(închide)

ANUL CENTENAR în Parohia Strâmba Jiu: Corul din Finteușul Mare-Maramureș, concert de suflet la biserica de lemn

 

Un eveniment religios şi cultural deosebit a avut loc miercuri, 21 noiembrie, la biserica de lemn din satul Strâmba Jiu, Parohia Strâmba Jiu, din oraşul Turceni. Preotul paroh Antonie Făiniși, un slujitor al Domnului- model pentru comunitate, a dorit ca prin acest concert extraordinar să marcheze Anul Centenar în Parohia sa. Biserica de lemn construită în stil maramureșean a răsunat miercuri de cântece patriotice şi colinde, iar cei prezenți la slujbă și la concert au lăcrimat de bucurie. Vocile puternice ale membrilor Corului bărbătesc din Finteuşul Mare – Maramureş le-au amintit celor prezenți ce înseamnă să fii român, mândria și bucuria acestui fapt. Corul maramureşean împlineşte anul acesta, la data de 1 decembrie, 100 de ani de activitate. 

Biserica din lemn a Parohiei Strâmba Jiu are o înălțime de 33 de metri, este construită din lemn de stejar și brad, fiind văzută ca o punte peste Carpați: o legătură între două părți ale României Mari. Preotul Antonie Făinişi a fost cel care a strâns donațiile necesare construirii acestei minunate biserici de lemn, în stil maramureșean. Întreaga lucrare a fost gata într-un an de zile. Biserica cu hramurile „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ a fost sfinţită în ziua de 12 noiembrie 2000. Este unicat în Oltenia! „Construită de meşteri maramureşeni, care-şi transmit din tată în fiu meşteşugul artei lor, cu procedee tehnice păstrate dintr-o adâncă vechime, biserica Parohiei Strâmba Jiu reprezintă un monument al artei noastre pur populare şi totodată un document viu al celei mai vechi arte constructive la români. Pentru noi, toate acestea au fost posibile cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu credinţa, nădejdea şi dragostea domnului Ioan Grecu, fiu al satului, care a înţeles că în şi prin biserică afli definiţia omului. De asemenea, o contribuţie importantă au avut-o şi credincioşii satului, care au înţeles de asemenea nevoia de a dărui pentru a dobândi. La toate darurile primite, adăugăm şi contribuţia Primăriei Turceni, care de fiecare dată ne-a fost alături. Din toate încercările prin care am trecut, am înţeles că ridicarea unei biserici reprezintă un pas al nostru către Dumnezeu. De aceea, oricine vine astăzi în parohia noastră rămâne impresionat de frumuseţea sfântului locaş, care ne reprezintă pe toţi“, spunea, la sfințire, preotul paroh Antonie Făinişi, citat de Ziarul Lumina.

Moment artistic deosebit în Anul Centenar

Miercuri, 21 noiembrie, enoriașii Parohiei Strâmba Jiu și invitații care au participat la slujba religioasă s-au bucurat de un concert cu totul deosebit și emoționant susținut de celebrul cor bărbătesc din Finteușul Mare-Maramureș! Evenimentul religios şi cultural a marcat Anul Centenar într-un mod așa cum cerea apropierea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Ideea a aparținut părintelui paroh Antonie Făniși, iar concertul corului a avut loc în Biserica de lemn din parohia Strâmba Jiu. Lăcașul de cult a devenit nencăpător, iar mulți dintre cei prezenți au spus că au plâns de bucurie la auzul cântecelor patriotice și colindelor cântate de maramureșenii din Corul din Finteușul Mare. Corul din Finteuşul Mare – Maramureş împlineşte anul acesta, la data de 1 decembrie, 100 de ani de activitate. Satul Finteusu Mare este asezat in sudul judetului Maramures si apartine administrativ de orasul Somcuta Mare, sat pur romanesc si ortodox. De-a lungul anilor, Corul din Finteusu Mare s-a lansat intr-o misiune artistica si educationala permanenta, asezand in repertoriu lor cantece care vizau renasterea si mentinerea in constiinta poporului a dragostei de neam si tara. Din 30 noiembrie 2003, conducerea corului a fost preluata de prof. Andrei Dragos care promoveaza proiectul “Cantec din sufletul neamului” concert coral in patru parti si continuturi, cantece patriotice, prelucrari din folclor, cantece religioase, si colinde. Din 2003 pana in prezent, corul a sustinut concerte la Iasi, Putna, Baia Mare, Borsa, Satu Mare, Oradea; Cluj Napoca, Bucuresti, Deva, Târgu-Jiu, Turnu Severin, Timisoara, Urdari, Turceni etc.

Video: AICI

Un preot cu sufletul cât Raiul!

Anii au trecut și preotul paroh a înfăptuit alte și alte lucruri care au unit comunitatea din Strâmba Jiu și au schimbat destine: a înființat o asociație culturală în care a atras tinerii din sat și un club al vârstnicilor și a construit o casă parohială în care găzduiește un cabinet medical și o farmacie. Din asociația culturală fac parte și 20 de tineri din Turceni și din Parohie, care sunt îndrumați de preot. Au învățat de la părntele Făiniși, spun tinerii, ce înseamnă cu adevărat să faci bine, să te implicit în comunitate, să crești sufletește, spiritual! În plus, în fiecare duminică, părintele Făiniși, cu ajutorul unor oameni cu suflet darnic, asigură o masă caldă pentru nevoiași. Când vine vorba despre tinerii pe care îi îndrumă, părntele spune că ei sunt viitorul. Pe parcursul întregii sale activităţi pastorale şi catehetico-misionare a avut ca prioritate promovarea valorilor creştin-ortodoxe în viaţa tinerilor şi copiilor din parohie. „Prin ei încercăm de ani buni să păstrăm credinţa strămoşească şi să transmitem mai departe frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurilor noastre populare. Alături de ei am învăţat că acasă este locul unde dorul nu mai doare, că aici este Strâmba noastră cea dreaptă în care se oglindeşte cerul“, spunea, pentru Ziarul Lumina, preotul Antonie Făinişi, parohul de la Strâmba-Jiu.

Galerie foto










Vizualizări: 998

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste