(închide)

„NIMENI NICĂIERI… ȘI EU SUNT AICI!” - Marşul pentru Conştientizarea Autismului, la Motru

 

„NIMENI NICĂIERI… ȘI EU SUNT AICI!” este numele proiectului înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale, apobat de Ministerul Educației, Nr. 24952/06.02.2023, pag. 1, poziția 9, în cadrul căruia am desfășurat o serie de activități menite să-i pregătească pe copiii cu tulburări de spectru autist pentru viața reală care îi aşteaptă dincolo de ușa casei, să depășească barierele de învățare și relaționare cu ceilalți copii.


Vineri, 31 martie 2023, în zona centrală a municipiului Motru s-a desfăşurat Marşul pentru Conştientizarea Autismului.
Marşul a pornit la ora 1100, din fața Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru, spre centrul orașului, după care participanţii s-au oprit în faţa Primăriei Motru, unde au fost întâmpinați cu aplauze de primarul municipiului, domnul Morega Cosmin, și toți angajații primăriei.
Pe platoul din faţa sediului administraţiei locale, copiii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, împreună cu părinţi, susţinători, elevi, cadre didactice, reprezențanții ai C.J.R.A.E. Gorj, Poliției Municipiului Motru, Jandarmeriei Motru, Poliției Locale Motru au lansat, în mod simbolic, baloane albastre spre cer, în semn de solidaritate cu familiile ce au în componență o persoană afectată de autism.
Pentru că publicul larg este în continuare prea puțin informat, elevii au împărțit materiale informative, puse la dispoziție de doamna mediator școlar Popescu Cristina și doamna prof. consilier școlar Medar Irina, reprezentant S.O.S.P. din cadrul C.J.R.A.E. Gorj.
Participanții au fost invitați apoi la Casa Multiculturală Motru unde a avut loc punctul culminant al principalei activități a acestui proiect, premierea lucrărilor Concursului național de creație artistico-plastică și literară "Nimeni Nicăieri … Și eu sunt aici!", la care s-au înscris 218 cadre didactice și 426 elevi din județele: Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Caraș -Severin, Vrancea, Sibiu, Timiș, Neamț, Galați, Olt, Mehedinți, Maramureș, Hunedoara, Dolj, Constanța, Vâlcea, Gorj și București.
Au fost acordate 34 de premii I, II, III, Mențiuni și Premii speciale la secțiunea
creații literare ,,Copilăria - îndrăznește să-ți pese!” și 61 de premii la secțiunea creații artistico-plastice (desene, picturi, colaje) ,,Toți copiii sunt egali”.
Tabelul nominal cu numele elevilor, lucrările și premiile elevilor se vor regăsi în revista cu ISSN ,,Deschide-ți inima și privește-mă! Conștientizează autismul!”, alături de lucrările copiilor și părinților copiilor cu TSA, din cadrul simpozionului ,,Numele meu nu este Autism” și a lucrărilor cu caracter științific care abordează strategii didactice specifice activității educaționale cu elevii cu autism sau cu exemple de bună practică, ale cadrelor didactice, psihologilor, terapeuților și medicilor.
Activitatea a început, ca de obicei, cu o rugăciune a preotului paroh Daniel-Costinel Rață și a fiicei sale, Rață Ștefania, elevă în clasa a III-a A, după care a urmat un moment literar artistic, susținut de elevii clasei a III-a A, Vîlceanu Ema, Mihart Tudor, Simion Sofia, Buda Ianis, Ilieș Ștefania, Popescu Andrei, Rață Ștefania și elevele Gionea Giulia, de la Colegiul Național ,,Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu, Ghițea Ruth, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Motru, organizat de doamna prof. Bejenaru Felicia, în colaborare cu doamna prof. Făget Mariana, de la Colegiul Național ,,George Coșbuc” Motru și referent Pauliș Gabriel.
Doamna mediator școlar Popescu Cristina a reamintit că ,,autismul nu este o boală, ci un alt mod de a gândi”, prezentând ce este și ce nu este autismul, iar doamnele profesoare Gionea Daniela și Andrei Jeanina i-au prezentat pe partenerii și prietenii noștri din cadrul D.G.A.S.P.C. Gorj - Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Tg.- Jiu, S.O.S. Copiii Gorjului, Asociația ,,Copilărie sub semnul ADHD” -Centrul Educațional Râmnicu Vâlcea, și au vorbit despre acțiunea de voluntariat din data de 23 martie 2023, când elevii voluntari ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru, părinții acestora și cadrele didactice voluntare au făcut donații considerabile și au desfășuraț activități deosebite cu elevii din centru.
În cadrul simpozionului au fost citite două lucrări ale copiilor cu TSA, un băiețel din clasa a II-a, de la Sibiu și unul din clasa a VIII-a, din Motru, elevi care au avut norocul unor părinți speciali și a unor cadre didactice care s-au implicat, cât de bine au știut, în recuperarea și integrarea acestor în colectivele de elevi din care fac parte.
Doamna psiholog Leurzeanu Mariana Lucia  a vorbit despre părinții copiilor speciali care au nevoie să fie îndrumați, să fie sprijiniți mai mult decât ceilalți părinți și mai presus de orice au nevoie să fie înțeleși de cei din jur. În educația și integrarea copiilor cu autism aceștia au un rol foarte important. Ei sunt pentru copiii lor terapeuți, medici, asistenți medicali, prieteni, profesori, sunt cei care trebuie să ia decizii dureroase uneori și de aceea au nevoie să fie sprijiniți și ajutați de specialiști și de părinții copiilor tipici.
Doamna prof. consilier școlar Bușoi Camelia a prezentat relația specială pe care o are cu elevii cu tulburări de spectru autist din Școala Gimnazială Nr. 1 Motru și pașii importanți pe care-i fac cadrele didactice și elevii tipici în vederea integrării.  Scopul integrării educaţionale în cazul acestor copii nu este de a ajunge la performanţe foarte mari, ci de a-i dezvolta multilateral  astfel că, ajungând la maturitate să poată trăi şi munci împreună cu semenii lor.
Doamna prof. Bejenaru Felicia, inițiatoarea și organizatoarea proiectului, a declarant:
,,Aşa cum se întâmplă de câţiva ani, şi în această primăvară, am ales un mod inedit de a promova conştientizarea autismului, contribuind la reducerea marginalizării copiilor cu TSA, precum și la schimbarea mentalităților și atitudinii elevilor, cadrelor didactice și a întregii comunități față de aceștia.
Cred că, de fapt, ziua de 2 aprilie nu este despre persoanele cu autism, nici despre familiile lor, este despre noi și capacitatea noastră de a-i vedea și de a-i înțelege. Avem o șansă pe an să le dovedim că nu sunt invizibili, avem posibilitatea să ieșim din zona noastră de confort și să-i ascultăm, să-i acceptăm și să-i iubim așa cum sunt, dar ce păcat că o mare parte dintre noi, pe 3 aprilie, îi lăsăm să coboare din nou în lumea lor, o lume a izolării sociale … unde stau cuminți, până anul următor, pe 2 aprilie, când îi vedem din nou că merg la braț cu autismul.
Trebuie să înțelegem că doar împreună putem învinge autismul! Este firesc să întindem o mână de ajutor celor din jurul nostru, nu făcând lucruri mari, ci lucruri mici, simple, firești, în fiecare zi. Persoanele cu autism nu vor milă, nu vor să fie mai presus decât alții, vor să se simtă în largul lor pe stradă, în parc, la școală. Vor să trăiască în aceeași lume cu noi, fără să simtă că le lipsește ceva.
Zi de zi ei visează la normalitate, la acceptare, la toleranță, și noi, cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru am făcut pași semnificativi în această direcție.
Prin acest proiect am dezvoltat tuturor participanților spiritul de competiţie şi de valorizare a propriei creativități, învățându-i pe copii să se accepte, să se respecte, să lucreze împreună.
Integrarea autiştilor în competiție a fost o provocare pentru toate cadrele didactice, pentru că dumnealor au adus această schimbare de mentalitate atât în rândul cadrelor didactice cât şi în rândul părinţilor care au copii tipici. Suntem mândri că am deschis un canal de comunicare între cadre didactice, specialiști şi părinți, în special părinții copiilor cu TSA.
Noi, echipa de proiect, prof. Bejenaru Felicia, Gionea Daniela, Andrei Jeanina, Crăciun Dorina, Pîrvulescu Eduard, Popescu Cristina și Popovici Laurențiu, pentru că ne dorim din suflet să continuăm promovarea drepturilor egale, diversitatea şi nediscriminarea faţă de un grup dezavantajat - copiii cu autism, vom continua să căutăm soluții de integrare a acestora, indiferent de obstacolele pe care le vom întâmpina, prin implicarea partenerilor locali, județeni și naționali care ne-au fost alături.
Mulțumesc pentru prezență și implicare colegilor Gionea Daniela, Crăciun Dorina, Andrei Jeanina, Pîrvulescu Eduard, Albici Luminița, Bușoi Camelia, Ochiană Ionica, Guran Bușoi Alexandra, Grosu Daniela, Făget Mariana, Zăvoianu Maria, Gurgu Monica, Vînturiș Cosmina, Zăvoianu Ilie, Popovici Laurențiu, Morega Adriana, doamnei mediator școlar Popescu Cristina – C.J.R.A.E. Gorj, doamnei prof. consilier școlar Medar Irina -S.O.S.P. Gorj, domnului inspector Alexandrescu Grigore – I.S.J. Gorj, doamnei Borontea Elena inspector cu atribuții șef -serviciu din cadrul Direcției Publice de Asistență și Protecție Socială Motru, doamnei Predescu Mariana – asistent social - Direcția de Sănătate Publică Gorj, doamnei psiholog Leurzeanu Mariana Lucia, doamnei Corcoață Monica – asistentă medicală la Spitalul Municipal Motru, domnului director al Casei de Cultură Motru, Popescu Daniel, domnului psiholog Pasăre Nicolae -șeful Complexului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Tg. Jiu, domnului domnului primar Morega Cosmin, preotului Rață Daniel, domnului referent Pauliș Gabriel, reprezentanților Poliției Motru, Jandarmeriei Motru, Poliției Locale Motru și nu în ultimul rând colegilor profesori din țară, din cele 50 de școli participante, care au înscris elevii la concurs, elevilor claselor a III-a A, Pregătitoare B și D, a VIII-a B, a VI-a D, a VI-a E, a VIII-a C, a V-a B de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, și părinților acestora. Mulțumim și conducerii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru!”


Coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare,
Prof. Bejenaru Felicia

Galerie foto










Vizualizări: 777

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste