(închide)

Florea Preda, candidat la Primăria Motru: „Lupta mea va fi cu problemele pe care alţii nu au reuşit să le abordeze și să le rezolve”

 

Florea Preda este candidatul USR Gorj la Primăria municipiului Motru, fiind unul dintre cei mai apreciați oameni din oraș și unul dintre cunoscuții artiști ai Gorjului. În interviul de mai jos vă prezentăm atât candidatul, cât și omul Florea Preda (Florin Preda-Dochinoiu, cum îl știu iubitorii artei sale n.red.).  

Reporter: Cum vă definiţi? Cine este omul politic Florea Preda?

Florea Preda: Sunt real, sunt pe picioarele mele şi nu am angajamente ascunse care să fie în defavoarea oraşului unde trăiesc şi iubesc-Motru! Omul politic se confundă cu cetăţeanul PREDA. Avem aceleaşi speranţe şi mergem pe aceleaşi străzi!

Reporter: Cum aţi vrea să fie politicianul ideal?

Florea Preda: Să fie ca mine! Să îşi dorească să facă pentru alţii cel puţin ce îşi doreşte pentru el.

Reporter: Politica plictiseşte?

Florea Preda: Politica nu cred că plictiseşte. Mai degrabă distanţează şi dezbină. Este mai a dracu decât CORONAVIRUSUL! Zilnic mă uit cum unii se comportă ca soldaţii în tranşee, alţii îşi vând prietenii pe promisiuni! Am văzut câţiva care şi-au vândut sufletul pentru „arginţi virtuali”!

Reporter: Dumneavoastră cum sunteţi ?

Florea Preda: În primul rând, nu sunt de vânzare! Eu vin la primărie patru ani, fără bani! Salariul primarului va fi transformat într-un premiu de excelenţă, care va fi acordat, lună de lună, oricărei persoane care va face ceva pozitiv pentru oraşul meu. Salariul primarului poate fi şi al tău! Gândiţi-vă că salariul de primar va fi, timp de patru ani, donat lunar, pentru un concurs de proiecte, un concurs de proiecte pentru Motru! Gândiţi-vă la o premieră în România: „Salariul primarului dat cetăţeanului!” 

Reporter: În anii ‘70-‘80 în SUA a fost lansată moda interceptărilor telefonice şi plasării de microfoane pentru a stopa flagelurile mafiote și a scoate la lumină implicaţia acestora în sfera politică şi au reușit! În prezent această modă persistă chiar şi la noi… Vă temeţi de interceptarea telefonului dumneavoastră?

Florea Preda: Dacă ai aceste temeri înseamnă că eşti vulnerabil! Eu nu mă tem! Trebuie să se ştie că „interceptarea telefonului” este o activitate procedurală, care se face cu respectarea  prevederilor legale, pentru documentarea activităţii infracţionale. Nu cred că îl interesează pe poliţist, procuror sau judecător ce face Preda, dacă el nu a încălcat legea. Dacă ai făcut ceva ilegal trebuie să-ţi fie frică, iar, în general, trebuie să ştii că ,,de ce îţi este frică nu scapi”!

Reporter: În politică există grupuri de interese? Faceți parte dintr-un asemenea grup? 

Florea Preda: Fac parte dintr-un partid cu identitate politică. Interesul meu şi al partidului coincide cu interesul cetăţeanului. Dacă CETĂŢEANUL, PARTIDUL ŞI CU MINE AVEM ACELEAŞI INTERESE, atunci înseamnă că fac parte dintr-un asemenea grup!

Reporter: Dacă comunismul a murit, de ce se spune că spiritul încă a rămas în țară?

Florea Preda: Nu ştiu, poate este adevărat! Poate! Sunt localităţi unde nu s-a făcut nimic şi pe unii încă îi ,,plimbă nostalgia! Nu vă uitaţi la mine, ştiu ce vreţi să întrebaţi! Eu am fost doar pioner! Am fost şi sunt doar USR-ist!

Reporter: Primarul municipiului Motru va fi un tip echilibrat, cu taxele plătite la zi?

Florea Preda: Dacă vă uitaţi atent la mine, înseamnă că aţi ghicit! 

Reporter: Spuneţi trei mari provocări pentru activitatea politică?
Florea Preda: Ascultare, dialog şi respect!

REporter: Aţi fost şeful poliţiei din Motru, aveţi pensie specială?
Florea Preda: Am fost poliţist 27 de ani şi am îndeplininit diferite funcţii, de la ajutor şef de post, până la şef de poliţie. Actualmente sunt colonel în rezervă, iar pensia mea este una militară și nu specială! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent, militarii au beneficiat de aceste pensii datorită restrângerii mai multor drepturi constituţionale în perioada în care au fost în activitate. Eu sunt dispus să fac public cuponul de pensie, dar îi provoc şi pe ceilalţi candidaţi să-şi publice fluturaşul de salariu.

Reporter: Spuneţi-mi ce sunt alegătorii?

Florea Preda: Alegătorii sunt cheia cetăţii. Păcat că puterea lor durează doar o zi, cât durează puterea votului! Păcat că nu toţi ştiu să taxeze minciuna! Am întâlnit astăzi câţiva care încă mai numără promisiunile electorale, de acum patru ani şi aşteaptă altele!

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră patria, poporul? Dar România?

Florea Preda: Este geneză, icoană, ivire!/ Este pământ şi  iubire! /Este asemenea lui Dumnezeu, / Flacăra albastră din sufletul meu.

Reporter: Sunteţi un artist plastic şi fondatorul Salonului de pictură ARTE MICI, iar datorită dumneavoastră Motru a fost pus pe harta culturală a lumii. Dacă o să ajungeţi primar, o să includeţi oraşul într-un circuit cultural ?

 Florea Preda: Voi fi primarul municipiului Motru, cu siguranţă! Motru o să fie inclus nu doar într-un circuit cultural, dar o să fac posibil să aduc în atenţia publică locurile de patrimoniu, cu conotaţii religioase sau istorice. Motru, chiar dacă este considerat un oraş tânăr, are istorie! Este clădit cu sudoarea şi sacrificiul minerilor. Să nu uităm revolta anticomunistă din 1981  -  „memorialul pâinii” şi lăcaşurile de cult la fel de vechi ca Mânăstirea Tismana. 

Reporter: Aveţi slăbiciuni sau vă consideraţi perfect?

Florea Preda: Ca orice muritor, am slăbiciuni. Asta este! Nu sunt perfect, dar sunt REAL!

Reporter: Ce credeţi că vor vota cetăţenii? Omul sau partidul?

Florea Preda: Eu cred că vor vota PREDA! Vor vota Preda, pentru că vor un element de echilibru în societate. Vor vota Preda, pentru că s-au săturat de circ. Vor vota Preda, pentru că eu voi găsi cele mai bune soluţii pentru Motru! Vor vota şi partidul! Albastru reprezintă culoarea sufletului. USR este alb-albastru!

Reporter: Aveţi “amantă politică”, adică mai simpatizaţi şi cu vreo altă formaţiune politică?

Florea Preda: Nu, nu am! USR Motru va trebui să facă o alianță politică, după alegeri! (Dacă dumneavoastră o consideraţi amantă, vă las să credeţi că aşa se numeşte.) Alianţa se va realiza doar cu cei care au ca interes comunitatea!

Reporter: Care este principalul contracandidat? Vă temeți de el?

Florea Preda: Eu nu am contracandidaţi şi nici adversari politici! Lupta mea va fi cu problemele pe care alţii nu au reuşit să le abordeze și să le rezolve. În lupta aceasta nu sunt singur! Am alături de mine cetăţenii din Motru, pe de o parte, şi pe cei care încă mai cred că „Motru înseamnă viaţă”!


Reporter: Vă mulţumesc!

Florea Preda: Şi eu vă mulţumesc!

                            

A consemnat Florin Alexandru 

Vizualizări: 2,862

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste