(închide)

Medicul Simona Coleașă și psihologul Mădălina Stanca de la SJU Târgu-Jiu, despre calitatea vieții pacientului alergic și confortul său psihic

 

Alergiile afectează una din patru persoane și tendința este de creștere a incidenței acestor cazuri. Pacienții alergici au nevoie de suport, de certitudinea că sunt în siguranță, siguranță care este dată de diagnosticul de precizie și aici intervine ajutorul abilitat al unei persoane implicate (psiholog), pregatită special, care ajută mult la confortul psihic al pacientului. Pacientul alergic este un pacient pentru care contează enorm calitatea vieții, iar colaborarea dintre un medic alergolog și un psiholog, atunci când vine vorba despre tratamentul unui astfel de pacient, este foarte importantă.

În perioada 1 ianuarie - 31 august 2022, la Cabinetul de Alergologie din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au prezentat la consultație 1100 de pacienți.

Un adult cu rinită alergică sau urticarie cronică nu se poate concentra la locul de muncă, are un randament scăzut sau este nevoit să stea acasă în concediu medical, neputându-și îndeplini sarcinile de serviciu și de cele mai multe ori, activitățile casnice.
Alergiile afectează una din patru persoane și tendința este de creștere a incidenței lor. Se preconizează că, până în 2050, jumătate din întreaga populație a Europei va fi afectată de boli alergice.
Nu puține sunt cazurile în care pacienții cu suferințe alergice prezintă tulburări de genul depresiei și anxietății; au aceste manifestări din cauza afecțiunii lor și au tendința de a se izola, consideră că devin împovărători pentru familie și chiar pentru prieteni.
Putem să facem un exercițiu de imaginație și să ne oprim doar la un pacient cu urticarie: pacient care are un prurit supărător constant, care nu-i dă pace, se scarpină frecvent, are o calitate a somnului care lasă de dorit tocmai din aceste motive.
Pacientul are o afecțiune care îl deranjează perpetuu. Și care îi afectează calitatea vieții, prin tot acest calvar prin care trece. Este obosit, prezent la serviciu, dar absent, manifestând așa numitul prezenteism. Consultaţia alergologică este o consultație care necesită mai mult timp, este mai lungă decât în alte boli, puteți să vă gândiți la ea ca la o anchetă investigațională, întotdeauna lăsând timp pacientului pentru investigații, uneori costisitoare care prelungesc găsirea unor soluții (unii pacienți neavând resursele necesare pentru o serie de investigații nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate), fapt care îngreunează și mai mult și prelungesc punerea diagnosticului de certitudine.
Totul se reflectă în productivitate, în utilitatea pacientului pentru societate și pentru el, familie, în general. Acești pacienți au nevoie să știe ce se petrece cu ei și ajung la alergolog care petrece cu ei un timp de investigații, o anamneză de durata pentru a putea înțelege și pentru a îi oferi răspunsurile așteptate. Și acum adăugați factorul timp… Sunt pacienți care se confruntă cu această patologie de luni de zile. Evident că ne aflăm în fața unui pacient la care intervine și anxietatea, poate chiar anxietatea anticipativă.
Pacientul cu astm bronșic este un pacient care nu poate respira, are dispnee, tușeste, are exacerbări, exacerbări care pot însemna și aceste crize de tuse, tuse care nu se mai oprește uneori, pacient care se trezește din somn cu nevoia de aer suplimentar.
Aceste pacient se teme pentru viața lui, acest pacient are o calitate a vieții modificată. Este firesc să fie anxios. Reacțiile alergice severe și vorbim aici de șocul anafilactic, în special, lasă o amprentă negativă care îl urmărește pe pacient toată viața lui. Un pacient care a suferit un șoc anafilactic este un pacient care a trecut printr-o traumă.
Să nu uităm de înțepăturile de albină, viespe, să nu uităm de alergiile la anumite medicamente sau alimente, reacțiile grave după administrarea injectabilă a unor medicamente se soldează uneori cu șoc anafilactic.
Toate aceste situații sunt amenințătoare de viață și acești pacienți necesită la un moment dat și o consiliere psihologică. Au nevoie de suport, de certitudinea că sunt în siguranță, siguranță dată de diagnosticul de precizie, de certitudinea că viața nu le este amenințată și aici intervine ajutorul abilitat al unei persoane implicate, pregatită special, care ajută mult la confortul psihic al pacientului. Calitatea vieții pacientului alergic este nota cea mai bună dată medicului alergolog și psihologului, deopotrivă. Munca în echipă întotdeauna a fost una benefică pentru pacient!

Vizualizări: 3,514

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste