(închide)

Profesor și interpret, Georgeta Corlan Enache este „sufletul” Ansamblului Bordeiașul din Baia de Aramă! „Sunt mândră de elevii mei talentați!”

 

Din 2003 și până în prezent, din Ansamblul Bordeiașul al Clubului Copiilor Baia de Aramă au făcut parte sute de tineri elevi talentați, unii dintre ei ajungând cunoscuți interpreți de muzică populară. Aceștia spun că profesorul Georgeta Corlan Enache a fost omul care i-a învățat tainele muzicii populare și le-a îndrumat pașii spre ceea ce sunt astăzi! Solistă de muzică populară, Georgeta Corlan Enache este un om foarte apreciat de cei care o cunosc și o a doua mamă pentru elevii săi de la Clubul Copiilor Baia de Aramă. Originară din Padeșul gorjenesc, profesorul Corlan Enache se ocupă și de șlefuirea caracterelor elevilor săi, fiindu-le mereu aproape. „Lucrez cu copii de toate vârstele și am mare grijă de elevii mei, atât în ceea ce privește repertoriul ales, promovarea lor. Mă ocup cum pot mai bine și de șlefuirea caracterului lor, de credința lor, deoarece suntem răspunzători de tot ceea ce facem, ce creeăm și ce lăsăm în urma noastră!”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Georgeta Corlan Enache. 

Georgeta Corlan Enache s-a născut la Padeș și aici a trăit aproape tot timpul. Iubește nespus meleagurile natale, le cântă frumusețea și le duce dorul când pleacă alături de elevii săi la diverse festivaluri. Georgeta Corlan Enache a studiat, în anii adolescenței, școala profesională de frizerie-coafiură, manichiură-pedichiură din Constanța, iar după mai mulți ani a absolvit și o facultate: este absolventă a Colegiului Universitar Pedagogic-Secția Muzică din cadrul Universității de Vest Timișoara. De asemenea, a urmat și cursurile Faculății de Socio-Psiho-Pedagogie a Universității Craiova. „Sunt foarte legată de locurile natale, deoarece aici am copilărit, aici am terminat liceul, aici mi-am întemeiat o familie, am dat naștere la doi copii, am sădit pomi, am făcut și casă și da, tot aproape de aici îmi desfășor și activitatea de zi cu zi. Locurile mele natale sunt deosebit de frumoase, au însemnătate istorică! La Padeș am trăit cele mai frumoase clipe, pentru că am avut cea mai frumoasă copilărie, având părinți minunați, care m-au înăvățat ce este dragostea, onoarea, credința, munca și respectul, atât prin trăirea lor unul față de celălalt, față de noi, de părinții lor, de frații lor, dar și de semeni lor”, a spus, pentru Pagina Olteniei, interpreta Georgeta Corlan Enache.

Profesor de canto popular, om îndrăgit de elevii săi și de toți cei care o cunosc, Georgeta Corlan Enache spune că datorită învățăturilor primite de la ai săi părinți este omul de astăzi. „Sunt modele mele! Chiar și la 60-70 de ani, părinții mei, mergeau de mână înaintea boilor, cu carul. Când ajungeam uneori foarte târziu de la munca câmpului, poate la miezul nopții, bunicul meu care avea 90 de ani și care locuia peste drum de noi, aștepta cuminte până când vedea că se aprinde becul la noi și atunci venea la masă. Pe mama nu am văzut-o supărată sau obosită din această cauză. Îl primea pe tatăl ei cu dragoste si cu blândețe și împarțeam toti ce aveam de mâncare. Aminitirile frumoase sunt multe! (…) Am două surori, care trăiesc tot în Padeș, care îmi sunt cele mai bune prietene si cu care am o relație frățească deosebită. (…) Padeșul meu, pe care îl iubesc nespus de mult, iar ca dovadă și acum, la aproape 50 ani sunt tot aici si nu regret deloc!”, a declarat solista. Muzica a îndrăgit-o de mică, dar a urcat pe scenă ceva mai târziu. Așa a vrut Dumnezeu, spune zâmbind, convinsă fiind că toate lucrurile se întâmplă la tmpul lor. Unul dintre oamenii căruia îi datorează moralmente foarte mult este profesorul Viorel Popescu, fost director al Căminului Cultural padeș, care a ajutat-o să realizeze că muzica este destinul său pe care trebuie să îl împlinească. Viorel Popescu a fost primul om care a urcat-o pe scenă pe interpreta de astăzi. „(…) Mereu visul meu a fost să cânt, iar după ce am avut familia mea și au crescut copiii, am decis să mă apuc din nou de școală. Am mers la facultate și m-am titularizat ca profesor de canto-popular la Palatul Copiilor Dr. Tr. Severin-filiala Baia de Aramă, unde am înființat în 2003 Ansamblul de copii "BORDEIAȘUL". Am înțeles că nu este nimic întâmplător și, Dumnezeu te conduce la timpul potrivit spre ceea ce ți se potrivește cel mai bine. (…) Lucrez cu copii de toate vârstele și am mare grijă de elevii mei, atât în ceea ce privește repertoriul ales, promovarea lor. Mă ocup cum pot mai bine și de șlefuirea caracterului lor, de credința lor, deoarece suntem răspunzători de tot ceea ce facem, ce creeăm și ce lăsăm în urma noastră! Promovăm tot ceea ce înseamnă folclor autentic curat, obiceiuri și tradiții, dar, având mare grijă ca în tot ce învățăm să putem face diferența între bine și rău, între demn de urmat sau doar de amintit, având în vedere că și în acest sector s-au mai strecurat lucruri alterate”, a declarat Georgeta Corlan Enache. Solistă apreciată de public, Georgeta Corlan Enache cântă despre dragoste. „Le mulțumesc celor care mă ascultă! În repertoriul meu găsiți doar cântece de dragoste și de frumos, de zonă, de parinți, pricesne, colinde și cântece patriotice. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce sunt, pentru ceea ce am, mai ales pentru băieții mei”, a afirmat solista.

Ansamblul "BORDEIAȘUL", pepinieră de talente

Dragostea pentru muzică și tradițiile acestui neam este liantul copiilor care fac parte din Ansamblul Bordeiașul. Vin cu mare drag la repetiții și abia așteaptă să aibă spectacole sau manifestări cultural artistice la care să participle. Își iubesc profesorul și spun că Georgeta Corlan Enache le este ca o mamă, mereu gata să le dea sfaturi, să îi ajute și să îi îndrume nu doar pe plan muzical. Georgeta Corlan Enache se mândrește cu elevii săi, ține legătura cu aceia care au crescut și nu mai sunt la Clubul Copiilor Baia de Aramă. „Mă mândresc cu elevii mei actuali, dar si cu generațiile anterioare, din care aș aminti câteva nume ale foștilor elevi ai mei, care astăzi sunt intrepreti de muzică populară foarte îndrăgiți: Marian Medregoniu, Cosmina Gherghinescu, Cosmina Ungureanu, Anemona Ploscaru, Andreea Crăciunescu, Săndica Dochiu, Cristina Croitoru, Victoraș Arjocu, Loredana Ionescu și alții. Acești copii au stat lângă mine câte 8-10 ani, după care au fost preluați de alte cadre didactice care au continuat formarea lor profesională. Și astăzi am copii minunați, talentați, care merg în concursuri și câștigă mereu premii importante atât de grup cât și individuale. Am bucuria de a avea acum, ca elevi, copii ai foștilor mei elevi. Aș aminti câțiva dintre elevii mei actuali cu rezultate deosebite: Mălina Gheorghescu, Mihaela Zaharia, Alexandra Țepârdea, Daria Dadovici, Andrei Răuți și alții. Cu voia lui Dumnezeu am reușit să facem lucruri minunate împreună! ”, a spus profesorul gorjean.

„Dialog între generații”-spectacol filmat de N-Sat TV

Din iubire pentru elevii săi, Georgeta Corlan Enache a organizat acum doi ani un spectacol în care elevii actuali s-au reîntânit cu foștii învățăcei. Pentru profesor, este important ca elevii săi actuali să vadă cum au evoluat foștii săi elevi. „Spectacolul l-au filmat profesioniștii de la N-Sat TV, actuală Emi TV. Îl puteți vedea și pe Youtube sub numele de DIALOG ÎNTRE GENERAȚII. (…) De când sunt profesor, am preferat să îmi dedic majoritatea timpului elevilor, la școală. Sunt cu și pentru elevii mei! Am înregistrat doar trei CD-uri de cântece populare proprii. Nu spun acest lucru cu regret. Cea mai mare și mai intensă activitate la școală, este la sfârșit de săptămână. Atunci avem concursuri, deplasări în țară, spectacole … iar eu trebuie să fiu cu ei”, a mai spus profesoara de la Clubul Copiilor Baia de Aramă.

Galerie foto










Vizualizări: 2,897

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste