Oraș port la Dunăre, Orșova este destinația cu nenumărate atracții turistice

 

Dorința de a pleca în vacanță, de a vizita locuri pe care nu le-am văzut niciodată sau de a revedea destinații dragi, nu ne pace, mai ales că în ultimele luni pandemia de coronavirus ne-a ținut în case! Mulți dintre noi visăm la zilele în care vom putea merge în vacanță, ne este dor de munții, marea și câmpiile României, așa că am decis să călătorim împreună virtual, prin intermediul rândurilor următorului articol: Orșova, din județul Mehedinți, poate deveni destinație perfecta pentru vacanța din această vară. Aici vă puteți relaxa plimbându-vă, vizitând mănăstiri, făcând scurte croaziere pe Dunăre! Și când vine vorba despre pensiune, cu siguranță veți găsi locul perfect unde să vă cazați.

Fiecare județ din Oltenia are zone frumoase care merită cunoscute și promovate. Din Mehedinți, dacă vă faceți planuri de vacanță, alegeți municipiul Orșova-Clisura Dunării-Dubova. Dacă vă cazați la una din pensiunile din Orșova, oraș port la Dunăre, pitoresc și foarte liniștit, veți putea vizita o serie de obiective turistice, precum: Mănăstirile Sfânta Ana și Mraconia, Statuia lui Decebal, Cazanele Dunării. Nu foarte departe de municipiul Orșova este stațiunea Băile Herculane, unde puteți admira clădiri vechi și nu numai, dar și localitatea Bozovici-unde există una dintre cele mai frumoase cascade din România, Cascada Bigăr.

Ce poți vizita în zona municipiului Orșova

Ca să ai o vacanță reușită, cel mai bine ar fi să îți faci lista de obiective pe care nu trebuie să le ratezi! Îți venim în ajutor, așa că acest articol îți va fi util. Una dintre principalele atracții din Orșova este Mănăstirea Sfânta Ana, ctitorită de jurnalistul Pamfil Șeicaru în perioada 1936-1939. Complexul monahal actual a fost inițial o biserică din lemn traditional românească, având chilii pe ambele părți, care a fost refăcut spre sfârșitul anilor 90. Este un monument unic, iar din prispa sa poți admira tot defileul Dunării, imaginile memorabile îți vor tăia respirația! Pe lângă obligatoria plimbare-minicroazieră-cu barca pe Dunăre, vizitarea Cazanelor Dunării, îți recomandăm să vizitezi și Mănăstirea Mraconia. Se află în comuna Dubova, aproape de Orșova, pe malul stâng al Dunării. Aici, la Mănstirea Mraconia, Dunărea formează cel mai frumos defileu de pe tot întinsul ei: Cazanele Dunării. Se numesc așa datorită faptului că aici se formează vârtejuri puternice de apă, care îți lasă impresia că fierb! Totul este minunat de privit! Cuvântul „mraconia” înseamnă loc ascuns, apă întunecată. Legenda spune că în secolul XV, Mănăstirea era așezată pe un râu mic, affluent al Dunării, dar turcii au măcelărit toți călugării și mănăstirea a fost recnstruită în secolul XX la Cazanele Mici. Biserica este din zid de cărămidă, în formă de cruce, iar în apropierea sa se află un alt obiectiv care trebuie văzut: Statuia lui Decebal. Ultimul rege al Daciei a fost sculptat în stâncă de Florin Cotarcea și alți 12 meșteri. Astfel, pe pontonul din golful Mraconia unde se află această cea mai mare sculptură în piatră din Europa, se poate admira statuia. Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBAL REX - DRAGAN FECIT” ("Regele Decebal - făcută de Drăgan"). Chipul lui Decebal este înalt de 55 m și lat de 25 m. Lungimea ochilor este de 4,3 metri, lungimea nasului este de 7 metri, iar lățimea nasului 4 metri. Aici, Dunărea are peste 120 m adâncime. Tot în timpul plimbării cu barca pe Dunăre, veți putea admira și fotografia Tabula Traiana-este pe partea sârbească a Dunării, cu fața îndreptată spre țara noastră. Are 4 metri lungime și 1,75 m lîțime și a fost pusă acolo în 105 d.Ch. Veți mai putea vizita și cele două Peșteri: Ponicova și Veterani, dar și Parcul Natural Porțile de Fier – rezervație a biosferei și patrimoniu UNESCO. Nu departe de Orșova se află Morile de apă de la Rudăria - ansamblu de monumente istorice în satul Eftimie Murgu, din judetul Caraș-Severin, aflat pe Cheile Rudăriei, la numai 80 Km de orașul Orșova. Vei admira 22 de mori de apă, aflate la poalele Munților Almajului, care și astăzi mai funcționează pentru macinarea grânelor exact ca în secolele II – III. Oltenia (județul Mehedinți, mai exact) și Banatul găzduiesc adevărate comori de care vă puteți bucura când restricțiile de circulație se vor ridica și când autoritățile sanitare ne vor da voie să călătorim!

O frumoasă prezentare video a orașului puteți urmări AICI-videouhd.ro

Galerie foto


Vizualizări: 4,831

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste