(închide)

Dansatorii de la „Cheile Oltețului”, invitați „La Măruță” și la Alba Iulia

 

Dansatorii de la „Cheile Oltețului”- Polovragi, ansamblul Căminului Cultural Polovragi și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, au fost invitați vineri, 30 noiembrie 2018, la emisiunea de la Pro TV  „La Măruță”. De asemenea, pe 1 decembrie, Ansamblul Cheile Oltețului din Polovragi a fost singurul ansamblu prezent din Gorj la Alba Iulia.

“Cheile Oltețului refac România Mare prin dans” a fost momentul prezentat de talentații gorjeni la emisiunea lui Cătălin Măruță. Ansamblul a mai fost prezent în cadrul acestei emisiuni la concursul “Duelul miniansamblurilor” din luna aprilie 2018. Anul acesta, cu ocazia Centenarului, Ansamblul a încercat să unească România într-o suită de dansuri și ne-au propus să facem împreună o călătorie imaginară în care am străbătut țara-n lung și-n lat. “Vom pleca din Maramureș în pașii de Bărbătesc, apoi vizităm Moldova cu execuția Bătutei de care știe toată țara, ne tragem sufletul acasă, în Oltenia noastră dragă, unde jucăm Sârba Dogarilor. Nu ne hodinim mult căci Banatu-I Fruncea și ne așteaptă să învățăm un Joc în doi. Trecem Arcul Carpatic la frații nostril din Transilvania și poposim la povești cu ciobanii din Mărginimea Sibiului unde vom juca Mărunta și Hațegana și vom intona împreună 2 cântece patriotice cantata la fluier“, a precizat Andreea David, coregraf și instructor al Ansamblului, dar și reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Prezenți cu un spectacol la Alba Iulia

Ansamblul folcloric “Cheile Oltețului” din Polovragi, a fost prezent și la manifestările dedicatei Zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia. 20 de membrii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani au prezentat în orașul Marii Uniri un program artistic de 20 de minute, cuprinzând dansuri reprezentative județului Gorj. Reprezentanții Ansamblului au fost bucuroși că au reușit să prezinte la Alba Iulia 5 din cele 10 regiuni istorice ale țării, zone unde conviețuiesc oameni pentru care tradiția a însemnat ceva aproape sacru, cu reguli de bunăcuviință creștină, cu obiceiuri și rânduieli bine conturate și respectate cu sfințenie. Ansamblul Cheile Oltețului din Polovragi a fost singurul ansamblu prezent din Gorj la Alba Iulia pe 1 decembrie 2018. Delegația de la Polovragi a dus un săculeț cu pământ din zonă, care la încheierea Reconstituirii Marii Adunări Naționale a fost depus la Sala Unirii într-un cadru festiv.

Galerie foto




Vizualizări: 731

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste