(închide)

Laborator de testare COVID-19 inaugurat la Târgu-Jiu!

 

A fost inaugurat și este funcțional Laboratorul de genetică moleculară din cadrul Spitalului Județean de Urgențe din Târgu-Jiu, investiția fiind de peste 200 de mii de euro. Banii au fost donați de oameni de afaceri din Gorj, care s-au mobilizat într-un mod exemlar. Conducerea unității medicale din Târgu-Jiu susține că vor fi testați pentru depistarea coronavirusului în special bolnavii care vor fi internați și cadrele medicale.

Labortaorul unde se vor efectua testările de coronavirus a fost inaugurat, angajații lucrează și fac simulări, dar de săptămâna viitoare vor începe testările suspecților. „Am inaugurat acest laborator. Momentan se fac aceste instruiri cu personalul medical și simulări privind acomodarea personalului cu aceste noi aparate urmând ca de luni să se efectueze primele teste. Vor fi testați cu prioritate pacienții Spitalului, dar și pacienții din Gorj. Se va lucra într-o sigură tură ca ulterior să se treacă în două ture. Se vor face testări destul de largi la nivelul județului Gorj”, a declarat Dumitru Vienescu, managerul SJU Târgu Jiu. 

Echipa de la Laborator, profesioniști desăvârșiți

Tot din linia întâi a luptei cu coronavirusul, dar foarte puțin amintiți, sunt specialiștii din laboratoarele de testare COVID-19. Este și cazul specialiștilor de la noul laborator de testare din cadrul SJU Târgu-Jiu, biologi și chimiști nevăzuți, care muncesc zi de zi și care nu se plâng și nu demisionează! „Specialiștii nevăzuți din lupta cu noul coronavirus suntem noi și nu ne plângem, și ne facem datoria și nu demisionăm, chiar dacă de 2 ani suntem umiliți în ceea ce privește salarizarea, având salarii, în unele cazuri, chiar mai mici decât asistenții care ne sunt subordonati. Mentionez că până la aplicarea legii salarizării 153/2017 am avut salariul ~80% din salariul medicului specialist de laborator, iar acum avem ~50% și nu ni s-au schimbat nici atribuțiile și nici complexitatea muncii noastre! Echipa medicală din acest laborator de testare COVID-19 din cadrul SJU este formată dintr-un biolog medical principal Simu Cecilia și un chimist medical specialist Petrescu Cristina, pentru care avem tot respectul cuvenit!”, a spus Doicaru Cristina, biolog medical principal toxicolog SJU TG-JIU, președinte Ordinului Biologilor, Chimistilor și Biochimiștilor în sist. sanitar, filiala Gorj.

Donație de 200.000 de euro

Din Asociația Oamenilor de Afaceri din Gorj fac parte peste 150 de gorjeni. „A fost o mobilizare rapidă și generală. Este pentru prima dată când în județ, comunitatea oamenilor de afaceri răspund foarte repede la o solicitare de acest fel. Am știu clar că acest laborator va fi benefic orașului și comunității în care ne desfășurăm activitatea. Este foarte important pentru noi să recompensăm comunitatea cu un astfel de laborator, și, remarc, într-o perioadă foarte grea, oamenii de afaceri au răspuns pozitiv. Fiecare a avut contribuția lui, de la medici până la conducerea județeană. Noi am respectat partea financiară și fiecare la rândul său ce a promis. Sunt 1000 de teste în factura inițială a aparatului după care noi am mai donat încă 1000 de teste, plus 2000 de combinezoane și măști și expresoare de cafea. Mai sunt încă fonduri pe care o să le folosim tot în acest proiect. În total vorbim de peste 200 de mii de euro”, a declarat Lelius Stănușoiu, reprezentantul Asociației Oamenilor de Afaceri din Gorj. Inițiatorul acestui proiect medicul Bogdan Niculescu susține că aparatura va fi folosită pe viitor și pentru diagnosticarea altor boli. „Inițiativa noastră de a avea un laborator de testare COVID-19 a fost susținută de mediul de afaceri și diverse asociații din Gorj. Este o modalitate de ajutor atât a medicilor cât și a pacienților pentru că cu cât sunt diagnosticați mai rapid cu atât este șansa mai mare de a se opri transmiterea în comunitate și de a se vindeca pacienții respectivi. Laboratorul este complet dotat ca să facă circa 2000 de teste”, a spus medicul Niculescu.

Galerie foto


Vizualizări: 4,018

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste