(închide)

Medicul neurolog Cristina Căliman despre „Cum iubim cu, creierul”

 

Medicul neurolog Cristina Căliman de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a explicat în două articile publicate pe pagina sa de socializare care zone ale creierului sunt implicate în gelozie și în iubirea romantică.
 „Spunem "te iubesc cu toată inima mea", dar realitatea este că nu cu inima iubim, ci cu creierul, mai exact cu anumite zone din creier care se activează atunci când suntem îndrăgostiți. Aceste zone le puteți vedea marcate cu nuanțe de galben până la roșu pe imaginile de mai jos, în funcție de cât de intens se activează. Imaginile au fost obținute de cercetători efectuând RMN-uri cerebrale funcționale mai multor îndrăgostiți. Zonele implicate în iubirea romantică sunt localizate în cortexul prefrontal medial și la nivelul anumitor structuri ale liniei mediane posterioare (spre exemplu precuneus, cortexul cingulat posterior). - https://www.facebook.com/profile

Gelozia este și ea un mod de a trăi dragostea

Până la un punct, sentimentul de gelozie poate fi un stabilizator al unei relații amoroase (cum se spune în popor, "un pic de gelozie nu strică"), dar gelozia care trece peste acel "punct" devine patologică, dezadaptativă (gelozie morbidă), distrugând relații. Cu cât o relație amoroasă romantică e mai intensă, cu atât activarea structurilor cerebrale evidențiate mai sus e mai mare, în cazul în care apar gânduri că partenerul ar putea fi atras de altcineva.

Pentru că până la urmă totul e biologie, modul în care creierul nostru răspunde la sentimentul de gelozie prin activarea mai mult sau mai puțin puternică a unor regiuni cerebrale, ne dictează comportamentul.

În imaginile de mai jos - puteți observa cum arată gelozia în creierul nostru !
Imaginile au fost obținute făcând RMN- uri funcționale la persoane ce se simțeau geloase pe parteneri. Sentimentul de gelozie produce activări la nivelul anumitor structuri din creier (ganglioni bazali, talamus etc.), activări pe care le puteți observa pe aceste imagini sub forma diverselor nuanțe de culoare cuprinse între galben și roșu -https://www.facebook.com/profile

 Sursa: Dr. Cristina Căliman și "Neural substrates and behavioral profiles of romantic jealousy and its temporal dynamics"

Galerie foto



Vizualizări: 805

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste