Mănăstirea Gura Motrului, locul unde s-au ascuns boierii greci de frica lui Tudor Vladimirescu!

 

Ansamblul mănăstiresc de la Gura Motrului, localitate situată în județul Mehedinți, s-a păstrat foarte bine și atrage anual mii de pelerini care își găsesc aici liniștea. Mănăstirea a fost ridicată pe temeliile mai vechi ale unei biserici din lemn, fapt atestat de o carte scrisă de Sfântul Nicodim de la Tismana-legenda mănăstirii îl indică pe Sfântul Nicodim de la Tismana drept ctitor inițial al bisericii de lemn. Actuala biserică de zid este ctitoria familiei Brâncoveanu, așa cum menționează și pisania de deasupra ușii.  Pe zidul clopotniței, există o placă memorială care ne aduce aminte că în marșul său spre București, oastea pandurului gorjean Tudor Vladimirescu a înfrânt la Gura Motrului garnizoana militară a boierimii grecești. De asemenea, pe turlă există o inscripție a arhimandritului Motreanu care spune că boierii greci s-au ascuns în această mănăstire de frica lui Tudor Vladimirescu. Lăcașul de cult este înconjurat de ziduri și are porți de fier, semănând cu o cetate.

Așezată la sud-est de marginea satului cu același nume, lăcașul de cult este căutat de credincioși. Zona pitorească de o frumusețe aparte, legenedele spuse de oamenii locului, ospitalitatea lor, frumusețea Mănăstirii Gura Motrului te fac să revii. „Mânăstirea Gura -Mortului este un locas pe care Dumnezeu il iubeste mult si care merita vizitat. Aici ajungând, te pătrunde o liniste desăvârsită, întîlneşti oameni (călugări) de o modestie si o bunătate greu de descris. Părintele staret Iacob Rusu, unul dintre cei mai blanzi si inteligenti călugări, îți ascultă durerile si te sfătuieste cum să faci față problemelor, cu post si multă rugăciune. O mânăstirea frumoasă, bine întreținută de niste călugări minunaţi, desi este cea mai veche asezare monahală din judetul Mehedinţi. Aici îmi încarc bateriille atunci când mă doare sufletul. Vă sfătuiesc să ajungeţi măcar o dată aici pentru linistea sufletului dvs. Doamne Ajută la toată lumea”, a scris Ionela, pe https://ortodox.ro

„Conform tradiţiei, Mănăstirea Gura Motrului a fost întemeiată de Sfântul Nicodim, la sfârşitul secolului al XIV-lea. Cuviosul a ridicat aici un schit de lemn, constând într-o mică biserică şi câteva chilii, împrejmuite cu viţă de vie. Mai târziu, la 13 ianuarie 1519, după unele documente, logofătul Harvat a ridicat aici o biserică mai mare şi a înzestrat mănăstirea cu numeroase moşii, înscriindu-se astfel pe lista ctitorilor. Între anii 1642 şi 1643, domnitorul Matei Basarab a refăcut mănăstirea din temelie. De Mănăstirea Gura Motrului se leagă şi numele marelui arhimandrit Eufrosin Poteca, stareţul cinstitului aşezământ. În timpul egumenatului său, mănăstirea a devenit un adevărat centru cultural al judeţului Mehedinţi. A reuşit să înfiinţeze mai multe şcoli în localităţile învecinate, care erau coordonate şi susţinute din fondurile Bisericii. Datorită lui au plecat să înveţe mai departe nume mari ale culturii româneşti, precum Radu Popescu, tatăl filosofului C. Rădulescu-Motru şi Costache Ionescu. În prezent, sfântul aşezământ numără trei vieţuitori şi este condus de preacuviosul părinte protosinghel Iacob Rusu”, scrie pe https://www.episcopiaseverinului.ro.

Mănăstirea Gura Motrului a fost pictată în vremea lui Constantin Brâncoveanu, între anii 1702 si 1704. La acest sfânt lăcaș de cult regăsim un extraordinar muzeu cu obiecte religioase, icoane, carte veche, obiecte de cult cu valoare artistică și istorică, multe dintre ele fiind donate de Constantin Brâncoveanu.

Lăcașul de cult este situat la 60 km de Drobeta Turnu Severin și la 53 de km de municipiul Motru din județul Gorj.

Notă: Sursa fotografiilor este albumul „Discover the Danube heritage”-Interreg-IPA CBC România-Serbia (2019)

Galerie foto




Vizualizări: 4,726

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste