(închide)

Inițiativă lăudabilă: Meșteșugurile populare, promovate la Școala de Vară de la Novaci!

 

După succesul de anul trecut, când zeci de copii au petrecut parte din vacanța de vară învățând lucruri noi, la Novaci, începând cu data de 1 iulie 2019, la Casa de Cultură din orașul de sub munte va avea loc cea de a doua ediție a Școlii de vară. 

Școala de vară de la Novaci este organizată în regim de voluntariat în interesul comunității locale, pentru elevii din Novaci și din comunele vecine care doresc să își petreacă vacanța de vară alături de alți elevi de vârsta lor, uniți prin pasiunea comună pentru unul dintre domeniile: dans popular, dans modern, pictură și grafică, muzică folk, teatru, limbi străine pentru cei mici, club de lectură, pictură pe față, jurnalism, cusături populare, design vestimentar, sculptură, artă fotografică, cercetare, fotbal pentru cei talentați prin ajutor, consiliere în carieră, colaj etc.

Potrivit Elenei Basarabă, directorul casei de Cultură Novaci, acest proiect educațional este dedicat copiilor și tinerilor din orașul Novaci, celor de la casele de tip familial de pe raza orasului sau din comunele vecine. Vreme de două luni, elevii vor învăța lucruri noi, vor socializa și vor petrece o vacanță de vară „plină de înțelesuri”! În perioada 1 iulie – 31 august 2019, voluntari vor fi numeroase cadre didactice, medici, mesteri populari, tineri dansatori cu experiență, jurnaliști, specialiști IT, studenți, elevi etc.

„Așteptăm cât mai mulți voluntari. Îi așteptăm pe toți aceia care consideră că au ceva de oferit altora, din experiența personală. Coordonator de proiect pe parte administrativă va fi domnul primar Dumitru Leuștean, reprezentant al Primăriei și Consiliului Local Novaci”, a spus Elena Basarabă.

Cooordonarea pe linie educațională și organizatorică îi apartine inițiatoarei proiectului, prof. Elena Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci. Deschiderea Școlii de vară - Novaci 2019 va avea loc, luni, 1 iulie 2019, ora 10,30, în sala de spectacole a Casei de Cultură. Participarea în calitate de voluntar se face pe bază de cerere adresată conducerii Casei de Cultură Novaci.

„La cursanți limita de vârstă este de 5 ani. Părinții care doresc să isi înscrie copiii vor completa o cerere tip și vor semna un acord prin care își exprimă acceptul privind participarea copilului la un anumit curs și condițiile impuse de voluntari referitoare la prevenirea accidentelor și protecția muncii. Se va lucra pe grupe în functie de solicitări”, a spus Daniela Gapșea de la CJCPCT Gorj. 

       Cursurile Școlii de vară sunt gratuite. Cererea parinților este foarte mare, motiv pentru care organizatorii  fac un apel către tinerii novăceni și din comunitățile vecine, către cadre didactice, studenți, practicieni de renume în diverse domenii, să se înscrie la activitățile de voluntariat în functie de talent, pregatire și disponibilitatea de a lucra cucei mici.

Prin joacă, cei de la Novaci își propun să descopere talente, să ofere multiple  posibilitatăți de afirmare  tuturor tinerilor indiferent de etnie,  țara de origine, de posibilitățile materiale ale părinților etc. „Dorim să ii determinăm pe cursanții noștri, mici sau mari să muncească din plăcere, să descopere de la o vârstă fragedă ce înseamnă calitatea mediului în care trăiesc”, a mai declarat Elena Basarabă. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Novaci și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Toate acțiunile se vor desfășura la Casa de Cultură din orașul Novaci. În fiecare zi se vor face câte 2-3 cursuri. Anul trecut au fost și 400 de elevi la cursurile Școlii de vară pe săptămână, doar la dans popular participând 160 de voluntari.

„Pictura se bucură de mult succes și anul acesta, limbile străine pentru cei mici și chitara sunt foarte solicitate de elevi. Ne dorim anul acesta să promovăm meșteșugurile populare în forță, cusături și scuptură. Suntem în tratative cu meșterii din zonă, ca să facem o secție de voluntariat pe coșuri și mături“, a spus Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

                                                                         

Galerie foto



Vizualizări: 1,044

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste