(închide)

„Hristos-Lumina făuritorilor și strămoșilor mei”, proiect de suflet al Parohiei Rovinari II

 

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2019 să fie declarat Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti, în Patriarhia Română. Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul Național Catehetic Hristos: sufletul satului meu. La acest concurs s-a înscris și Parohia Rovinari II.

Şcoala românească a luat fiinţă în tinda Bisericii şi a continuat să existe şi să se dezvolte în strânsă legătură cu Biserica. (...) Concursul Național Catehetic Hristos: sufletul satului meu va evidenția frumuseţea satului românesc, în trecut şi în prezent, tradiţia și portul popular, unitatea de credință și de neam în țara noastră păstrată prin preoţi, învăţători, primari gospodari și oameni vrednici ai satului românesc.

          Astfel, grupul catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” al Parohiei Rovinari II s-a înscris în acest concurs, cu proiectul „Hristos—Lumina făuritorilor și strămoșilor mei”, având următorii coordonatori: Părintele Profesor Foanene Daniel, profesorul de religie Popescu Adrian și profesor de informatică Alexe Laurențiu. Acest concurs are trei secțiuni ca și componență: literară, artistică și multimedia. La secțiunea literară, grupul catehetic a facut numeroase eseuri, compuneri poezii, picturi, desene ce redau tradiția, importanța și dăinuirea numelor personalităților ca exemple bune de urmat în calea mântuirii noastre. Elevii participanți la acest proiect, alături de elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Urdari, elevii părintelui Foanene Daniel, au creat eseuri, proză și au desenat. Lucrările lor au fost expuse în tinda bisericii de patrimoniu din orașul Rovinari, aducând, astfel, în prim plan, un limbaj viu al satului românesc.

          Chiar dacă, satul nu mai e cel pe care ni-l descriau Rebreanu sau Blaga şi poate că nici locuitorii lui nu mai sunt ţăranii de odinioară, cei care îşi amestecau sudoarea, lacrimile şi sângele cu lutul plămădirii veşniciei și precum suflet este veşnic, nici sufletul satului românesc n-a murit, ci a pornit într-un fel de transhumanţă prin generaţii, din suflet în suflet de om, găsindu-şi sălaş în inima şi mintea celor care îşi au rădăcinile în el, chiar dacă ei sunt orăşenii de astăzi, satul românesc are altă faţă acum, dar fărâme din ce a fost odinioară au rămas. Tot la secțiunea literară a fost creat un buletin parohial, ediție specială, unde enoriașilor le-a fost dată informația despre participarea grupului catehetic, dar și a acțiunilor acestora în cadrul concursului național „Hristos – sufletul satului meu”.

Acțiune umanitară

În secțiunea artistic, grupul catehetic a confecționat brațări de mână, confecționate după o metodă găsită în zestrea satului românesc. Acestea au fost expuse în fața bisericii parohiale „Sfântul Ioan Botezătorul”, iar în urma milostivirii a unui enoriași, a plătit aceste brățări, răsplătind efortul depus de elevi. Cu suma primită s-au cumpărat diverse alimente în scop caritabil, amintindu-ne de îndemnul lui Hristos „întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.” (Matei 25, 40). Grupul de copii au făcut o bucurie familiilor nevoiașe ce locuiesc la periferia orașului Rovinari. Tot în cadrul acestei secțiuni, se va realiza un spectacol de folclor românesc, dansuri populare, poezii și muzică bisericească. Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Rovinari vor scoate la lumina tradiția, cântecele și spiritul satului în sufletele rovinărenilor ce își vor ancora amintirile copilăriei trăite în satul românesc de altă dată. 

Reportaj video despre un preot din satul de demult

La secțiunea multimedia elevele: Speriuș Andrada, Borugă Alexandra și Mitran Melinda au realizat un reportaj despre un preot vrednic de pomenire, ce a rămas în conștiința și inimile oamenilor din satul Sohodol. Pe preotul despre care elevii au făcut reportajul, îl cheamă Popescu Adrian si a fost preot între anii 1929-1965 în satul Sohodol din orașul Tismana. Acest reportaj a fost realizat cu sprijinul părintelui paroh Vicol Ovidiu, ce le-a îndrumat pe eleve să gasească seva informațiilor despre părintele, acestea fiind niște smaralde ascunse în inimile credincioșilor fiind purtate cu multă cinste. Tot la această secțiune s-a realizat o prezentare power point cu activitatea proiectului „Hristos – Lumina făuritorilor și strămoșilor mei” în imagini.

Filmul poate fi vizionat AICI

Galerie foto






Vizualizări: 2,221

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste