(închide)

Mamografii digitale cu tomosinteză efectuate la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

 

Mamografia digitală cu tomosinteză sau mamografia 3D, cea mai modernă tehnică de screening și de diagnostic a cancerului de sân, este disponibilă doar la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, începând din data de 3 iulie.

Mamograful a fost achiziționat, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, fiind unul dintre cele mai performante mamografe din țară.

„Mamografia 3D sau tomosinteza este cea mai evoluată metodă de diagnostic radiografic a sânului, prin care sânul este scanat din diverse unghiuri, permițând generarea de imagini cu înaltă rezoluție. Această investigație se poate compara cu un examen tomografic”, spun reprezentanții spitalului.

De noile proceduri se va ocupa dr. Hmida Charaf, medic specialist în radiografie clasică, ecografie, CT și senologie imagistică. Acesta a urmat un curs de specializare la Cluj, fiind singurul medic care se va ocupa de mamografiile cu tomosinteză.

Avantajele mamografiei 3D sunt:

– Crește cu 41% rata de detecție a cancerului mamar, în special a cancerului invaziv;

– Scade cu 15% nevoia că pacientei să i se facă biopsie mamară sau teste adiționale în cazul rezultatelor fals pozitive. Scad astfel anxietatea așteptării rezultatului și costurile unor teste inutile;

– Are o acuratețe foarte bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor;

– Este potrivită în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu țesut mamar dens.

Și în județul Gorj, cancerul de sân este cea mai frecventă malignitate la femei, iar screeningul mamar, ca măsură de prevenție, este o verificare a sânilor care permite depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor. Uneori, examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie și biopsie mamară.

Programările pentru mamografia 3D se pot face la Laboratorul Radiologie și imagistică medicală, etaj I, camera 47 din cadrul Spitalului Județean, situat pe strada Progresului (Spitalul 700), în baza unei recomandări de la medicul de familie sau medicul specialist, în baza biletului de trimitere sau contracost.

Medicii spun că o mamografie făcută la timp poate însemna o viață salvată, căci aceasta este una dintre cele mai importante investigații necesare pentru depistarea afecțiunilor la nivelul sânilor.

Mamografii 3 D la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Se pot face în baza biletului de trimitere sau contracost

 

 

Galerie foto


Vizualizări: 394

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste