(închide)

Eveniment mult așteptat! La Novaci se anunță multă voie bună și tocan gustos!

 

În primul week-end din luna octombrie, în frumos oraș de sub munte Novaci va fi organizată o nouă ediție a Festivalului Tocanului, sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale în ceea ce priveste pregătirea unor produse gastronomice cu specific local. „Tocanul de oaie” dezvăluie adevărata față a oamenilor munților văzuți rar la distracții, în suflet cu sentimentul sacru al apartenenței la comunitatea păstorilor și mai ales dragostea și respectul novăcenilor pentru păstrarea traditiilor locale.

Autoritățile locale alaturi de Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, dornice de a aduce tineretul acasă, de a păstra acea puritate a localnicilor generată de viața trăită la țară și-au propus a demonstra că la Novaci încă mai există tradiție, că în familiile de păstori se mănâncă sănătos gătindu-se după retete folosite de sute de ani, că novăcenii știu a învârti hora și a iubi frumosul.
„Evenimentul se adresează tuturor celor care doresc să își alimenteze sufletul cu entuziasmul unor oameni modești, simpli prin vorbă, port și acțiune, hotărâti, pe care nu-i poți înțelege decât dacă ai trăit alături de ei, dacă le asculti păsurile și le citești sufletul. Pentru fiecare cioban adevărat tocanul este preparatul culinar care presupune a avea carne de oaie de cea mai bună calitate. Oile sacrificate pentru tocan nu trebuie să fie neapărat tinere, trebuie să fie grase și sănătoase. Sacrificarea acestor oi nu se face pentru bani, ci pentru întinerirea turmei sau pentru a o micșora. Festivalul Tocanului este momentul în care concurența între ciobani atinge culmi nebănuite, pentru că fiecare dorește să aducă în fața oaspeților veniti la Novaci, produs de cea mai bună calitate. Prezența la festival este o mândrie de neam. Este exclus ca vechile familii de păstori să nu aibă reprezentanți. Acum este zarvă mare printre novăceni: cu pregatirea unor produse din lapte, cu pregătirea costumelor populare, cu transmiterea unor imagini ale propriilor turme pentru proiecții pe ecranele scenei. Se fac propuneri pentru programele artistice. Ca organizator nu poți decat să te bucuri când asculti tot felul de propuneri, de idei, totul însemnând de fapt INTERES pentru sărbătoarea tradiționala aflată la a doua ediție a Festivalului Tocanului”, a spus profesor Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.  

Vizualizări: 2,923

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste