(închide)

Donație de valoare pentru Muzeul Crucilor din Măceșu! „Este o mare bucurie pentru noi”

 

Muzeul Crucilor din localitatea Măceșu a județului Gorj s-a îmbogățit cu 19 cruci de lemn donate de familia inginerului Muscalu Decebal, din Brașov, dar care are origini în Gorj.
Potrivit lui Pompiliu Ciolacu, crucile provin din Brașov, Vâlcea, Rupea, Șinca Veche, Ohaba, Părău, Crișana, Rotbav, Augustin, Ormeniș, Veneția de Jos, Săpânța, Ilieni. Au fost aduse la Muzeul Crucilor marți, de ziua Sfântului Ilie. „Sunt cruci cu totul deosebite, vom avea de acum încolo la Muzeul Crucilor o cruce/coloană reformată. Este crucea unui băiat, căci se termină sub formă de buzdugan. Dacă era crucea unei fete atunci se termina sub formă de floare. Este o mare bucurie pentru noi și îi mulțumim domnului Muscalu! La această acțiune a participat primarul de la Cărbunești, domnul Birău și domnul director Ion Cepoi, de la CJCPCT Gorj. Le mulțumesc!”, a spus etnologul Pompiliu Ciolacu.
La fel ca în fiecare an, de 14 septembrie, la sărbătoarea Sfintei Cruci va avea loc un eveniment cultural la Muzeul Crucilor la care vor participa și membri ai familiei inginerului Muscalu Decebal. 

Muzeul Crucilor de la Măceșu, unic în România

Muzeul Crucilor de la Măceșu este un proiect al CJCPCT Gorj, la fel ca alte 23 de muzee sătești înființate între 2006 și 2018. Este unicul muzeul al crucilor din Oltenia, fiind vizitat de numeroase persoane an de an. La Muzeul Crucilor din Măceșu sunt expuse și cruci de jurământ pentru artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu. Acest muzeu a fost inaugurat oficial în septembrie 2012. Astfel, cei care îi trec pragul pot admira zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului. Cel mai vechi exponat este o cruce tip troiță, veche de mai bine de 130 de ani, adusă din Vladimir.

Galerie foto











Vizualizări: 1,363

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste