(închide)

Destinație unică în Gorj: la Runcu, vă puteți caza în căsuțe vechi de un secol!

 

Un Complex turistic unic în Gorj, investiția unui bosniac, atrage an de an sute de turiști, care sunt așteptați să se cazeze în căsuțe de lemn vechi de un secol.

Complexul turistic unic a fost deschis în comuna gorjeană Runcu, în apropiere de Cheile Sohodolului. Turiștii care vor veni pe Cheile Sohodolului în această primavara-vara, pentru a vedea minunile Gorjului, se vor putea caza în cele șapte case tradiționale, cu specific românesc, construite din lemn de stejar cu o vechime de peste un secol. Investiția este a unui bosniac stabilit în Gorj de două decenii, care a recuperat lemnul de la locuințele găsite în diferite zone ale județului.

Un bosniac, refugiat în România din calea războiului, Bahrudin Dedic și soția sa, gorjeanca Alice, sunt oamenii cărora le-a venit ideea înființării unui astfel de popas turistic. Soții Dedic au căutat case vechi sau pivnițe din stejar pe care le-au cumpărat. Au dus lemnul la Runcu, l-au tratat corespunzător, după care l-au folosit la construcția de noi case. Complexul se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Din cele șapte case tradiționale, două sunt cu etaj.
„Ideea înființării acestui complex turistic îi aparține soțului meu, care este un foarte priceput tâmplar. I-a plăcut foarte mult zona montană de aici și Cheile Sohodolului. El a fost mai mult cu ideile și cu munca, iar cu actele. El a dorit să reconstruim casele vechi în același mod, cu arhitectura tradițională dar cu unele mici modificări, care țin de confort“, a spus Alice Dedic.
Totul este construit din lemn masiv, vechi de aproximativ 100 de ani și poate chiar mai vechi. „Este cam un muzeu. Am muncit enorm de mult la acest proiect. Într-o zi se puteau tăia doar câteva lemne. Cred că a cumpărat mii de lanțuri. Mulți nu știu ce muncă se află în spatele unei astfel de case. Dacă realizam casele din materiale moderne, complexul era terminat de mult timp”, a declarat Alice.

Aceasta a mai spus că muncesc de 10 ani la acest proiect, însă ceea ce au realizat este foarte apreciat de turiști. "Așa cum am spus, ne am plimbat prin tot judetul că sa facem rost de lemn vechi, avem 7 cabane dintre care două cu etaj. Totul este din lemn ai piatră. Turiștii au parte de tot confortul! De Paște am pregătit bucate tradiționale am combinat bucataria sârbească cu cea românească!", A spus Alice. 

În complex există și un restaurant cu o bucăărie după normele impuse de lege. Investiția de la Runcu a fost foarte mare, spun soții Dedic. „O casă din aceasta costă cam cât un apartament. Sunt mândră de ce am realizat. Mobilierul este făcut pe comandă, din lemn masiv. Am găsit mai mulți meseriași. A fost dorința soțului meu să construiască locuințele din această esență de lemn. După opt ani, sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să deschidem acest complex”, a declarat investitoarea.

Galerie foto




Vizualizări: 13,444

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste