(închide)

O nouă ediție a sărbătorii câmpenești „Peștera Topolnița”! Ce surprize vă așteaptă

 

Se anunță mare petrecere câmpenească în comuna Cireșu din județul Mehedinți, comună unde se află cea mai cunoscută peșteră din zonă! Astfel, Consiliul JUdețean Mehedinți prin Centrul Cultural "Nichita Stănescu", Direcția Administrarea Geoparcului "Platoul Mehedinți" - împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Cireșu, vă invită să participați la cea de-a 56-a ediție a SĂRBĂTORII CÂMPENEȘTI "PEȘTERA TOPOLNIȚA". Evenimentul va avea loc sâmbătă și duminică, 17 - 18.08.2019, în lunca Cireșului, în imediata apropiere a uneia dintre cele mai impresionante peșteri din țara noastră, PEȘTERA TOPOLNIȚA!  Sunteți invitați să descoperiți o parte fascinantă a Peșterii Topolnița alături de reprezentanții Geoparcului Platoul Mehedinti! Vor fi promovate  totodată obiceiurile, tradițiile şi produsele culinare din nordul judetului Mehedinti într-un frumos program artistic! 

În zonă vor veni sute de iubitori de tradiţii montane, mai ales că  localnicii aduc la târgul tradiţional produse alimentare şi meşteşugăreşti.

O peșteră minunată

Peștera Topolnița este situată în partea centrală a Podișului Mehedinți, între localitățile Cireșu și Marga, la aproximativ 35 kilometri nord de Drobeta Turnu Severin, actualmente este închisă din cauza accesului dificil pe culoarele sectoarelor subacvatice. Cu o lungime de 20,5 kilometri din care numai 11 kilometri exploatați de speologi, ea a fost săpată în calcarele malmneocomiene din Dealul Prosacului, la 400 metri altitudine. Este o peșteră gigant, cu o rețea de galerii dispuse pe patru niveluri: două fosile, unul subfosil și celălalt activ.

Peștera a fost săpată de trei râuri: Topolnița, Gaurinți și Ponorat. Are cinci guri de acces: gura Prosacului (cu un impresionant portal de 67 metri înălțime), gaura lui Ciocardie, intrarea cunoscută sub numele de Peștera Femeii, și cele doua deschideri de la Gaurinți.

Râul Topolnița pătrunde în subteran prin gura Prosacului și iese prin gaura lui Ciocardie. Galeria Emil Racovița, cea mai impresionantă formațiune speologică din Carpați, este cea mai lungă galerie a peșterii, are 1.570 metri.

În galerii, cu săli uriașe și cascade de apă, se întâlnesc forme bizare de relief, de unde și denumirile: marea lumânare, pădurea cu lumânări, marele dom stalagnitic, lacul de cleștar. În Peștera Topolnița s-au descoperit urme umane din neolitic. Din punct de vedere carstic, aici sunt conservate formațiuni fosiliere unice în lume.

Este o peșteră caldă, temperaturile oscilând între 8,2 și 10,8 grade. La poarta de ieșire a peșterii crește laleaua pestriță (Fritillaria montana), monument al naturii. Peștera Topolnița nu poate fi vizitată, deocamdată, decât cu aprobarea Academiei Române. Din acest motiv la fiecare dintre intrări au fost fixate grilaje de fier care stau tot timpul încuiate.

Peştera Topolniţa este singura dintre cele 200 de rezervaţii speologice din judeţul Mehedinţi care este sărbătorită cu fast, întotdeauna a treia duminică din luna august, de locuitorii din regiunea montană din localităţile situate în nord-vestul României.
Evenimentul se desfăşoară mereu pe platoul situat în apropierea uneia dintre intrările în adâncuri, unde apa râului Topolniţa se rostogoleşte domol în galerii, prin portalul Prosacului, înalt de 67 metri, pentru a ieşi ceva mai departe, la 11.000 de metri, prin gaura lui Ciocîrlie.

Surse: montaniarzi.ro; romaniaturistica.ro;

Galerie foto


Vizualizări: 807

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste