Petreceri cu fasole și cârnați de 1 Decembrie, în Gorj! Unii au celebrat Marea Unire în avans

 

În foarte multe localități din Gorj, Ziua Națională a României este sărbătorită cu fasole și ciolan sau sărmăluțe, cozonac, vin fiert etc. Toate orașele, dar și câteva comune mai mici organizează, și în acest an, mese tradiționale unde invită localnicii. În unele localități, masa festivă a fost organizată în avans, în altele astăzi, 1 Decembrie, au loc toate evenimentele.

Autorităţile locale din comuna Băleşti organizează de 1 Decembrie o caravană auto cu totul deosebită: 30 de autoturisme cu steaguri tricolore vor defila prin comună, iar autoutilitara din fața convoiului va emite cântece patriotice și imnul Româiei. De asemenea, la Bălești, peste 200 de steaguri tricolore au fost montate pe raza comunei. „Ne-am pregătit cu un program cultural şi social. Vom depune coroane la monumentele eroilor noştri, care şi-au pierdut viaţa pentru ca nouă, ca stat independent, să ne fie mai bine. Avem 13 monumente la care vom depune coroane de flori. Vom pleca din parcarea primăriei cu o caravană, i-am spus Caravana Unirii a comunei Băleşti. Vor fi undeva la 30 de autoturisme, cu steaguri, vom merge cu o autoutilitară dotată cu goarne. Se va intona Imnul Românei şi se vor auzi cântece patriotice”, a declarat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Băleşti. La baza sportivă din satul Ceauru va fi organizată masa festivă, cu fasole şi cârnaţi, vin şi ţuică fiartă. „Invit cetăţenii, de la ora 13:00, să ne vedem cu toţii la hora Unirii, lângă stadionul comunal din satul Ceauru. Îi aşteptăm cu mare drag, să sărbătorim Centenarul. Noi ne pregătim pentru o mie de participanţi”, a mai spus primarul comunei Băleşti. 

Pește cu mămăliguță și fasole la Turburea

Primarul Ion Bîrcă le-a pregătit cetăţenilor din comuna Turburea o masă cu meniu diferit față de anii precedenți: pește cu mămăliguță, dar și fasole cu ciolan, iar mesenii vor fi cinstiţi cu ţuică şi vin fiert. Circa 500 de persoane sunt aşteptate la masa festivă. „Vom pregăti şi o masă festivă. Vom oferi tradiţionala fasole cu ciolan de porc şi, totodată, peşte cu mămăliguţă, pentru că unii oameni mănâncă de post. Am alocat până în 4.000 de lei pentru masa festivă. Nu am cumpărat decât cârnaţii, ciolanul şi peştele, restul toate sunt puse de mine şi de viceprimar. Băutura, în întregime, este a noastră, de acasă”, a spus primarul Ion Bîrcă. Cetăţenii comunei Turburea sunt aşteptaţi la cantina primăriei începând cu ora 12:00.

Masă festivă din sponsorizări la Polovragi

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în avans în comuna Polovragi, acolo unde administraţia locală a organizat vineri, 23 noiembrie, o masă festivă pentru cetăţeni. Sute de localnici au servit o porţie de fasole cu cârnaţi şi un păhărel de ţuică fiartă. Preparatele au fost pregătite de angajaţii primăriei, care au participat şi financiar pentru organizarea acestei serbări. 

Mese tradiționale în tot orașul, de 1 Decembrie la Turceni

Autoritățile locale din orașul Turceni au anunțat că vor oferi tradiționala fasole în opt locuri, de la ora 12. Localnicii sunt așteptați  la școlile din Turcenii de Jos, Stolojani, Jilțu, Murgești, Gârbovu, la Căminul Cultural din Valea Viei, dar și în centrul orașului Turceni, în apropierea Primăriei, și în satul Strâmba Jiu. La Monumentul Eroilor din Strâmba-Jiu, se va intona imnul național, va fi o slujbă religioasă și vor fi depuse coroane de flori.

Galerie foto


Vizualizări: 564

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste