(închide)

Generalul maior (r) Ispas, cetățean de onoare al municipiului Târgu Jiu

 

În cadrul ședinței publice festive, de astăzi, a Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu, eveniment care va avea loc in Sala Maura din Prefecture Gorj, primarul marcel Romanescu va conferiri titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Târgu Jiu” generalului maior (r) Constantin Ispas.

Generalul maior (r) Constantin Ispas are vârsta de 93 de ani, este născut în comuna Turcinești și a luptat în al Doilea Război Mondial, fiind copil de trupă. Fiul al unor gorjeni simpli, care și-au iubit patria, Constantin Ispas s-a înrolat în Armata Română la o vârstă fragedă. A fost consultant militar al lui Nicolae Ceaușescu la un moemnt dat în lunga sa carieră; de asemenea, a predat Istorie şi Strategii militare la Academia Militară „Mihai Viteazul”, vreme de 15 ani, renunțând în 1981 când a revenit în Gorj. A fost Comandant al Comisariatului Militar Gorj, locul de unde s-a și pensionat. A publicat foarte multe cărți de istorie militară, despre eroii neamului și în special despre eroii din județul Gorj. 

„Fiind o legendă vie a oştirii române, a ţinut adevărate lecţii de istorie, cu prilejul omagierii eroilor neamului, în cadrul ceremoniilor de sfinţire a multor monumente de pe raza judeţului nostru şi din alte judeţe. A îndemnat cadrele didactice să insufle elevilor dragostea de neam şi ţară. În cazul Domnului General Constantin Ispas, se adeveresc spusele lui Andrei Malraux, potrivit cărora valorile se nasc din durere, sau ale lui Goethe, că nu poate ajunge la cer cine nu a străbătut mai întâi pământul şi iadul. Domnul General Constantin Ispas a ajuns în cerul ierarhiei militare prin propriile sale forţe, prin capacităţile sale intelectuale, o preţioasă zestre nativă, de asemenea, graţie eforturilor sale enorme pe întreaga durată a vieţii”, scriau reprezentanții Asociaţiei Cercetătorilor şi Autorilor de Carte Gorjeni „Alexandru Doru Şerban” într-un articol din cotidianul „Gorjeanul” (2015).

Vizualizări: 544

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste