(închide)

Filmul documentar „Tudor, Eroul din Vladimir”, lansat la Târgu-Jiu

 

Anul acesta, autoritățile județene din Gorj celebrează Bicentenarul Tudor Vladimirescu. În urmă cu două veacuri, pe 23 ianuarie 1821, pe Câmpia Padeșului începea Revoluția condusă de erou național Tudor Vladimirescu. În Gorj au avut loc mai multe manifestări cultural-artistice, dar restrânse.

La Târgu-Jiu au avut loc mai multe eveniemnte culturale cu ocazia celebrării celor 200 de ani de la Revoluția lui Tudor. Unul dintre cele mai importante a fost lansarea în premieră națională a unui film documentar! Astfel, publicistul Dorin Brozbă a lansat pe 23 ianuarie 2021, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, filmul documentar dedicat marelui comandant de panduri, gorjeanul Tudor Vladimirescu. Premiera națională a filmului a avut public spectator în limitele impuse de pandemie. Filmul durează 42 de minute și cuprinde secvențe din principalele localități care au avut legătură directă cu „Revoluția de Renaștere Națională, pornită atunci, la 23 ianuarie 1821, de un om simplu și curajos, care și-a jertfit viața la numai 41 de ani, pentru țară și popor”. „Reușita manifestare s-a încheiat în aplauzele sincere ale publicului spectator, cucerit și încântat de evoluția din film a elevei Ioana Elena Stana, precum și de vocea ei cristalină și înduioșătoare la interpretarea de final a Baladei lui Tudor,comemorat cu respect în capitala Gorjului natal. Mulțumiri sincere pentru sprijin și colaborare Primăriei și Consiliului local Târgu-Jiu, Ministerului Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură Gorj și Consiliului Județean Gorj”, a spus publicistul Dorin Brozbă. Tot la Teatrul Dramatic „Elvira godeanu” a avut loc și lansare cărții - „Tudor Vladimirescu și renașterea românilor”, scrisă de Prof. Dr. Costin Scurtu. 

În weekend, la Padeș, istoria a fost repovestită, iar din cauza pandemiei, evenimentul a fost unul restrâns. Pe platoul de la Padeș au fost un număr mai mic de artiști de la Doina Gorjului, care au creat un moment evocator, personal, Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj, a usținut o lecție de istorie, iar reprezentanții autorităților vor depune corone cu flori la monument. La Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu” a fost dezvelit un basorelief al lui Tudor Vladimirescu, un asemenea eveniemnt fiind organizat și la Tismana și la Padeș. A fost lansat și un album grafic realizat de Dumitru Haidău. 

Galerie foto




Vizualizări: 780

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste