Campingul „Căsuțele dintre vii”-locul de cazare unic de lângă fascinantele Chei ale Sohodolului!

 

Aer curat, peisaje de vis, liniște… ce să îți dorești mai mult? Iar de pe fereastra căsuței din lemn, decorate în stil traditional gorjenesc, vei vedea maiestuoasele Chei ale Sohodolului, unul dintre cele mai fascinante și cunoscute locuri turistice din județul Gorj! Cheile sunt locul unde râul Sohodol formează tunelul natural al Nărilor, o peşteră alcătuită din două galerii de 70 metri lungime fiecare, Inelul Doamnei sau „poarta stelară” din Gorj și multe altele. Poate fi destinația de sejur perfectă, căci este un loc unde liniștea și frumusețea naturii sunt „deranjate” doar de cântul păsărilor și uneori de vocile sătenilor care vin să își muncescă viile. Campingul „Căsuțele dintre vii”, afacere deținută de doi tineri gorjeni, este amplasat în vecinătatea Cheilor Sohodolului, chiar între plantații de vii și păduri de salcâmi, tei și câțiva cireși de mai. Dimineața, când ieși în curte pentru a-ți bea cafeaua, salcâmii înfloriți împrăștie un miros divin, iar privighetorile și mierlele își cântă dragostea pentru natură. Vara, mirosul florilor de tei te va face să nu mai uiți acest loc! 

Județul Gorj este renumit grație genialității sculptorului Constantin Brâncuși, minunatelor obiective turistice religioase-Mănăstirile Tismana, Lainici și Polovragi fiind cele mai vizitate, dar și pentru faimoasele Chei ale Sohodolului, locul unde râul Sohodol formează minunății ale naturii: Nările, o peşteră cu două galerii de 70 metri lungime fiecare, cu secţiuni circulare şi triunghiulare de o perfectă armonie, Inelul Doamnei sau „poarta stelară” din Gorj, forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, abrupruri stâncoase), sute de specii de plante și animale sălbatice. Cheile Sohodolului sunt considerate de către alpinişti o adevărată provocare, pentru că înălţimile lor ajung la 200 de metri faţă de vale. Vara, mai ales, mii de turiști din toată țara, dar și din străinătate vin aici. De la mijlocul lunii viitoare, turiștii se vor putea caza la cel mai nou spațiu de cazare: Campingul „Căsuțele dintre vii”, afacerea unor tineri din zonă, care au putut accesa fonduri europene prin AFIR grație GAL Cheile Sohodolului.

Un loc de poveste fără doar și poate!

La nici 20 kilometri de municipiul Târgu-Jiu se află comuna Runcu, locul unde găsești Cheile Sohodolului. Chiar în vecinătatea Cheilor, la nici 500 de metri, Ana Maria Gîrlea și Claudiu Breben, buni prieteni și asociați, au decis să înființeze o structură de cazare unică în Runcu: Campingul „Căsuțele dintre vii”. Ana Maria avea aici un teren pe care bunicii avuseseră plantată vie și a considerat că fosta plantație va fi locul perfect pentru o investiție. Pentru autenticitatea locului, antreprenorii au păstrat și restaurat vechea pivniță specifică zonelor viticole: o căsuță din bârne de lemn vechi de peste 150 de ani, acoperită inițial cu mii de coarde de viță de vie. „Admirabil proportionată, pivnița era folosită ca spațiu de depozitare a vaselor cu vin și a unor alimente de care aveau oamenii nevoie când veneau la vie. Cerdacul conferă pivniței un aspect foarte frumos! Mai sunt în zonă câteva, de aceea am și decis să o restaurăm. Am făcut aici un mic muzeu, avem obiecte vechi pe care turiștii le pot admira și pot afla astfel mai multe informații despre zona Gorjului și obiceiurile de aici”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Ana Maria Gîrlea.

Ca să poată porni investiția, Ana Maria și Claudiu au înființat firma „ACM, pentru tine amice” și mai bine de un an și jumătate au muncit pentru a amenaja Campingul. La „Căsuțele dintre vii” sunt disponibile 12 locuri de cazare în case de lemn, frumos amenajate, un loc de joacă pentru copii, parcare, masă de ping-pong, loc de grătar, o zonă de lounge unde oaspeții își pot prepara mâncarea și pot lua masa, dotată cu aragaz, frigider, apă curentă etc. Turiștii care vor veni aici vor avea la dispoziție și biciclete pentru a explora pe două roți împrejurimile, zona fiind una extrem de bogată în obiective turistice de neratat! „Avem șase căsuțe din lemn cu o capacitate de cazare de două persoane sau pentru familii, avem baie comună, parcare, internet gratuit, televiziune prin cablu, un foișor unde pot prepara mâncare și pot servi masa, loc de joacă, o piscină și șezlonguri. Este o zonă liniștită, lângă noi, la câteva sute de metri, sunt Ceile Sohodolului, care se și văd din curtea campingului. Cei care vor veni la Căsuțele dintre vii vor găsi aici multă liniște, aer curat, natura neatinsă de poluare, au posibilitatea să facă drumeții, să viziteze numeroase locuri fascinante și să se relaxeze!”, a mai spus Ana Maria Gîrlea.

Susurul apei și povești din vacanță

În grădina campingului, Ana Maria și Claudiu au amenajat un frumos parc în care cresc pomi fructiferi, care are și un umbrar împrejmuit de muri cu fructe negre și zemoase și un pârâiaș (circuit închis-apă recirculată n.red.) al cărui susur te „urmărește” în orice loc al curții ai sta! „Am venit aici auzind de la alți prieteni, mai mult ca să văd cum este și am băut o cafea cu proprietarii. A fost atât de plăcut, deși am stat doar câteva ore. Aer curat, atât de multă liniște, nu a trecut deât un singur om pe stradă, este o zonă foarte retrasă, potrivită pentru turistul care caută cazări departe de agitație. Camera este frumoasă, îmi place cum au amenajat-o, preșul țesut și ștergarul din perete, simplitate și autenticitate ca la Gorj rar găsești! Poți să stai la un foc de tabără noaptea, ne-am și făcut planuri de viitor legat de acest aspect și cu siguranță după ce inaugurează pensiunea, venim!”, a spus Dragomir, un prim oaspete (de zi căci nu a fost posibilă cazarea la momentul vizitei, pensiunea nefiind deschisă turiștilor la începutul lunii mai n.red.). Liniștea, cântul păsărilor și pădurile din jur, verde cât vezi cu ochii, îți dau o stare de bine și te fac să uiți că trăiești „pe repede înainte”.

Aici, la „Căsuțele dintre vii”, timpul nu se grăbește, te lasă să te bucuri cu fiecare fibră de tot ce e mai frumos: iarbă verde, cer de un albastru de nedescris, copaci ale căror flori te îmbie să iei rucsacul și să mergi să explorezi minunatele zone și Cheile Sohodolului, „perla” Gorjului! Dacă vrei să te cazezi într-un loc frumos, situat departe de agitația din orașe sau din centrul comunei Runcu, te sfătuim să alegi „Căsuțele dintre vii”! Îi găsești ușor, de la Primăria Runcu urmezi drumul spre dreapta, spre vii!

Galerie foto










Vizualizări: 17,709

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste