(închide)

Laura Hant, președintele Asociației „Mihai Eminescu” din Viena, cetățean de onoare al municipiului Iași!

 

Laura Hant, omul care a demonstrat de nenumărate ori că iubește România și omul care promovează mereu cultura țării noastre peste hotare, a primit titlul de „cetățean de onoare” al municipiului Iași. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 iunie.

Sâmbătă, 15 iunie, în cadrul unei serii de manifestării de marcare a 130 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu, la Palatul Roznovanu a avut loc o ceremonie de acordare a titlului de cetățean de onoare al Municipiului Iași pentru președintele Asociației „Mihai Eminescu” din Viena, Laura Hant. Evenimentul a fost precedat de redeschiderea spațiului cultural din strada Lăpușneanu nr. 24, în care au funcţionat Galeriile Anticariat „Dumitru Grumăzescu”. Laura Daniela Hant este Președinta Asociației ”Mihai Eminescu”- Viena, care printr-o serie de acțiuni de promovare a valorilor spirituale, naționale și culturale în rândul comunității românești din Austria a contribuit și contribuie în mod activ la procesul de dezvoltare a relaţiilor de cooperare dintre popoarele român și austriac. Laura Hant a primit în anul 2018 în semn de apreciere și respect pentru activitatea depusă, titlul de ”Ambasador al culturii”, conferit de Municipalitatea Iași.

Asociația ”Mihai Eminescu” - Viena, al cărei Președinte este Laura Daniela Hant, s-a înființat în anul 2014 și are sediul în Viena. Această asociație activează pentru promovarea tradiţiilor multiculturale ale României, a deschiderii şi comunicării interculturale, pentru o mai buna cunoaştere în străinătate a istoriei României, în mod special a valorilor sale identitare precum și pentru consolidarea, creşterea şi diversificarea capacităţii creative a comunităţii româneşti din Austria.

„Povestea colaborării cu Asociația «Mihai Eminescu» Viena și cu președintele acesteia, Laura Hant, a început printr-o legătură creată de managerul Muzeului Municipal Iași, Aurica Ichim. La propunerea dumneaei, acum patru ani a avut loc o primă întâlnire cu doamna Hant la Viena, acolo unde am descoperit o comunitate de români deosebită. Laura Hant este un român care își iubește istoria, cultura, țara, trecutul și care se gândește în permanență la viitorul României. Între timp s-au format multe parteneriate frumoase între municipalitatea ieșeană și Asociația «Mihai Eminescu» din Viena, totul culminând cu plantarea unui puiet, descendent din Teiul lui Mihai Eminescu din Copou, în cel mai frumos parc din Viena. Ulterior acest loc a devenit un spațiu de pelerinaj pentru românii din Europa, dorind să se înfrupte din bogăția culturală a acestei țări și să rămână conectați cu familiile lor. Fiind o veritabilă responsabilă a comunității de români din Austria, Laura Hant merită titlul de cetățean de onoare al Municipiului Iași, pentru că își sacrifică timpul și resursele financiare pentru adevăratele valori ale României, în cazul de față, pentru Mihai Eminescu”, a declarat primarul Mihai Chirica (Sursa: pagina de facebook a Primăriei Iași n.red.).

Președintele Asociației „Mihai Eminescu” din Viena, Laura Hant s-a declarat copleșită de distincția acordată. „Prin acest titlu îmi legitim cu mai multă fervoare drumul meu spre crearea de punți, de poteci de trecere printre prăpastii și primejdii care pândesc din păcate lumea actuală, spre acea parte a Europei din care cultura noastră face parte integrantă, organică și indestructibilă, având în Eminescu un genial și irepetabil reprezentant. Sala Mare a Primăriei Iași mi s-a părut a fi cu nimic mai prejos decât Sala Primăriei din Viena, spațiul nostru fiind însă înnobilat cu o pleiadă impresionantă de oameni de cultură de talie mondială care au dat strălucire nu numai urbei ieșene, ci și României. De aceea am fost mândră că mă aflu într-un asemenea spațiu de noblețe și demnitate, de spiritualitate veritabilă. Cuvintele rostite de către domnul primar Mihai Chirica mi-au rămas întipărite în suflet, fiind resimțite ca îndemnuri, ca repere care vor jalona traiectoria mea în viața de acum încolo”, a afirmat Laura Hant.

După ceremonia acordării titlului de Cetățean de Onoare, au fost organizate o expoziție și o lansare de volum dedicate lui Mihai Eminescu, ziua de 15 iunie fiind încheiată cu depunerea unor coroane de flori în Parcul Copou la bustul cunoscutului poet.

Luna aceasta, Laura Hant a revenit în județul Gorj, pentru a participa la un eveniment cultural cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la popasul lui Mihai Eminescu la Floreşti, organizat la Ţânţăreni. ”Eminescu la Florești” a debutat pe 8 iunie. În urmă cu aproape un secol şi jumătate, în vara anului 1878, mai exact, Eminescu a binecuvântat şi pământul Gorjului, petrecând câteva luni la Floreşti, Ţanţareni, la conacul Zoei Mândrea (nepoată a revoluţionarului paşoptist Nicolae Bălcescu) şi al avocatului junimist Nicolae Mândrea, loc în care a conceput şi scris câteva dintre nemuritoarele sale poezii. 

Invitaţii speciali ai manifestărilor de la Țânțăreni au fost Laura Hant, Preşedinte Asociaţia „Mihai Eminescu" din Viena, Austria și Maria Todor, Cugir, meşter popular care a cusut pe pânză de cânepă cele 98 strofe din Luceafărul şi a brodat Coloana Infinită şi Hora Unirii. Cele două invitate speciale au fost premiate de către autoritățile locale în semn de prețuire pentru tot ceea ce întreprind pentru promovarea culturii românești!

Sursa: Primaria Municipiului Iasi

Galerie foto


Vizualizări: 722

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste