Florea Preda, candidat la Primăria Motru: „Un primar trebuie să fie cel mai activ susținător al ideilor de afaceri, prin popularizarea opțiunilor de finanțare!”

 

Florea Preda este candidatul USR Gorj la Primăria municipiului Motru, fiind unul dintre cei mai apreciați oameni din oraș și unul dintre cunoscuții artiști ai Gorjului. Florea Preda vorbește mai jos despre soluțiile sale la problemele nerezolvate ale municipiului Motru „Îmi doresc atragerea de fonduri europene pentru autoritățile publice-Conceptul general „fonduri europene” desemnează instrumentele de finanțare nerambursabilă alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a reduce decalajele de dezvoltare economică și socială dintre acestea. Fondurile europene sunt gestionate în comun de către Comisia Europeană și de fiecare stat membru în parte. Pentru România, Fondurile Europene Structurale și de Investiții (Fondurile ESI) sunt principala sursă de finanțare a Programelor Operaționale care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economică și socială la nivel național. Fondurile ESI cuprind: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR); Fondul Social European (FSE); Fondul de Coeziune (FC); Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR); Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM)”, a spus Florea Preda pentru Pagina Olteniei. 

Reporter: Candidații promit multe lucruri alegătorilor. Ce subiect credeți că a fost tratat superficial în această campanie?

Florea Preda: O practică des întâlnită în campania electorală este aceea de a promite locuri de muncă alegătorilor. Dar niciodată nu se duce o discuție concretă despre dezvoltarea durabilă a economiei locale. Acest subiect este mereu tratat superficial. O unealtă puțin folosită în județul nostru, și aproape deloc în municipiul Motru, este Fondul Social European(FSE)- este principalul instrument prin care Europa susține crearea de locuri de muncă, ajută oamenii să obțină locuri de muncă mai bune și asigură oportunități profesionale mai echitabile pentru toți cetățenii europeni. Fondul funcționează prin investiții în capitalul uman al Europei – angajații, tinerii și toți cei aflați în căutarea unui loc de muncă (inclusiv grupuri defavorizate) și sprijină consolidarea capacității instituționale. Fondul Social European urmărește promovarea, în cadrul Uniunii, a facilităților de ocupare a forței de muncă și a mobilității geografice și profesionale a lucrătorilor. De asemenea, facilitează adaptarea la transformările industriale și la evoluția sistemelor de producție, în special prin formare și reconversie profesională.

Reporter: Cum veți finanța proiectele Primăriei, proiectele gândite de Dumneavoastră și echipa Dumneavoastră pentru motreni?

Florea Preda: Răspunsul este Fondul European de Dezvoltare Regională. Trebuie să înțelegem că banii nu vin din cer și nu trebuie să se ducă pe apa sâmbetei. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) urmărește consolidarea coeziunii economice și sociale în UE, prin corectarea dezechilibrelor existente între regiunile acesteia. Fondul sprijină investițiile ce vizează următoarele domenii prioritare: dezvoltarea regională (în special prin investiții în infrastructură), agendă digitală, creșterea competitivității IMM-urilor, eficiența energetică și energia regenerabilă, cercetarea și inovarea, dezvoltarea urbană durabilă. FEDR sprijină și cooperarea transfrontalieră, transnațională și interregională în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană. 

Reporter: O altă problemă semnalizată de Dumneavoastră a fost accesul la finanțare. 

Florea Preda: Da. Fiecare dintre noi avem un frate, o soră, un copil, o rudă apropiată, sau un prieten drag plecat în străinătate. Mulți dintre aceștia s-au adaptat acolo și nu au planuri de întoarcere. Dar o altă parte trăiește cu sufletul făcut punte între țara mamă și țara adoptivă, sperând ca într-o zi să găsească oportunitatea de a se întoarce. Primăria trebuie să fie un partener de bază pentru crearea și susținerea firmelor de tip start-up, prin ajutor în găsirea programelor de finanțare atât pentru cei plecați, dar și pentru cei rămași; să funcționeze ca o interfață de ajutor între economia locală și relația cu mediul de afaceri național și internațional. Așadar, un primar trebuie să fie cel mai activ susținător al ideilor de afaceri, prin popularizarea opțiunilor de finanțare, fie prin fonduri guvernamentale (ex.: StartUp Nation), fie prin fonduri europene (ex.: COSME, InnovFin, Europa Creativă, EaSI, ESI etc.). Fiecare primărie trebuie să aibă acceleratoare de business prin care cetățenii cu idei de afaceri să fie constant informați și consiliați corespunzător. Programul StartUp Nation se va încheia pe data de 28 septembrie 2020, dar în săptămânile ce urmează am să prezint detaliat opțiunile de finanțare europeană, atât pentru cetățenii din țară, cât și pentru cei din străinătate.

Reporter: Omul Preda s-a schimbat în campania electorală?

Florea Preda: Nu. Sunt real, sunt pe picioarele mele şi nu am angajamente ascunse care să fie în defavoarea oraşului unde trăiesc şi iubesc-Motru! Omul politic se confundă cu cetăţeanul PREDA. Avem aceleaşi speranţe şi mergem pe aceleaşi străzi! Lupta mea va fi cu problemele pe care alţii nu au reuşit să le abordeze și să le rezolve. În lupta aceasta nu sunt singur! Am alături de mine cetăţenii din Motru, pe de o parte, şi pe cei care încă mai cred că „Motru înseamnă viaţă”!

CUI MANDATAR FINANCIAR 21200251

Vizualizări: 964

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste