Programul Rabla, salvat parțial. Doar pentru persoane fizice, cu o alocare de 200 de milioane de lei

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat miercuri, la RFI, că programul Rabla a fost salvat parțial pentru acest an, dar numai în ceea ce privește componenta destinată persoanelor fizice. Alocarea disponibilă este de 200 de milioane de lei.
Totodată, oficialul subliniază că este necesară o regândire a întregului program, care nu poate viza doar acordarea de vouchere.
„Vorbim de 200 de milioane de lei pentru persoane fizice. Vom avea acest program anul acesta. Să știți că nu este ușor în contextul în care ar fi trebuit să scădem 30 de miliarde de lei. Ne-am luptat și am făcut calcule și ne-am uitat pe absolut toate cifrele în ultimele săptămâni ca să găsim o variantă. Eu sunt foarte bucuroasă că am reușit să salvăm o parte din acest program. Este prima dată când zic asta. (...) Evident, vor fi probabil discuții inclusiv legate de vouchere, pentru că este o diferență foarte, foarte mare între un voucher, de exemplu, pentru o mașină plug-in sau pentru o mașină electrică, care e o diferență de la 10.000 la 37.000 de lei. Or noi suntem într-o situație economică destul de dificilă în care dorim să ajutăm oamenii care cu adevărat au nevoie de astfel de ajutoare, persoane care își permit mașini de 10.000 de euro. Nu mai avem posibilitatea în anul acesta să oferim vouchere de 37.000 de lei. Ele vor scădea, dar e o veste, din punctul meu de vedere, bună că reușim să salvăm parte din program”, a spus Buzoianu.
În privința reluării complete a programului, ministrul afirmă că este nevoie de discuții suplimentare legate de al doilea pachet de măsuri fiscal-bugetare, care vizează și celelalte componente ale programului.
Totodată, Diana Buzoianu a explicat că o regândire a programului este necesară, însă acest lucru nu va putea avea loc în 2025.
„Pentru sesiunea aceasta, de anul acesta, repet, ca să modifici ghidul și să ai criterii noi, durează poate șase luni și atunci nici nu ai mai apuca să lansezi programul. Dar pentru viitor, într-adevăr, sunt de acord 100% (că trebuie regândit - n.r.). Programul acesta a fost gândit inițial și vândut ca un program de mediu. (...) Într-adevăr, ținta din PNRR, care ar fi trebuit să fie atinsă de mașini vechi care să fie scoase de pe stradă a fost atinsă. Deci suntem în punctul în care am atins această țintă. Acest program a fost gândit și pentru a ajuta o industrie. Ceea ce nu este rău, doar că nu este focusul Ministerului Mediului. Adică aici noi trebuie să gândim proiecte care să ajute mediul. Sigur că a avut și un impact, dar vorbim și cu experții care ne spun că, de asemenea, programul acesta a încurajat să ajungă mașini vechi în România, ca să fie după aia vândute și ca să poată fie achiziționate voucherele. Mai este încă un aspect. Voucher-le acestea se dau în câteva minute. De ce se dau? Și nu țin cont, de exemplu, de veniturile pe care oamenii le au. Adică noi astăzi subvenționăm și dăm bani, vouchere, același vouchere și unui om care poate are un venit de 10.000 de euro pe lună și poate chiar nu are nevoie de acel voucher și unui om care, într-adevăr, altfel nu și-ar permite să renunțe la mașina veche pentru că are un salariu minim pe economie. Adică toate aceste lucruri nu au fost gândite de la bun început”, a mai spus ministrul.
Ministrul Mediului atrage astfel atenția că, deși programul și-a atins unele obiective, în special ținta PNRR privind scoaterea din uz a vehiculelor poluante, este nevoie de o întoarcere la esența sa: protejarea mediului și susținerea reală a celor care au nevoie de sprijin, nu doar stimularea industriei auto.
Vizualizări: 165
Trimite pe WhatsApp