(închide)

Eleva Gabriela Sterie din Motru, scriitor talentat: „Azi e o zi care nu se mai repetă, deci faceți ceva de neuitat!”

 

Copiii din prezent au învățat să se maturizeze mult mai repede decât cei din generațiile trecute! Avem atâția tineri extraordinari în Gorj și încercăm de fiecare dată să vă prezentăm povestea lor. Astăzi este despre eleva Gabriela Sterie. La 18 ani, motreanca este un adolescent care a „crescut” grație oamenilor și vieții, a învățat să distingă binele de rău, și-a descoperit latura creativă și prin scris și activități de voluntariat reușește să le arate drumul spre reușite și altor tineri! Gabriela Sterie a descoperit creația literară/scrierea creativă pe când era copil și spune că scrisul este forma sa de libertate. „Cel mai frumos sentiment este când oamenii îmi spun că articolele mele i-au sensibilizat, i-au atins cumva!”, povestește eleva Colegiului Național George Coșbuc din municipiul Motru. 

Studiază la Colegiul Național George Coșbuc din municipiul Motru și este un adolescent implicat în numeroase proiecte de voluntariat. Prin ceea ce face, reușește să îi îndrume pe tinerii din generația sa pe drumul cunoașterii de sine, al perfecționării, al reușitei. Gabriela Luigia Sterie are 18 ani și spune despre sine că este un om simplu, care s-a format datorită și din cauza, în același timp, oamenilor pe care i-a întâlnit de-a lungul anilor. Pe lângă faptul că este un elev silitor, Gabriela este un scriitor talentat. A descoperit scrierea creativă în clasele primare și de atunci a umplut mii de pagini! „Dezvoltarea mea ca om nu a pornit doar în urma scrisului. Scrisul este forma în care mă exprim cel mai bine, cel mai sincer, cel mai real. Acolo, între cuvinte, este nebunia, copilul, bucuria, tristețea, adultul, toate la superlativ. Acolo sunt autorul, personajul, criticul, confidenta, observatoarea. În realitate sunt Gabriela, fiica, sora, prietena, colega, omul. Scrisul este forma mea de libertate, de exprimare, dar adevărata dezvoltare a pornit datorită, din cauza și alături de oameni. Sunt oameni pe care cred că i-am întâlnit doar pentru lecții, oameni de la care am învățat foarte multe, pe care îi admir sau de care acum știu să mă feresc. Oameni și oameni.  Dezvoltarea mea ca om e o consecință a întâmplărilor, sentimentelor, momentelor, legăturilor, eșecurilor și reușitelor pe care le-am avut și le voi avea. Un tumult de trăiri, aș putea spune”, a afirmat Gabriela Sterie.

Din copilăria petrecută acasă, la Zegujani, tânăra își amintește cu drag de spectacolele din primii ani de școală, dar și de familia sa, oamenii care îi sunt mereu alături, necondiționat. „Îmi amintesc cum îmi chemam sora la joacă, deși ea fiind cu 9 ani mai mare, avea cu totul alte preocupări, mergea cu mine zâmbind. Îmi amintesc cum ascundeam restul de la magazin ca să îi cumpăr mamei fotografiile acelea tip felicitare de 8 martie. Nu îi puteam cere bani, aș fi stricat surpriza. Îmi amintesc când mama se așeza în primul rând la serbările mele cu un buchet de flori în mâini și îmi împletea coronițe din trandafiri. Eram mereu pe scenă în clasele primare, fie prezentam, fie jucam un rol, iar ea era mereu acolo pentru mine. Am spus asta într-un articol dedicat ei, s-a pus poate pe ultimul loc în viață, numai ca să fiu pe primul”, mai spune adolescenta.

Prieteniile pe viață

În vara anului viitor, Gabriela va susține examenul de bacalaureat și apoi cel de admitere la facultate. Alegerea drumului profesional are mare legătură cu activitățile ei de voluntar. „Drumul meu în acest liceu se apropie de final, dar știu că vor urma tot felul de experiențe și momente mai departe. (...) Am împărțit bune și rele, am cunoscut oameni care îmi vor rămâne în suflet, cei care mi-au fost alături atunci când eram la pământ, colegi, prieteni, profesori pe care nu îi voi uita niciodată. Ei, oamenii de omenie sunt cei pe care îi port în suflet oriunde m-aș duce. Sunt prieteniile pe viață. Pe plan școlar prioritar este Bacalaureatul, iar apoi o alegere total paralelă cu medicina, unde toată lumea se aștepta să merg. Ei bine, oscilez între două facultăți, mai exact între management și relații publice în orașe diferite. Deși este greu să aleg, știu că indiferent de drumul pe care voi merge, alegerea va fi cea mai potrivită pentru mine și nu mă voi limita la un simplu job. Doamna diriginte a spus odată că dacă faci ceea ce îți place, niciodată nu vei considera asta un loc de muncă, ci un vis realizat”, a declarat Gabriela Sterie pentru Pagina Olteniei.

Voluntariatul la Revista POV21 și cum i s-a schimbat viața

Voluntariatul a apărut în viața Gabrielei în clasa a IX-a, la îndemnul dirigintei sale, profesor Simona Irizoiu. A trecut ceva vreme până când Gabriela și-a dat seama ce oportunitate avea în față. La sfârșitul clasei a XI-a a descoperit un ONG care activează sub forma unei reviste online cu și despre tineri-POV21. Acolo s-a dezvoltat foarte mult în ultimele luni, alături de o echipă pe care o numește a doua sa familie. „Aici am aflat că îmi place PR-ul, scrierea creativă și dezvoltarea proiectelor de viitor, am învățat alături de ei, iar acum a venit rândul meu să îi îndrum pe noii membri. (...) Scriu de mic copil. Inițial la școală, iar apoi scriam pentru mine. Revista unde mi-am dezvoltat această latură creativă este POV21, iar articolele mele uneori mă surprind chiar și pe mine. Totul pleacă de la ce mă inspiră, de la un anume subiect și apoi nu mă opresc din scris. Scriu mult, dar cel mai frumos sentiment este când oamenii îmi spun că articolul meu i-a sensibilizat, i-a amuzat, i-a atins cumva. Un om pe care îl admir mi-a spus că a plâns la articolul legat de mame. Ce poți spune în astfel de momente când inima ratează o bătaie? Atunci am realizat că ceea ce fac are cu adevărat impact asupra oamenilor. A rămas cu mine acel moment. E pur și simplu inexplicabil sentimentul!”, a mai spus eleva. Potrivit Gabrielei Sterie, POV21 înseamnă punctele de vedere ale tinerilor secolului XXI. Mai exact, o echipă de tineri ce caută, găsesc, îndrumă, ajută și oferă posibilitatea altor tineri talentați să capete experiență în diverse domenii, de la PR (Gabriela coordonează activitatea de Public Relation-n.red.), la jurnalism, organizare de evenimente, fundraising,  TV și radio, design, strategii de marketing, leadership și nu numai. Pe această platformă online poți citi articole pe diverse teme de actualitate, materiale scrise de tineri talentați din toată țara. Se ajută unii pe alții, se încurajează, sunt implicați și pasionați și dornici că găsească calea potrivită pentru a avea o viață împlinită. Articolele Gabrielei sunt citite de oameni maturi, care o și caută să dezbată anumite subiecte, dar și de tineri pe care îi inspiră: „Adevăratul feedback îl primești atunci când lumea te caută în privat și povestiți despre articol. Atunci simți pe bune impactul pe care îl ai asupra oamenilor. Mă inspiră orice, de la o discuție, un obiect, până la persoane din viața mea. Inspirația vine de peste tot, dacă ești pe fază și știi să o fructifici creativ”, a mai adăugat eleva.

Un gând la finalul unui articol

După cum spuneam la început, unii dintre copiii noștri se maturizează mai repede... Articolele scrise de Gabriela le găsiți pe POV21 și vă spun că merită citite! De luat în seamă sunt și cuvintele pe care adolescenta a ținut să ni le spună la finalul acestui material. „...ei bine, poate azi nu a fost o zi extraordinară pentru toți, poate ați citit articolul din curiozitate, dar celor ce l-au citit până la final, deși nu sunt o celebritate sau cineva important, le transmit un mare mulțumesc. Poate suna ciudat ca o fată de 18 ani să vă spună asta, dar azi e o zi care nu se mai repetă, deci faceți ceva de neuitat. Rupeți barierele, ieșiți din zona de confort, faceți ceea ce vă sperie, faceți ceea ce vă face fericiți, indiferent de ce va spune lumea. Dacă eu nu făceam asta, azi nu eram aici!”, a spus Gabriela Sterie.

Și are dreptate, am spune noi! Voi ce ziceți?  

Galerie foto


Vizualizări: 4,975

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste