(închide)

Festivalul Cozonacilor de la Crainici, important prilej de sărbătoare în Mehedinți! Concursul, câștigat de singurul bărbat înscris

 

Unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității din Crainici, județul Mehedinți este Festivalul Cozonacilor. Ajuns la cea de-a V-a ediție, Festivalul de la Crainici marchează începutul verii și hărnicia și priceperea gospodinelor din comuna Bala și este un bun prilej de a aduna tot satul, dar și fiii satului la sărbătoare. La fel ca de fiecare dată, la Crainici am întîlnit oameni frumoși, oameni harnici și iubitori de tradiții, oameni care au îmbrăcat cu drag straiele populare moștenite din bătrâni și au venit la frământat și copt de cozonaci. Și cum spuneam, crăinicenii au venit cu mic, cu mare să se bucure în frumoasa zi de sfârșit de iunie, de sărbătoarea satului - Sfinții Petru și Pavel și au încins încă de la amiază hora mare în fața muzeului din sat, lângă cuptorul doldora de cozonaci puși la copt. 
Pe parcursul derulării concursului, de pe micuţa scena amplasată lângă Căminul Cultural au răsunat acordurile tarafului ,,Brâulețul” de la Motru, condus de maestrul Gheorghe Feraru și vocile tinerilor interpreți de muzică populară de la Motru, Crainici și Bala. Oaspeți de seamă au sosit de prin toate colțurile țării spre a fi părtași la plămăditul, frământatul, coptul și degustatul delicioșilor conozaci. Oameni de cultură, primari din zonă și din localitățile apropiate, mass-media severineană, iubitori de tradiții și obiceiuri, dar și oaspeți din Franța, stabiliți pe plaiurile Corcovei au fost răsfățați cu aromele îmbietoare ale cozonacului de Crainici. Toată lumea prezentă s-a desfătat cu câte o felie din cozonacul preparat de concurenți, cu mult suflet, cu iscusință și cu ingredinte numai de ei știute. Cine a dorit să ducă ceva dulce și acasă, a putut să-și procure contra cost de la standul pregătit de către organizatori. 
Membrii juriului s-au străduit a fi cât mai corecți în acordarea notelor, întrucât toți cozonacii au fost arătoși, apetisanți, savuroși, dar mai ales aburinzi. 
„Din juriu au făcut parte: Mândruț Ohima Valentin – primar com. Bala, Jianu Gigel – primar mun. Motru, Crăciunescu Mirela – primăria Bala, prof.dr. Cornel Boteanu, Alexandra Dediu – jurnalist RTS, Ana Ionele – red. Ad Mutrium, preotul Rață Daniel, dr. Veronica Negreanu (Muja) - fiică a satului, campioană națională și balcanică, cea mai rapidă sportivă octogenară, Nelu Șerban – jurnalist. Surpriza ediției, câștigătorul marelui premiu a fost Gherghel Mihai, singurul bărbat înscris în concurs. Pe locurile următoare s-au aflat: Văleanu Raluca, Șalapa Nicola, Marina Alina, Medragoniu Elisa, Țăpîrdea Angela, Martin Florica și Olteanu Mona”, au transmis organizatorii. 
Dulce, aromat, pufos, cu stafide, nuci, mac sau rahat, cozonacul copt azi la Crainici a fost vedeta incontestabilă a încă unei ediții de succes. Felicitări tuturor, câștigătorilor, organizatorilor, Deliei Mladen, pentru îndrăzneala de a continua acest frumos proiect, Consiliului Local Bala și primarului comunei, Ohima Valentin, pentru sprijin, tuturor participanților și întregii echipe care a făcut ca totul să fie o reușită! Să ne chemați, că mai venim!

A consemnat
A I

Galerie foto








Vizualizări: 2,505

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste