(închide)

Scriitorul gorjean Dan Matei a lansat al doilea roman! „Galben electric”, scriitură intensă şi acidă

 

Scriitorul motrean Dan Matei a lansat la Târgul de Carte Gaudeamus ultimul său roman, sub egida Editurii Paralela 45. Lansarea romanului „Galben electric” a avut loc sâmbătă, 17 noiembrie, la Gaudemus, la standul Editurii Paralela 45 strângându-se peste 150 de cititori curioși! Alături de gorjeanul Dan Matei au fost familia și prietenii care l-au sprijinit mereu. 

Cărțile i-au fost cel mai bun prieten de când era copil, așa că dragostea pentru scris a fost ceva firesc. Scriitorul Dan Matei este din municipiul Motru și a debutat editorialistic în anul 2013 cu romanul „Balena și marele poet de apă dulce”, la editura Tracus Arte. Primul său roman a fost lansat la Bookfest și a fost o bucurie și împlinire pentru autor. Anii au trecut, dar Dan Matei nu a lăsat penița deoparte și a continuat să creeze. Așa că, după 5 ani, a lansat la Gaudeamus 2018, la editura Paralela 45, romanul „Galben electric”. Autorul speră ca romanul său „să fie un succes de public”. Cel mai probabil așa se va întâmpla, dacă luăm în considerare interesul arătat până acum față de lansare! De exemplu, filmulețul de prezentare al cărții, postat pe pagina de facebook a Editurii Paralela 45 Ficțiune, are 11.000 de vizualizări, ceea ce este un record pentru un video de acest tip -https://www.facebook.com/edituraparalela45fictiune/videos/261179191251350/

De asemenea, la lansarea comună cu Teodor Hossu-Longin au participat peste 150 de persoane, cea mai mare audință de la târgul Gaudeamus 2018.

Scriitură intensă

La evenimentul de lansare a cărții, la București, au participat și prieteni, dar și critici literari, scriitori importanți din România și reprezentanți ai editurii Paralela 45. Redactorul cărții, poetul Ștefan Manasia, l-a asemănat pe Dan Matei cu Paul Goma. „Galben electric-galben o văd ca pe o culoare a demenței, a visceralității. Autorul nostru mi se pare din aceeași stirpe cu Paul Goma, în sensul că dacă îl citim, îl citim cu atenție și ne livrează jocuri mentale extrem de inconfortabile, (…) a tot fost atinsă în proza românească postbelică chestiunea persecuțiilor anti-semite, dar pogromul țigănesc, deportările în Transnistria nu au fost. Mărturisesc că acest roman abordează și tema asta, spre bucuria mea. Există aici numeroase fire narative care recompun identități feminine (…) personaje feminine extrem de impactante, care parcă evadează la bordul autoturismelor pe care le conduc și te obligă să iei act de prezența lor. (…) Îi doresc lui Dan Matei să continue!”, a spus, la lansarea romanului, Ștefan Manasia, redactorul cărții și unul dintre cei mai importanți poeți contemporani.

„Romanul lui Dan Matei are o scriitură intensă, violentă şi acidă. Sub reflectorul galben electric, scriitorul-regizor convoacă pe scenă lumea sordidă, înfrântă a anilor tranziţiei, cu infractori îmbogăţiţi, foştii deveniţi actualii, funcţionărime ineptă, preoţi, medici, studenţi, rockeri, vagabonzi. Episoadele consacrate deportării ţiganilor în regimul Antonescu se citesc cu sufletul la gură – ceva asemănător nu a mai apărut în proza noastră pe tema crimelor (ne)asumate de statul român. Fascinante mai sunt în Galben electric profilurile feminine, extrem de izbutite: câteva „psihobiografii” monstruoase, scandaloase. O carte despre mentalitățile bolnave ale unei societăți actuale și decadente”, scriu cei de la Paralela 45 în prezentarea cărții motreanului.

Cartea o puteți cumpăra de AICI

Galerie foto





Vizualizări: 1,215

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste