(închide)

O nouă atracție turistică în Polovragi: Peștera starețului Săbăreanu

 

Județul Gorj are în patrimoniul său aproximativ 2.000 de peşteri și grote/avene de diferite dimensiuni, unele dintre ele fiind declarate monumente ale naturii protejate de lege, altele neexplorate de turiști. Cele mai cunoscute sunt Peştera Muierilor de la Baia de Fier, Peştera Polovragi, Peștera Gura Plaiului, Fușteica, Peştera Cloşani, Peştera de la Mănăstirea Tismana, Peștera din Cioaca Brebenilor din Cloșani, Peştera Ciorii de la Peştişani. Pe 19 iunie, autoritățile locale din comuna Polovragi au organizat un frumos eveniment la o nouă atracție turistică: Peștera starețului Corneliu Săbăreanu! 

Comuna Polovragi este una dintre cele mai vizitate de turiștii veniți din toate colțurile lumii. Ei vin aici pentru Mănăstirea Polovragi, important monument arhitectural și oază de liniște și creștinătate autentică, pentru peștera cu același nume, pentru peisajele de vis, dar și pentru opsitalitatea localnicilor care dețin pensiuni și diverse alte spații de cazare. De acum încolo, turiștii au un motiv în plus să vină la Polovragi: peștera starețului Corneliu Săbăreanu, la care a fost amplasată o troiță zilele trecute. „Întru amintirea și recunoștința celui ce a fost Arhimandrit Corneliu Săbăreanu, azi, 19 iunie 2021, s-a ridicat o troiță donată de Irina și Liviu Trosca, în numele întregii comunități din Polovragi, chiar la intrarea în peștera ce i-a fost casă și mormânt deopotrivă. Troița a fost realizată de artistul vizual Ștefan Bogdan Strâmtu, membru UAP”, scrie Adrian Sătmaru pe turistprinromania.com

„Polovragiul este vizitat de mulți turiști, iar această peșteră va fi descoperită de către turiști. În această peșteră, venea Regina Maria a României pentru a se spovedi starețului Corneliu Săbăreanu, despre care a avut mereu cuvinte de laudă. La această troiță va fi loc de pelerinaj. Pentru polovrăgeni și pentru viețuitoarele de la Mănăstirea Polovragi, starețul Săbăreanu a fost și este un simbol al credinței și un exemplu de urmat”, a spus primarul Gheorghe Epure de la Polovragi. Potrivit profesorului gorjean Petru Rădulea, „peşterile sunt cavităţi subterane de dimensiuni mari care comunică cu suprafaţa prin una sau mai multe deschideri, numite guri. Ele au un sistem complex de galerii şi chiar mai multe etaje care comunică între ele”. Cu siguranță, iubitorii drumețiilor montane și ai naturii vor veni să viziteze această peșteră!

„Acum va fi mai ușor pentru turiști să vină să viziteze această peșteră. Este un lucru foarte bun. Sunt 60 de ani de când noi, localnicii, știm această peșteră. Este o mare bucurie pentru noi că știm că vor veni turiști. Aici este o energie fantastică!”, a spus un localnic prezent șla eveniment. „Arhimandritul Corneliu Săbăreanu este puțin cunoscut, dar mă bucur că se face ceva în acest sens. Peștera starețului Săbăreanu trebuie văzută, nu trebuie să ratați acest obiectiv dacă veniți în Gorj! Noi, pe site-ul nostru, turistprinromania.com promovăm zona Polovragiului încă de astă iarnă și îndemnăm oamenii să vină aici!”, a spus jurnalistul Adrian Sătmaru de la https://turistprinromania.com

Veniți la Polovragi pentru a descoperi o minunată lume subterană care se deschide acum celor dornici de autodepăşire permanent! Defileul Olteţului este unul dintre cele mai căutate din Gorj: în partea superioară are un aspect mai larg cu umeri de terasă la 110 m faţă de albia Olteţului. În apropierea acestui nivel întâlnim un şirag de peşteri (Peştera Roşia, Peştera Postelnicului, Peştera Săbăreanu), creaţie a unor deviaţii ale Olteţului, pe când, în partea inferioară aspectul defileului se schimbă total.

Galerie foto




Vizualizări: 1,057

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste