(închide)

Opriți dinamitarea Văii Bistriței Gorjene! Semnează și tu petiția online!

 

Localnicii din satul Gureni al comunei Peștișani din Gorj se tem că acțiunile unei firme care încearcă să obțină avizele necesare înecperii activității de dinamitare a Văii Bistriței le va afecta în cel mai rău și ireversibil mod posibil viața! Semnează și tu petiția online https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-dinamitarea-vaii-bistritei-gorjene ca să îi ajutăm pe acești oameni care se tem de viitor! 

Semnatarii acestei petiții online cer APM Gorj să respingă solicitarea de acord de mediu pentru ”Deschidere microcarieră exploatare calcar industrial şi de construcţii în extravilan, propus a fi amplasat în Peştişani, sat Gureni – extravilan, zona Valea Nucului, judeţul Gorj titular S.C. EXPLOCARB S.R.L.” Locul în care firma dorește să deschidă o microcarieră este situată în arie naturală protejată, Nordul Gorjului de Vest, pe o vale cu un potențial turistic enorm. „Cel mai revoltător este faptul că locația detonărilor este lângă casele oamenilor din Gureni, localnicii se opun de mulți ani acestei crime de mediu care le-ar afecta grav și ireversibil calitatea vieții, iar acum se încearcă ocolirea opoziției localnicilor prin încălcarea legii 292/2018, prin neefectuarea ședinței de dezbatere publică”, susțin inițiatorii petiției.

Aceștia, alături de localnicii din Gureni cer APM Gorj să efectueze ședința de dezbatere publică obligatorie și să o anunțe cu 30 de zile înainte, conform legii. „O carieră presupune distrugere totală a mediului. Nu doar că sunt eliminate biodiversitatea terestră și solul, dar chiar și relieful este mutilat ireversibil. Noi cariere nu au ce să caute în arii naturale protejate, ele echivalează de facto cu reducerea suprafeței ariei.
Versantul sudic al Munților Vâlcan, zonă cu potențial turistic inestimabil, este deja mutilat de carierele de pe Valea Porcul și de la Suseni. Valea Pocul adăpostea un capital natural fabulos, de nivel mondial, dar a fost, la propriu, rasă de pe fața pământului. Deschiderea unei cariere și mai la vest, pe Valea Bistriței, înseamnă distrugerea completă a zonei. Impactul cumulat al celor trei zone de cariere asupra integrității ariei naturale protejate și asupra mediului înconjurător, în general, este colosal”, se spune în petiție.

Vă îndemnăm să semnați această petiție, accesând site-ul https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-dinamitarea-vaii-bistritei-gorjene

Tot aici veți găsi mai multe detalii despre ce va însemna deschiderea acestei microcariere. 

Vizualizări: 608

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste