(închide)

Cauți o vacanță inedită? Hai pe Transalpina! Poți înnopta la Stâna Ștefanu și nu te va costa nimic

 

O dată cu ridicarea restricțiilor de călătorie, românii au luat cu asat muntele și cărările sale cunoscute sau mai puțin umblate! La fel s-a întâmplat și pe Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din țara noastră. Sute de turiști au fost aici în fiecare zi din minivacanța de Rusalii și s-au bucurat de frumusețea peisajelor, de aerul curat, de petecele de zăpadă zărite ici și colo și de ospitalitatea băciței Marioara Băbu de la Stâna Ștefanu! Aceasta le-a pregătit bulz, mămălugă, celebrul și gustosul tocan de oaie, dar le-a persmis, celor care au dorit, să înnpoteze gratuit la stâna sa din vârf de munte! „Pentru toți cei care ne iubesc, pentru cei care n-au trecut niciodată pe la Stâna Ștefanu, pentru cei care n-au gustat din bucatele noastre, vă anunțăm că vă așteptăm cu porțile deschise și cu căldură sufletului a omului de la munte! Vă îmbrățișez cu drag și veniți la Stână ca să vă amintiți de anii copilăriei!”, spune băcița Mărioara.

Transalpina și zona de sub munte a județului Gorj vor fi mereu atracții de neratat pentru turiștii care caută să evadeze din marile și aglomeratele orașe și să se relaxeze într-un cadru natural mirific! La Novaci, polovragi, Baia de Fier, Rânca turiștii găsesc pensiuni cochete unde se pot caza, gusturile fiecărui turist putând fi satisfăcute. Bucureșteni, mehedințeni, doljeni au venit zilele trecute pe Transalpina și s-au bucurat nespus când au avut plăcuta surpriză de a găsi, pe creste, zăpadă albă și răcoritoare! „Abia așteptam să ajungem la munte, am ținut copiii în casă în toată această perioadă. Restricțiile astea ne-au dat programul peste cap, dar acum vrem să profităm din plin, căci și cei mici abia așteptau să stea la aer curat și să alerge”, a spus Mădălin, care și-a adus soția și cei doi copii pe Transalpina. „Ne-am simțit foarte bine la Stâna Ștefanu, am mâncat bulz și tocan, sunt cu adevărat foarte bune. Nu a dorit soția să rămânem aici peste noapte, vorbisem cu băcița și ne-a zis că putem dormi că este gratis. Poate vom încerca vara aceasta, le voi spune și prietenilor de la Craiova și venim”, a spus Radu din Craiova. 

Stâna Ștefanu de pe Transalpina a devenit în ultimii ani cel mai cunoscut loc din zona montană a județului Gorj! Stâna este situată la kilometri buni de orice așezare umană, în mijlocul naturii, pe cea mai înaltă șosea din România. Puțini sunt turiștii care nu opresc aici pentru a gusta din tocanul pregătit de băcița Marioara Băbu din Novaci. „A intrat astăzi un turist în Stâna, în camerele unde am amenajat și micul muzeu și în cealaltă și mi-a zis că i-au dat lacrimile pentru că și-a amintit de copilăria lui de la munte! Frumoși oameni ne vin aici, la Stâna Ștefanu și abia îi așteptăm! Acum cei care doresc să rămână peste noapte la Stâna Ștefanu o pot face, nu le vom cere bani turiștilor. Va fi cazare gratuită. Trebuie să știe că aici sunt condiții 100% de stână: nu avem electricitate, baie sau alte chestii pe care le au la pensiune. Dacă vor să experimenteze viața de stână, de munte, îi așteptăm. Au mai fost în trecut turiști care au dormit afară, înveliți în cojoace; acum pot dormi în cămăruța în care dormeam noi”, a spus băcița Marioara Băbu. Cei care vin pe Transalpina și opresc la Stâna Ștefanu pot vizita micul muzeu etnografic de aici, pot (și trebuie! n.red.) să mănânce tocan, balmoș, bulz,brânză grasă de oaie, dar și alte bucate pregătite de băciță și echipa sa.

Cei care vin pe Transalpina se vor simți extraordinar, căci frumusețea eisajelor din această zonă este de neegalat! Pe Transalpina se poate circula doar pe timpul zilei, în condiții speciale, iar noaptea circulația este interzisă. „Drumul sau Calea Regelui” traversează Munţii Parâng şi îi cucerește pe cei care îl parcurg prin frumuseţea şi sălbăticia peisajelor. Se spune că ostaşii lui Traian au construit Transalpina în anul 101 e.n., a cărei denumire se „traduce” prin „ţara de dincolo de munţi”, trece prin Gorj, o parte din Vâlcea și din județul Alba. Transalpina măsoară în total 148 de kilometri. 

Galerie foto







Vizualizări: 6,774

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste