(închide)

Pițărăii cu măști de la Cloșani, obicei unic în Oltenia! Ansamblul Roua reprezintă Gorjul la Târgul de Crăciun din București

 

Obiceiurile din strămoși sunt păstrate cu sfințenie atât de bătrânii, cât și de tinerii din satul Cloșani al comunei Padeș. Așa a luat naștere și Ansamblul Roua, ca urmare a acestui mod de viață al localnicilor. De Ansamblul Roua, reprezentativ pentru județul Gorj, se ocupă Carmen Sarcină, meșter popular și angajată a Școlii Populare de Artă, secția externă Padeș. Păstrarea tradițiilor a devenit un țel al vieții sale. Ansamblul de datini și obiceiuri "Roua" din Cloșani va reprezenta județul Gorj la Târgul de Crăciun din București, în data de 14 decembrie. 


La Târgul de Crăciun din Capitală, programul Ansamblului Roua va cuprinde colinde și obiceiuri tradiționale de iarnă. Vor fi prezenți la această manifestare grupuri de colindători, formații, ansambluri de datini și obiceiuri, soliști vocali, cântăreți folk,trupe rock și pop: Grupul Folcloric „Liliacul” din Baia de Aramă, Ansamblul de datini și obiceiuri „Moșoaiele” din Luncavița – Tulcea, Nicola, Ducu Bertzi, Narcisa Suciu, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă. Evenimentul este organizat de Primăria București, prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București în Piața Constituției, în perioada 30 noiembrie – 26 decembrie 2018.

Pițărării mascați!

Satul Cloșani din comuna Padeș este vestit pentru obiceiul unic practicat de oamenii de aici în perioada sărbătorilor de iarnă, mai exact în Ajunul Crăciunului, atunci când tinerii, în general, merg la colindat cu măști pe față. Ansamblul Roua duce mai departe această tradiție: mai ales că folosirea măștilor de pițărăi, obiceiul „pițărăilor mascați” sau al colindătorilor mascați este unic în Oltenia. Măștile sunt confecționate de Carmen Sarcină și elevii săi! Confecționarea măștilor necesită timp și multă îndemânare, dar profesorul Carmen Sarcină i-a învățat pe tineri cum să ducă mai departe obiceiul atât de vechi. Cele tradiționale se confecționează din piele de oaie și sunt împodobite și colorate în mod vesel. „Avem două feluri de măști, de moși și de babe, se perpetuează astfel oarecum ideea de cuplu care la țară întotdeauna a fost mai bine definită. Moșul se îmbracă în costum popular bărbătesc, poartă un cojoc din piele de oaie și acea mască din piele de oaie împodobită cu ciucuri, ațe colorate și este vopsită. Costumul de babă pe care îl poartă tot băieții este format din costumul popular de femeie, acea maramă din borangic, iar masca e din pânză. Masca și-o face fiecare acasă”, spune Carmen Sarcină. 

Carmen Sarcină, fondatoare a Ansamblului Roua, dar și a Muzeului din Cloșani

Meșterul popular Carmen Sarcină este fondatoarea Ansamblului Roua (înființat în 1999, 40 de membri în prezent – n.red.) din Cloșani, dar și a Muzeului din sat. Ansamblul are în componenţă aproape 40 de membri, cu vârste între 7-35 ani. Au la activ peste 150 de spectacole şi festivaluri, atât în judeţ, cât şi în ţară. „Cu Ansamblul Roua am pus în scenă obiceiuri de Dragobete, Florii, Sânziene, Paparudă, Clacă, Ursitul Pruncului, dar cel mai spectaculos rămâne obiceiul de iarnă, numit Piţărăii cu măşti. Acasă, părinții îmi arătau cum se confecționa o mască, bunicii îmi spuneu povești, mă învățau despre istoria locurilor noastre, despre dragostea ce le-o purtau. Nu există bucurie mai mare decât aceea de a transmite tradițiile din acest sat de la buza muntelui. Avem atâtea de aflat, de transmis! Slavă lui Dumnezeu pentru tot ce avem, suntem atât de bogați în tradiții, obiceiuri, oameni frumoși”, spunea Carmen Sarcină.

La Muzeul din Cloșani sunt foarte multe obiecte vechi, donate de sătenii comunei Padeș, de cei care vor să păstreze obiceiurile. „Avem o icoană veche de peste 200 de ani, ne-a donat-o părintele Florin Bivolaru. Avem războiul de țesut al mamei mele, este și el foarte vechi. Anul viitor sperăm în reabilitarea muzeului. Avem expuse măști de pițărăi foarte vechi. Cea mai veche o am de la unul dintre foștii membri ai ansamblului, o avea și el de la altcineva. Avem vase, icoane, țesături”, a povestit meșterul popular Carmen Sarcină.

Încă există oameni care păstrează tradițiile!

În judeţul Gorj există o zonă etnografică unde se folosesc măşti în timpul Crăciunului şi al Anului Nou. La Cloşani, sat din comuna Padeş, există obiceiul colindătorilor mascaţi. Obiceiurile de iarnă sunt cele mai bogate tradiţii de peste an, iar aici la Cloșani,-Padeș, oamenii îşi pun măşti pe faţă şi mimează tot felul de ritualuri din viaţa lor de zi cu zi. Avem şi în această zonă jocul «Vicleiul» sau «Viflaimul», care vesteşte naşterea Mântuitorului. «Viflaimul» se joacă şi în Maramureş. „Plaiul Cloşanilor este plin de tradiţii de veacuri. Trebuie tras un semnal de alarmă pentru că modernitatea înghite tradiţia, adică din ce în ce mai puţini oameni ştiu să facă măşti, obiecte tradiţionale, şi este mare păcat. Slavă lui Dumnezeu pentru cei care încă respectă tradiția“, a afrmat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

Pe membrii Ansamblului Roua dn Cloșani îi puteți urmări pe pagina de socializare rouaclosani

Galerie foto






Vizualizări: 2,762

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste