(închide)

Eveniment inedit la Arcani: Au cules flori de Sânziene și și-au făcut coronițe din ele! Fetele nemăritate le aruncă pe case

 

Pe 24 iunie sunt celebrate Sânzienele sau Drăgaica. De asemenea, este Ziua Internațională a Iei. La Arcani, mai exact în satul Stroiești, a avut loc în dimineața zilei de 23 iunie, un frumos eveniment care a avut ca principal scop reîntoarcerea la tradițiile strămoșești. 

Fete și femei din sat au mers pe câmp, după răsăritul soarelui, și au cules flori de sânziene din care au făcut coronițe. 

Sânzienele sunt protectoarele grâului și ale femeilor căsătorite, legenda spunând că în noaptea de 23 spre 24 iunie aceste zâne plutesc pe deasupra pământului cântând și dansând! „Ele sunt zâne bune, dar pe aceia care le nesocotesc îi pedepsesc.

De sărbătoarea de pe 24 iunie, cei bătrâni spun că plantele sunt bune de leac. Obiceiul de a culege plante medicinale în această zi se practică de zeci de ani în satele Gorjului. În anumite sate, printre care și la Stroiești-Arcani, se poartă obiceiul aruncării unei cunune de Sânziene-flori galbene de câmp-pe casă. „Mamele tinerelor de la sate se roagă Sânzienelor să le protejeze fiicele, să le ajute să se mărite bine: Cum se aleg florile din câmp, așa să se aleagă și fata mea! Se rugau femeile. La Polovragi se poartă obiceiul ca tinerii necăsptoriți să lege în poarta fetei dragi cunune de Sânzine. (...) La Borăscu, fetele se încingeau cu o cunună de Sânziene la brâu și mergeau la hora satului. Noaptea își puneau Sânziene sub pernă ca să își viseze ursitul. La Godinești se credea că aceste flori galbene sunt bune de farmece, mai ales pentru cele de dragoste! Trebuiau culese în dimineața de 24 iunie, pline de rouă ca să aibă efect”, scria Al. Doru Șerban. În Gorj, sărbătoarea este cunoscută în general sub numele de Sânziene, dar la Crasna, Dobrița-Runcu și în alte sate de sub munte ea se numește Drăgaica. De Sânziene nu se lucra în niciun sat al Gorjului, fiindcă se spunea că în această zi și soarele se odihnește, fiind mijlocul verii și al anului”, scria Alexandru Doru Șerban, autor din Gorj,  în cartea sa „Credințe, datini și obiceiuri din Gorj”.

Manifestări organizate la Muzeul Curtișoara

Pe 23 iunie, la Arcani, între orele 08.00- 12.00 a avut loc evenimentul OBICEI CULES SÂNZIENE - sat Stroiești. Tot astăzi vor avea loc: 17.00- 20.00 – ȘEZĂTOAREA SÂNZIENELOR -Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtișoara; 17.00-18.00-Reprezentarea obiceiurilor practicate în satele Gorjului în ajunul Zilei de Sânziene
18.00-20.00- Sfatul Artizanilor. 
Șezătoarea este interactivă, invitații împreună cu meșterii populari își vor împleti cununițe de flori și vor asculta legendele sânzienelor povestite pe prispa casei bătrânești, transmit reprezentanții CJ Gorj. 

Galerie foto




Vizualizări: 603

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste