(închide)

Erasmus Day la Liceul Tehnologic Baia de Fier

 

Elevii și profesorii Liceului Tehnologic Baia de Fier, alături de reprezentanți ai comunității locale și partinți ai elevilor, au sărbatorit vineri, 12 octombrie, Ziua Erasmus. Pentru colectivul aceste unități de învățământ, Erasmus+ a însemnat o provocare, o oportunitate, o nouă perspectivă asupra dezvoltării durabile, învățarea unei limbi străine, o mai bună înțelegere a noțiunii de cetățenie europeană, găsirea unei noi pasiuni sau implicarea în activități de voluntariat.

Liceul Tehnologic Baia de Fier a fost permanent preocupată pentru asigurarea dimensiunii europene în educație, astfel că interculturalitatea, egalitatea de șanse, educația permanentă sunt câteva din valorile promovate cu scopul de  a-i învata pe tineri cum să traiască intr-o lume a diversității, cum să asimileze în mod critic diferite valori și identități. Acest aspect a devenit o prioritate pentru cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Baia de Fier. Astfel, începând cu anul 2009, profesorii și elevii s-au implicat activ in derularea programelor europene. Anul acesta au fost încheiate cu succes cinci proiecte Erasmus și continuă implementarea a încă șapte. În aceste proiecte au avut parteneri din toată Europa: Franța, Spania, Grecia, Turcia, Italia, Estonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Suedia, Belgia, Germania, Olanda, Republica Cehă.

            „Ziua de vineri a debutat cu o videoconferință între elevii și profesorii școlii noastre și partenerii unui proiect Erasmus, intitulat: Veni, vidi…bici! A urmat apoi diseminarea câtorva din produsele realizate în cadrul celor douăsprezece proiecte pe care le-am desfățurat sau le desfățurăm. Sesiunea de referate a fost dedicată informațiilor despre Programul Erasmus, despre olandezul Erasmus- promotorul libertății spirituale. Ziua s-a încheiat cu o activitate minunată a elevilor noștri, cu concursul: ”Cea mai frumoasă fotografie dintr-o mobilitate””, a spus profesor Maria Rădescu de la Liceul din Baia de Fier.

Erasmus+ a devenit o prioritate și o oportunitate uriașă pentru cadrele didactice; numeroasele activități educative, dar și distractive, vizitele partenerilor de proiect, cursuri, concursuri etc se numără printre preocupările echipelor de proiect compuse din cadre didactice și elevi care și-au concentrat și își vor concentra eforturile în vederea dezvoltării de competențe cheie și schimb de bune practici. „Erasmus+ constituie un exemplu concret de impact pozitiv al integrării europene și de recunoaștere internațională. Mulțumim elevilor, profesorilor din rchipa de proiect: Anca Panduru (responsabil proiect), Ana Ionascu, doamnelor directori: Cetina Ileana si Turbaceanu Dana, Domnului Primar Turbaceanu Dumitru pentru sprijinul acordat, Domnului Viceprimar Panduru Dan pentru participarea la videoconferința de astăzi, vineri”, a spus profesor Maria Rădescu de la Liceul Tehnologic Baia de Fier.

 Ce urmează anul acesta...

Începând cu anul școlar 2018-2019, Liceul Tehnologic Baia de Fier va implementa două noi proiecte Erasmus+. Unul dintre acestea este despre energia regenerabilă și este intitulat: ”L'avenir entre nos mains” (”Viitorul este in mâinile noastre”). Elevii școlii  vor efectua schimburi de experiență în școli din Suedia, Franța și Grecia, țări dezvoltate din punct de vedere economic și cu tradiție în acest domeniu. Al doilea proiect este despre turism: ”Une Europe sans frontières” ( Europa fără frontiere) și are ca parteneri Spania și Italia (Sardinia). „Elevii și profesorii școlilor partenere vor poposi în școala noastră câte o săptămână pentru fiecare dintre aceste proiecte. Obiectivul este acela de a face schimb de bune practici în domeniul educațional, cu referire la aceste două teme interesante, de a cunoaște obiceiurile, tradițiile și cultura acestor țări, de a promova turismul și de a învăța câte ceva despre o prioritate arzătoare: energia regenerabilă.
Chiar dacă schimburile de experiență în școlile din Europa au devenit o tradiție pentru elevii băieșeni, suntem nerăbdători să explorăm noi teritorii, să ne bucurăm de o nouă oportunitate”, a mai declarat, pentru Pagina Olteniei, profesor Maria Rădescu.

Galerie foto


Vizualizări: 1,378

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste