(închide)

Muzeul Curtișoara, mirificul loc unde copiii se bucură de o vacanță ca pe vremea bunicilor!

 

În perioada 17 - 21 iunie 2019, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj  în colaborare cu Muzeul Județean ”Al. Ștefulescu” Gorj (Muzeul Arhitecturii Populare Curtișoara) și Școala Populară de Artă Târgu Jiu au, de vreo șapte ani încoace, misiunea de a asigura copiilor care frecventează Filiala pentru copii a bibliotecii o vacanță plăcută și utilă. Muzeul de la Curtişoara se află într-un cadru natural deosebit şi se întinde pe o suprafaţă de teren de peste 10 ha, pe care sunt amplasate 32 de case şi alte clădiri. Aici se păstrează o parte importantă din istoria arhitecturală a Gorjului. „Muzeu a fost înfiinţat în perioada 1968-1975 şi s-a format în jurul unei părţi a domeniului familiei Cornoiu, moştenitoarea Culei construită la începutul secolului al XVIII-lea, actualmente cea mai mare şi mai bine păstrată construcţie de acest tip din Oltenia”, spun reprezentanții Muzeului Județean Gorj.

Proiectul „ÎN BĂTĂTURA BUNICILOR” este conceput ca un atelier de vacanță pentru copii și este destinat familiarizării acestora cu gospodăria țărănească și activitățile tradiționale. Astfel, 20 de copii și bibliotecara Luiza Sandu, au aflat plini de interes, câteva taine ale meșteșugurilor practicate altădată în mod curent. Meșteri populari le-au arătat copiilor, in mod demonstrativ, miercuri, 19 iunie, la Muzeul Satului de la Curtișoara cum se fac vasele de lut, covoarele oltenești etc. Au participat meșterii populari: Gheorghe Valentina - țesături, Ungureanu Daciana - artă decorativă, Coconu Georgiana Alina - iconărit tradițional, Efemie Sabina – cusături, țesături, Mischiu Rodica Daniela - arta lemnului, Dinoiu Mioara - împletituri, cusături, Miute Valerica - icoane pe sticlă, Coneru Dumitru - olărit, Drăghescu Claudia - cusături, Modroagă Vasile - linguri de lemn, Sârbu Filomela - covoare, Rotaru Nicolae- simbolistică, Arapu Liliana – țesătoare. În caldele raze ale soarelui, meșterii  au fost înconjurați de micii participanți pentru a vedea frumusețea produselor create cu talent și pasiune.

Muzeul Curtișoara, loc de bifat pe lista Dumneavoastră de obiective importante!

Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara este situat lângă municipiul Târgu Jiu. Aici se găsesc case şi construcţii ţărăneşti specifice acestei zonei judeţului Gorj, costume populare, mobilier de mare valoare, utilaje agricole foarte vechi, diferite unelte folosite în trecut pentru practicarea muncilor agricole şi gospodăreşti şi multe altele. Muzeul de la Curtişoara se află într-un cadru natural deosebit şi se întinde pe o suprafaţă de teren de peste 10 ha, pe care sunt amplasate 32 de case şi alte clădiri. Aici se păstrează o parte importantă din istoria arhitecturală a Gorjului. „Muzeu a fost înfiinţat în perioada 1968-1975 şi s-a format în jurul unei părţi a domeniului familiei Cornoiu, moştenitoarea Culei construită la începutul secolului al XVIII-lea, actualmente cea mai mare şi mai bine păstrată construcţie de acest tip din Oltenia”, spun reprezentanții Muzeului Județean Gorj. Una dintre casele aduse la Curtișoara este cea a lui Ion Gârcu, un gospodar din Tismana, gorjean care a luptat şi pe frontul celui de al Doliea Război Mondial. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, a declarat că toate elementele arhitecturale care fac parte din Gospodăria „Ion Gârcu” sunt din secolul XIX: „Urmaşii lui Ion Gârcu ne-au donat câteva scoarţe ţărăneşti, strachini personalizate, linguri de lemn, postăvi, oale, lăzi de zestre, război de ţesut, desagi şi alte unelte agricole utilizate de către familia Gârcu în cadrul activităţilor agricole din zona Tismanei”.

Galerie foto









Vizualizări: 1,769

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste