(închide)

Liliana Arapu, lecție despre meșteșugurile tradiționale la SmartStart Afterschool din Târgu-Jiu! Copiii au fost încântați

 

La SmartStart Târgu-Jiu, un asfterschool la care sunt înscriși copii cu vârste între 6 și 12 ani, a fost organizată sâmbătă, 23 octombrie 2021, Ziua Recoltei, la eveniment fiind invitat meșterul popular Liliana Arapu din satul Stroiești al comunei Arcani. Copiii prezenți la activitate au învățat de la Liliana Arapu tainele țesutului la război și multe altele.

Ziua recoltei a fost atent organizată de cadrele didactice de la acest afterschool, care au pregătit copiilor multe surprize. Cei mici au aflat și cum se face vinul, au trecut struguri prin teasc, au curățat porumb și au aflat despre felul în care lâna ajunge material din care se fac ciorapi sau alte obiecte de îmbrăcăminte, au cântat și s-au distrat în aer liber. De asemenea, cei mici au putut admira o parte din colecția etnografică (costume populare gorjenești vechi și autentice, obiecte de ceramică etc) a Casei tradiționale „Grădina Zânelor” din Stroiești, Arcani. Profesorul Mirabela Cucu, cea care deține „Grădina Zânelor” este o tânără care promovează portul tradițional și obiceiurile Gorjului de altădată. 

Unul dintre cele mai așteptate momente a fost lecția de țesut oferită de meșterul popular Liliana Arapu din Arcani. Profesor al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, secția externă Arcani, Liliana Arapu a adus la afterschool războiul său de țesut și materialele necesare pentru a îi învăța pe cei mici o parte din tainele acestui meșteșug. „Am fost invitată de doamna Luminița Oproiu, la Smart Start Afterschool din Târgu Jiu, pentru a-i învăța pe copii tainele țesutului. A fost o zi plină de bucurie, căci crește sufletul în mine când văd că există copii care doresc să afle despre meșteșugurile tradiționale gorjenești. Tradițiile și obiceiurile de la țară, de la sat, fac parte din identitatea noastră culturală și avem obligația morală să facem tot ce se poate ca să nu pierdem această importantă moștenire culturală. Și la atelierul meu din Stroiești am mulți copii, și fete și băieți, care vin să învețe tainele țesutului la război!”, a spus meșterul Liliana Arapu pentru Pagina Olteniei.  

Centrul educațional SmartStart Târgu-Jiu oferă o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv (cluburi smart; afterschool; activitati recreative; jocuri in aer liber; scoala de vara). Activitățile sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Detalii despre acest afterschool găsiți pe https://www.facebook.com/SmartStart-Club-Afterschool

Galerie foto






Vizualizări: 804

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste