(închide)

Medic de la SJU Târgu-Jiu: „Este important să punem mare preț pe alimentație!”

 

Dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, ne-a vorbit despre importanța unei alimentații sănătoase:

„Este binecunoscut faptul că tot ceea ce mâncăm se absoarbe în organism și are multiple efecte asupra acestuia. De aceea, este important să punem mare preț pe alimentație, atât în ceea ce privește calitatea alimentelor, cât și cantitatea, tipul/categoria lor, precum și pe tehnicile de preparare. În ceea ce privește pâinea și cerealele, ar fi bine să consumăm pâine intermediară și cereale integrale care au multiple beneficii. Acestea au un conținut mai redus de glucide-zaharuri, au efecte benefice asupra scăderii colesterolului, a grăsimilor din organism, previn constipația, având efecte benefice și asupra pacienților supraponderali și obezi.
Produsele lactate-știm cu toții că sunt benefice pentru organism, datorită conținutului de calciu și proteine, însă este recomandat să consumăm lactate cu un conținut redus de grăsimi (1,5%). De asemenea, este de preferat să consumăm lapte proaspăt, iaurt, sana,. Chefir, caș, urdă și să evităm produsele grase precum telemeaua, brânza topită etc cu efecte nefavorabile asupra organismului.
În ceea ce privește consumul de fructe acestea trebuie consumate în stare proaspătă, pentru a putea beneficia din plin de beneficiile acestora. Sunt o importantă sursă de vitamine și fibre care au rol important în menținerea imunității; fibrele au rol important în scăderea grăsimilor, combaterea constipației, buna funcționare a sistemului digestive. Din cauza conținutului de glucide nu este recomandată consumarea a mai mult de 300 grame/zi, deoarece poate crește glicemia pacienților cu diabet zaharat.

Pacienții cu diabet zaharat și boli de nutriție trebuie să nu consume anumite fructe, precum banana, pere, struguri, prune, fructe confiate.
Când vine vorba despre legume, aici este recomandat consumul în cantități mai mari, fără prea multe restricții, deoarece au multiple efecte benefice. Au un conținut redus de glucide, un conținut mare de fibre, așa că legumele sunt recomandate atât pacienților cu diabet zaharat, cât și în alte afecțiuni. Atenție, însă, la cartofi, fasole uscată! Este recomandat să evităm prăjirea alimentelor în grăsime încinsă, deoarece poate avea efecte nefavorabile asupra aparatului digestiv, ficatului etc. când vine vorba despre carne și pește, trebuie să avem grijă ce tip de carne consumăm. Este de preferat carnea de bună calitate, cu un conținut redus de grăsime.

Ar trebui să evităm carnea foarte grasă, slănina, untura etc care pot duce la creșterea colesterolului, efecte negative asupra aparatului cardio-vascular, sistemului nervos etc!”.

Sursa: Pagina de facebook a SJU Târgu-Jiu

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste