Hurezani, Gorj: Investiția de 200 milioane de euro a Petrom, inaugurată!

 

Astăzi, la Hurezani, a avut loc inaugurarea hub-ului centralizat pentru tratarea gazelor, o investiție a OMV Petrom care s-a ridicat la 200 milioane de euro (in total). Hubul deservește producția de gaze din Sud Estul României. Construcția a început în 2017-noua statie de tratare a gazelor fiind la standarde tehnologice înalte. "Astăzi, la Hurezani, am participat la inaugurarea unui proiect în care OMV Petrom a investit 200 milioane de euro, în perioada 2010-2019, un hub centralizat pentru tratarea gazelor din producția internă", a spus Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj.

Potrivit comunicatului OMV Petrom: „hub-ul de gaze de la Hurezani deserveşte patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul OMV Petrom, este situat în judeţul Gorj şi include cea mai mare staţie de tratare a gazelor din ţară. Această investiţie permite României să beneficieze de o sursă de gaze naturale de încredere, acum şi în viitor”. Investiţia de aproximativ 50 de milioane de euro a inclus construcţia unei staţii de tratare a gazelor, la Hurezani, cu o capacitate maximă de 6 milioane metri cubi de gaze naturale zilnic, care asigură separarea gazului de condensat, printr-un proces de separare la temperatură scăzută. De asemenea, în cadrul investiţiei, a fost construită infrastructura de conducte cu o lungime de peste 12 kilometri care asigură conexiunea cu zonele de producţie şi cu sistemul naţional de transport pentru gaze şi condensat.

Investiţia de aproximativ 200 de milioane de euro în dezvoltarea hub-ului centralizat de tratare a gazelor de la Hurezani s-a realizat în trei etape. Aceasta a inclus 135 de milioane de euro pentru unitatea de comprimare gaze pusă în funcţiune în 2010, circa 13 milioane de euro pentru unitatea de deshidratare pusă în funcţiune în 2015 – care înlătură apa din gazul natural, şi aproximativ 50 de milioane de euro pentru cel mai recent proiect – CHD Hurezani (Instalaţia Centralizată de separare a hidrocarburilor).

Cea mai recenta etapă, care include staţiile de tratare şi infrastructura de conducte, întregeşte lanţul de comprimare şi tratare a gazelor naturale.

Noua staţie de tratare a gazelor se ridică la cele mai recente standarde tehnologice ale industriei. Proiectul creşte eficienţa energetică şi contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurând în acelaşi timp o perioadă lungă de funcţionare în siguranţă pentru infrastructură.

Construcţia a început în 2017 şi a implicat aproximativ 500.000 de ore-muncă, fără incidente de siguranţă.

Galerie foto




Vizualizări: 1,193

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste