(închide)

Cetatea țărănească din Biertan și fortificațiile din jurul celei mai mari biserici din Transilvania, locuri ce nu trebuie ratate!

 

Unul dintre cele mai frumoase sate medievale din România este Biertan, un loc de poveste, cu o bisericiă fortificată care face parte din patrimoniul UNESCO. Localitatea săsească Biertan situată în județul Sibiu la doar 20 de km depărtare de Sighișoara. Din punctul meu de vedere, Biertan este o destinație turistică care nu trebuie ratată! (Notă: Fotografia de deschidere a articolului aparține lui Todoran Florin 2017-AICI)

Transilvania rămâne, pentru noi, destinația preferată din România, datorită bisericilor fortificate, a istoriei lor impresionante, a frumuseții peisajelor și datorită ospitalirății oamenilor. Mărginită din trei părți de lanțul continuu al Munților Carpați, iar în partea de Vest de unții Apuseni, Transilvania este sălbatică și misterioasă, numai bună de descoperit agale, de cunoscut, mai ales că sașii au lăsat în urmă construcții magnifice! Bisericile cetăței sau bisericile evanghelice fortificate, medievale, punctează zeci de sate din Transilvania și încântă sufletul și ochii. Fiecare dintre ele este deosebită, are farmecul său!

Biertanul este una dintre primele așezări germane de sași din Ardeal. Biserica fortificată de aici rămâne unul dintre cele mai impresionante obiective de acest fel din Transilvania și este inclusă în patrimoniul UNESCO, alături de Bisericile fortificate de la Dârjiu, Valea Viilor, Viscri, Saschiz, Câlnic și Prejmer La Biertan am ajuns într-o supă amiază prea fierbinte de iulie. De pe lista bisericilor fortificate incluse în UNESCO ne mai rămăseseră doar trei de văzut. Fortificațiile din jurul bisericii evanghelice din Biertan sunt cele mai puternice din Transilvania, dintre toate cetățile țărănești fortificate. 

Pe vremuri, în bastionul estic erau închiși soții și soțiile care se certau și erau forțați să folosească o singură lingură, o singură farfurie etc și de obicei ieșeau de acolo împăcați! Timp de 300 de ani a fost inregistrat un singur divort. Tot de la ghidul cetății am aflat și că în acele vremuri medievale, pe bolovanul mare din curtea bisericii, duminica, la slujbă, erau așezați cei care făceau rele în cursul săptămânii-o metodă eficientă de a îi educa! 

Măreția zidurilor, frumusețea peisajului ce poate fi admirat sprijinindu-te de zidurile de împrejmuire sunt de neuitat. Specialiștii spun că este cea mai mare biserică fortificată din Transilvania. Mii de turiști au vizitat Biertanul și străduțele sale pavate, mulți au venit și vara acesta, chiar și pe vreme de pandemie. 

Ușa sacristiei de la Biserica Fortificată din Biertan sau ușa încăperii în care sașii își țineau avuțiile a fost construită in anul 1515 și este unică prin sistemul de închidere în 19 puncte de jur împrejur. Ghidul ne-a spus că pentru a o închide se utiliza o cheie pentru 4 din cele 19 încuietori și o manivelă pentru celelalte 15. De asemenea, în  1910, ușa aceasta a primit locul I la expoziția mondială de la Paris. 

Altarul poliptic de la Biertan este cel mai mare din Transilvania!

Altarul poliptic a fost construit de maestri din Nürnberg și Viena între anii 1483-1513 și conține 28 de picturi superbe cu scene din viața lui Isus, a Mariei, răstignirea, botezul și alte picturi cu sfinți. În centrul altarului se află sculpturi reprezentând un crucifix cu Iisus și Fecioara Maria și Maria Magdalena îmbrățișând crucea. 

În centrul vechilor așezări rurale înființate de sași în Transilvania se află câte o biserică întărită sau fortificată cu ziduri de apărare care servea și ca loc de refugiu în caz de primejdie. Au aspectul unor mici sau mai mari cetățui, sunt magnifice, merită văzute! Aproximativ 150 de sate din Transilvania mai au asemenea bijuterii arhitecturale și șapte dintre ele sunt pe lista monumentelor UNESCO! Măcar pe acestea să le vizitați!

Galerie foto











Vizualizări: 1,158

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste