(închide)

Îngrijorare în rândul administrațiilor publice locale. Au fost suspendate plățile pe PNDL

 

Consiliul Județean Gorj are emise, în acest an, facturi către constructori de 8,6 milioane de lei. Președintele Cosmin Popescu și-a exprimat îngrijorarea, într-o conferință de presă, că facturile nu vor fi decontate, în condițiile în care guvernul a făcut ”plăți răzlețe” în perioada martie-iunie. Președintele Consiliului Județean Gorj a comentat că stoparea plăților pe PNDL arată că, de fapt, economia nu duduie, așa cum susțin guvernanții. Cosmin Popescu exclude varianta ca facturile către constructori să fie plătite din bugetul județului, spune că abia ajung banii pentru salarii și funcționarea instituției. „Ne-am pus un semn de întrebare, căci ni se comunică faptul că aceste credite s-au epuizat. Asta înseamnă că bugetul nu a fost bine gândit. Se știa graficul de lucrări. În perioada noiembrie-martie nu s-au făcut plăți, apoi din martie până în prezent s-au făcut plăți răzlețe. CJ Gorj are depuse facturi de 8,6 milioane lei. Cei care lucrează au de achitat salarii, plăți. Ce se întâmplă? Este prima dată după 8 ani de zile de când s-a reglementat PNDL, când banii s-au epuizat. Ni se spune să finanțăm din bugetele locale lucrările. Nu avem resurse financiare! Nu avem prevederi contractuale ca să putem sista activitatea. Cei care lucrează nu vor fi plătiți, așa se pare. Oamenii trebuie plătiți”, a spus Cosmin Popescu, șeful CJ Gorj.  

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, se întreabă  de ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ales  Halânga pentru grupul energetic pe gaze și hidrogen în loc să aleagă Turceniul sau Rovinariul. Investiția ar urma să fie finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență. Popescu i-a întrebat pe guvernanți de ce n-au prins în PNRR și reabilitarea căii ferate Filiași-Simeria sau alte proiecte majore de infrastructură ale Gorjului. Șeful PSD de la județ se aștepta ca astfel de răspunsuri să fie oferite de premierul Florin Cîțu, în vizita făcută la finalul săptămânii trecute în Gorj.    

 La palatul Victoria, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Florin Câțu a spus: „În primul rând, toate investiţiile care sunt în derulare vor merge mai departe şi vom plăti facturile pentru cele care au cheltuieli eligibile. Acest guvern, această guvernare şi guvernarea de anul trecut, din care am făcut parte, a plătit la timp facturile, un lucru pe care nu-l făcuseră alţii de mai mulţi ani. În ceea ce priveşte următoarele programe, deja am anunţat că am scos dintre proiectele, din lista de proiecte de la CNI, toate acele proiecte care vizează drumuri judeţene şi comunale care nu se pot finanţa nici prin fonduri europene, nici prin PNRR, nici prin alte surse. Pentru acele proiecte vom face un program special de investiţii (…), pentru că România trebuie să treacă la etapa următoare, să avem drumuri asfaltate în toată România – şi drumuri judeţene, şi drumuri comunale. Este vorba de 7 miliarde de lei. La rectificarea bugetară vom anunţa exact cum se va derula acest program, care, bineînţeles, va crea şi motivaţii pentru anumite unităţi administrativ-teritoriale, un program care are şi nişte priorităţi”. 

Vizualizări: 337

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste