precum nu credeai că o poate face vreodată o clădire. În perioada 2017-2020-început de 2021, au fost efectuate lucrări de restaurare și consolidare a imobilului, în strânsă relație cu cele originale, păstrându-se, în acest fel, caracterul de unicitate al monumentului. O dată cu nefolosirea clădirii, au apărut, din diverse cauze, degradări vizibile la finisajele exterioare și mai ales la cele interioare, multe elemente find compromise. Potrivit inginerului Petru Damaschin, specialistul care a supervizat zi de zi lucrările, cu toate că tencuielile interioare, pardoselile, tâmplăria erau parțial sau total degradate, cu ajutorul arhitectului Iulian Cămui, cel care a executat proiectul de restaurare, dar și a echipei care a efectuat lucrările de restaurare, Casa Moangă are acum strălucirea de altădată, exact așa cum și-a dorit actualul său proprietar. Omul de afaceri Narcis Ciocăzanu a spus că restaurarea acestui monument a fost un proiect de suflet, o ambiție personală pe care a luptat să o ducă la bun sfârșit. „Nu era nimic aici, la interior, când am cumpărat Casa Moangă, era foarte degradat totul, o singură piesă de mobilier am găsit și am restaurat-o. Este o bibliotecă care are monograma familiei Frumușeanu. A fost și este un proiect de suflet, a durat foarte mult să fie gata, însă a meritat așteptarea. A fost, ca să zic așa, o ambiție personală restaurarea acestui monument. În ceea ce privește meritul legat de detaliile interioare, absolut toate, mai puțin ceea ce înseamnă amenajarea băilor, îi aparține doar soției mele pentru ca doar ea s-a ocupat! Restaurarea s-a făcut conform proiectului avizat de Direcția Județeană de Cultură Gorj, fără nicio abatere”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Narcis Ciocăzanu.

 

De la finisajele realizate cu grijă și mult talent artistic, la paleta de culori aleasă pentru décor cât și obiectele alese pentru a înfrumuseța camerele, de la perdelele de la ferestre și până la tavanele cu ornamente dantelate sau motive geometrice, monumentul istoric a renăscut așa cum aștepta de prea multă vreme și așa cum merita! Minuțioasele decorațiuni din lemn, albe, oglinzile de epocă, obiecte de mobilier în ton cu specificul casei Vasile Moangă, tablourile impresionante, desenele și icoanele realizate de talentatul pictor Florin Gheorghiu din Târgu-Jiu, toate și fiecare în parte te transpun în urmă cu două secole, te emoționează! Sunt sute de detalii în perfectă armonie, care te bucură și îți arată că restaurarea s-a făcut „la detaliu”. 

 

Exteriorul clădirii are finisaje care îi dau aceea notă de unicitate: cornișe deasupra ferestrelor, statuete, detalii atent lucrate care arată dragostea de frumos a boierului Moangă, dar și a membrilor familiei Frumușeanu, ultimii proprietari ai monumentului. Una dintre camerele care s-a păstrat într-o formă apropiată de cea din secolul XIX este cea de „protocol” sau „de dans”. Aici putem admira pardoseala originală placată cu gresie frumos decorată, colorată în nuanțe de albastru și muștar, dar și tavanul din lemn cu motive geometrice, forme care se regăsesc și pe pereți. Pe partea de vest a casei există un frumos pridvor din lemn frumos lucrat, închis cu geamlâc. Acoperișul imobilului a fost refăcut în totalitate, fiind degradat.

File de istorie

Casa „Vasile Moangă“ este monument istoric și a fost ridicată de boierul Vasile Moangă, născut în 1753, la Brădiceni-Peștișani. Potrivit istoricilor, Moangă a fost un apropiat al lui Tudor Vladimirescu şi a deţinut funcţia de ispravnic. Era un om învățat, știa limbile slavă și greacă, era un boier cu experiență în administrație, implicat în viața comunității, având vederi democratice. Alexandru Doru Șerban scria în volumul „Personalități care au fost în Gorj”: „La 21 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu a venit de la București la Târgu Jiu cu o ceată de arnăuți și a poposit lângă casele lui Vasile Moangă, pe locul unde astăzi este statuia lui Vladimirescu. Vreo 20 de panduri au mers la Conacul clucerului Dinicu Oteteleșeanu, unul dintre cei doi ispravnici ai județului Gorj. (…) La sosirea lui Tudor Vladimirescu în Târgu Jiu, Vasile Moangă nu era acasă, dar a fost așteptat până ce a sosit. Tudor Vladimirescu i-a destăinuit într-o taină de-o noapte, retrași în cameră, planul lui, rugându-l să îl însoțească la Tismana. Vasile Moangă i-a răspuns că nu poate pleca. (…) Moangă l-a avertizat pe Tudor că fapta lui este cutezătoare și că nu va putea scăpa cu viață din această răscoală. (…) La casa lui Vasile Moangă din Târgu Jiu, după plecarea lui Tudor Valdimirescu s-au adunat boierii din oraș, dar n-au putut afla nimic de la Moangă despre planurile pandurului“.

Galerie foto















Vizualizări: 7,848

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste