(închide)

Cele 10 minuni din inima Olteniei!

 

Oltenia este o regiune frumoasă, care poate deveni destinație turistică căutată din ce în ce mai mult de turiștii români și străini, pentru că are un relief variat, întinzându-se de la Câmpia Dunării până la poalele Munților Carpați. Oltenia este avantajată de peisajele alpine pline de farmec, de binecunoscuta ospitalitate a locuitorilor săi, de mâncarea gustoasă. Oltenii au un simț al umorului foarte dezvoltat și vă veți simți bine aici! Capitala Olteniei este Bănia sau municipiul Craiova, iar aici veți putea vizita câteva „minuni” create de oameni inspirați: Parcul Nicolae Romanescu şi Muzeul de Artă din Craiova sunt doar două dintre locurile care te aduc mai aproape de istorie!

Muzeul de Artă din Craiova reprezintă una dintre cele câteva magnifice clădiri care au supraviețuit restructurării din perioada comunistă și care acum vă poartă în istoria fascinantă a Olteniei. De asemenea, Parcul „Nicolae Romanescu“ se întinde pe o suprafaţă de 90 de hectare şi este amplasat pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia familiei Bibescu. O altă minune a Craiovei este Grădina Botanică, o bijuterie și o mare bucurie pentru cei care aleg să își petreacă câteva clipe de răgaz aici! Este situată în partea de sud-vest a oraşului şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 13 hectare, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective din Oltenia. A fost înfiinţată în anul 1952 şi deţine material biologic viu pentru studiu şi cercetări fundamentale şi aplicative. Casa Băniei este cea mai veche clădire din Craiova şi a fost la sfârşitul secolului XV-lea de boierii Craioveşti. Potrivit specialiștilor, în anul 1699 a fost reconstruită de domnitorul Constantin Brâncoveanu.A fost de-a lungul anilor sfat boieresc, seminar, sediul arhivelor, judecatorie, colegiu. Dacă ajungeți în Craiova vizitați-o, căci în prezent este muzeu de etnografie, în ale cărui exponate se regăsesc formele şi motivele geometrice cu care Constantin Brâncuşi a uimit lumea întreagă. 

Mânăstirea Maglavit este un loc care are legătură cu numele lui Petrache Lupu și trebuie să o vizitatți. Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj. În urmă cu 8 ani a fost inaugurată „Casa Memorială Amza Pellea“ în oraşul Băileşti. Castrul roman din localitatea doljeană Răcarii de Jos este considerat de specialişti unul dintre cele mai mari castre de pe teritoriul Olteniei romane. Este în prezent unul dintre cele mai importante monumente arheologice din judeţul Dolj. 

În Oltenia mai puteți vizita o altă minune arhitecturală: Palatul Marincu din Calafat, care a fost ridicat la începutul secolulul 20 şi a fost realizat în stilul necolasic francez cu accente de baroc şi rococo. De asemenea, Rezervaţia ornitologică din zona Ciuperceni-Desa se află în zona inundabilă a Dunării, iar printre speciile de păsări care se găsesc în această zonă sunt: barza neagră, raţa pestriţă, codobatura albă, egreta mică sau stârcul roşu. Rezervaţia este inclusă în perimetrul a două situri Natura 2000 (Aria de Protecţie Specială Avifaunistică Calafat-Ciuperceni Dunăre şi situl de interes comunitar Desa-Ciuperceni), alături de alte două arii protejate de interes naţional (Balta Lata, cu o suprafaţă de 28 de hectare, şi aria protejată Balta Neagră, cu o suprafaţă de 1,20 ha, situate pe teritoriul administrativ al comunei Desa). Puteți încheia ziua la Portul Cultural Cetate este catalogat ca un mic paradis pe malul Dunării, iar totul a fost transformat de Mircea Dinescu într-un loc cultural și vă puteți bucura de savuroasele bucate pregătite de bucătari talentați.

Galerie foto




Vizualizări: 1,915

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste