(închide)

Cruci de pomenire pentru scriitorul Nicolae Diaconu, căpitanul Radu Țicleanu și preotul Damian Țicleanu la Muzeul din Măceșu

 

La fel ca în fiecare an, marea sărbătoare creștinească Înălțarea Sfintei Cruci a fost celebrată la Muzeul Crucilor din Măceșu, Gorj, instituție de cultură unică în Oltenia. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, reprezentat de directorul Ion Cepoi, în colaborare cu Primăria Târgu-Cărbunești și Primăria Țicleni au organizat un eveniment comemorativ. Au fost pomeniți, cu această ocazie, mari oameni de cultură trecuți în neființă, fiind organizat un parastas în cadrul căruia au fost împărțite 50 de pachete. 

Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată în fiecare an pe 14 septembrie, este o mare sărbătoare creștin ortodoxă. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria orașului Târgu Cărbunești și Primăria orașului Țicleni au marcat această sărbătoare la Muzeul Crucilor de la Măceșu. La evenimentul de la Muzeul Crucilor din Măceșu, localitate componentă a orașului Târgu-Cărbunești, au participat zeci de persoane, oameni de cultură și mai mulți localnici. Cei prezenți au asistat la slujba religioasă, au ascultat cuvântările organizatorilor și ale invitaților lor și au admirat cele 19 cruci de pomenire donate de Decebal Muscariu din Brașov, dar și crucile de pomenire realizate de artistul Pompiliu Ciolacu pentru omul de cultură Nicolae Diaconu, născut în Țicleni în anul 1947, căpitanul Radu Țicleanu, de al cărui nume se leagă atestarea documentară a orașului Țicleni, pentru eroul Zamfir Zaharia din Rășina Țicleni, pentru fostul viceprimar Iulian Călina (Târgu-Cărbunești) și pentru preotul Damian Țicleanu, cel care a ctitorit Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Țicleni. Preotul Dragomir Țicleanu, urmaș al părintelui Damian, a participat la slujba religioasă de la Muzeul Crucilor și l-a pomenit pe strămoșul său pentru care a făcut și un parastas. „A fost o mare onoare să particip la evenimentul de la Muzeul Crucilor din Măceșu. Sunt preot paroh al Parohiei Țicleni, acolo unde a ctitorit biserica părintele Damian Țicleanu. Era unchiul bunicului meu, a fost un om pe care l-am avut mereu ca exemplu de dăruire și omenie. Cred că Dumnezeu a vrut ca hramul acestui sfânt lăcaș să fie Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, căci aceia, care au participat la ridicarea bisericii la care slujesc în prezent, au biruit toate obstacolele. Istoria sa ne arată din plin cum Dumnezeu i-a ajutat pe cei din trecut să reușească. Dumnezeu să îl aibă de-a dreapta Sa mereu pe părintele Damian Țicleanu”, a spus preotul Dragomir Țicleanu.  

Așa cum spuneam, o cruce de pomenire a fost realizată în cinstea și memoria omului de cultură Nicolae Diaconu, soția sa fiind prezentă la eveniment. Poetul și scriitorul Nicolae Diaconu, originar din Țicleni, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinte al Fundaţiei culturale «Constantin Brâncuşi», editorul revistei «Brâncuşi», consilier șef al Inspectoratului Județean pentru Cultură, important om de cultură al țării noastre. De asemenea, a fost realizată o cruce de pomenire și pentru căpitanul Radu Țicleanu. „Dacă până nu demult, ştiam că anul 1612 era cea mai veche atestare documentară a Ţiclenilor, în urma cercetării multor documente din arhive și biblioteci, cu mare bucurie, am aflat că hrisovul mai vechi („...carte veche şi ruptă din timpul batrânului Alexandru Voievod..”), prezentat voievozilor vremii de către Radu Ţicleanu, data din anul 1439, fiind emis de către voievodul Alexandru I, fiul lui Mircea cel Bătrân, deci cu 20 de ani înainte de atestarea Bucureştiului. Pentru precizarea anului 1439, datorăm, noi ţiclenarii, mult respect şi pioasă recunoştinţă, preotului profesor Dr. Ion Popescu-Cilieni (1904 – 1964), care a descifrat enigma”, a spus juristul Ion Ungureanu de la Țicleni, participant la manifestare alături de profesorul Cristina Negreanu, coordonatorul Casei de Cultură Țicleni și viceprimarul Pompiliu Băran (Primăria Țicleni).

Tot în cadrul evenimentului din 14 septembrie 2021, autoritățile locale din Târgu Cărbunești au acordat titlul de „Cetățean de Onoare” post mortem fostului viceprimar Iuliu Călina. Acesta a fost viceprimar timp de 20 de ani în oraș și a făcut acte de caritate și nu numai, contribuind major la amenajarea Muzeului de la Măceșu. De asemenea, o mențiune specială i-a fost acordată primarului Dănuț Birău, care a asfaltat drumul spre Muzeu, facilitând astfel accesul turiștilor spre instituția culturală.

 

Pe 13 septembrie 2013 a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn. Zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului, au fost aduse în curtea fostei şcoli din Măceşu pentru a încânta privirile tuturor celor care vor trece pragul acestui muzeu, poate unic în lume.

Galerie foto










Vizualizări: 1,770

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste